Hírek

85 éve hunyt el Dessewffy Aurél az utolsó országbíró

85 éve ezen a napon halt meg Gróf Dessewffy Aurél az utolsó országbíró, az MTA igazgatóságának tagja. Gróf Dessewffy Aurél Büdszentmihályon (ma: Tiszavasvári) született 1846. január 16. és Budapesten halt meg 1928. március 28-án. Dessewffy Emilnek, az MTA tiszteleti tagjának és elnökének a fia. Budapesten végzett jogot, majd Németországban közgazdasági tanulmányokat folytatott. 1874. és 1883. között országgyűlési képviselő volt. 1883. után a Tisza-kormány ellenzékéhez, Apponyi Albert pártjához csatlakozott. Az Országos Magyar Gazdasági Egyesület alelnöke, majd elnöke lett. 1906-ban a főrendiház elnökévé nevezte ki a király.

Tovább

Húsvét keddi játszóház

Húsvét keddi a játszóházzal várja a Vasvári Pál Múzeummal a múzeumbarátokat a kereszténység legnagyobb ünnepén. Az oktatási intézmények tavaszi pihenője egybe esik húsvéttal és az ünnepet követően is tart ezért április 02-án kedden szünidei húsvéti játszóházra invitálja a „vakációzó” gyerekeket és szüleiket az idén 50 éves Vasvári Pál Múzeum. Délután 14 órától a Találkozások Háza aulájában tojásfestés, tojáspatkolás, tojásszínezés és kézműves foglakozás várja az érdeklődőket.

Tovább

Mesedélután bábszínházzal, forradalmi finomságokkal

A Vasári Pál Múzeum tájékoztatja a tisztelt múzeumbarátokat, hogy rendkívüli időjárás miatt elmaradt, március 15-re tervezett programok más időpontokban kerülnek megrendezésre. Az elmaradt ünnepi programok első felvonása 2013. március 22-én (pénteken) 17 órától lesz. Az „ Édes Forradalom” című süti versenyt ezúttal a Bethlen utcai Civil Házban rendezik meg ahova a szervezők várják a finomságokat és készítőiket. A tét nem kicsi. A győztes sütemény vagy torta nyertese 10.000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal lesz gazdagabb, amit a felajánló Görömbei Cukrászdában fogyaszthat le a boldog nyertes. A zsűri elnöke Rausch Roland cukrászmester lesz.

Tovább

Hajós-bajai bormustra a Koch Borászattal

Március 22-én 19 órakor a Hajós- Bajai borvidék és kiváló borásza mutatkozik be a Vasvári Pál Múzeum Borakadémiájának soron következő rendezvényén. A vacsorával egybekötött bormustrára ez alkalommal a helyi gimnázium éttermében kerül sor a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő tiszavasvári múzeum szervezésében. A Koch pincészet a Hajós-Bajai borvidéken található, mely a különböző boros fesztiválokon egyenlőre kevésbé van fókuszban. Pedig erről a borvidékünkről sem szabad megfeledkezni, hiszen egyre több termelő készít megbízható, jól fogyasztható borokat.

Tovább

Petőfi és Vasvári édes forradalma

Nagyszabású programmal emlékezik március 15-én az 1848-49 –es forradalmi események 165. évfordulójára a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő, a forradalmár nevét viselő Vasvári Pál Múzeum Tiszavasváriban. A délelőtti program a szokásoknak megfelelően 10 órakor a Március 15. téren álló Vasvári Pál szobránál kezdődik, ahol az ünnepi beszédek és kulturális műsor mellett az emlékezés virágait helyezhetik el az emlékezők. A délutáni program 14 órakor a Múzeumkertben folytatódik Vasvári Pál mellszobrának megkoszorúzásával.

Tovább

Forradalmi ízek (felhívás)

A Vasvári Pál Múzeum sütemény és torta versenyt hirdet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére. A szervezők várják mindazok jelentkezését, akik érzik magukban a „márciusi ifjak” kiemelkedő bátorságát és elszántságát, hogy valami újat, valami történelmit hozzanak létre. Magyarországon az első kávéházat 1714-ben Pesten alapították.A kávédivat igazi elterjedése a 18-19. század fordulójára tehető, amikor is Budapesten már több mint ötszáz kávéház és közel ugyanennyi kávékimérés működött.

Tovább

Téltemető Farsangi mulatság

A Tiszavasvári Vasvári Pál Múzeumban gőzerővel folyik a 220 éves műemléképület felújítása. Mint ismert a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) 1.2.2. pályázatnak köszönhetően mind külsejében, mind belső tartalmában megújul az idén 50 éve működő múzeum. Látványraktárral, múzeumpedagógiai oktatóterekkel, interaktív kémia laborral és 21.századi high-tech kommunikációs eszközökkel gazdagodik a múzeum, amelynek köszönhetően újszerű módon ismerkedhetnek meg a látogatók a műtárgyakkal. Az épület várható átadására idén júniusban kerülhet sor.

Tovább

Bezár, de mégis tovább működik a Múzeum

Mint ismert, a vidéki múzeumok önkormányzati fenntartásába kerülnek 2013. január elsejétől, miután az Országgyűlés még októberben elfogadta a muzeális intézményekről szóló törvény módosítását. Tiszavasvári város önkormányzatának képviselő testülete november 29-i közgyűlésén tárgyalta és egyhangúlag elfogadta a Vasvári Pál Múzeum fenntartó-váltásával kapcsolatos, törvényben meghatározott további feladatait. Dr. Fülöp Erik polgármester a napirend tárgyalásakor elismerően szólt a múzeum eddigi tevékenységéről. A január 01-től önálló költségvetési szervként működő intézmény feladata a kulturális javak meghatározott anyagának folyamatos gyűjtése, azok nyilvántartása, megőrzése, restaurálása, tudományos feldolgozása és publikálása, valamint kiállításokon és más módon történő bemutatása, közművelődési és közgyűjteményi feladatok ellátása.

Tovább

Karácsonyi Kavalkáddal búcsúzik a múzeum

A Vasvári Pál Múzeum idei utolsó rendezvényére invitálja a tisztelt múzeumbarátokat. December 22-én 14 órától fazekas, fafaragó foglalkozáson vehetnek részt kicsik és nagyok valamint karácsonyi díszeket és ajándékokat készíthetnek minden féle alapanyagból, amit természetesen haza is vihet bárki az otthoni fenyőfájára.16.00 órától BETLEHEMES műsorát adja elő a KÖR- KARÉLY Néptáncegyüttes .

Tovább

Új köztéri alkotás a múzeumkertben

Új köztéri alkotással gazdagodik december 14-én Tiszavasvári. A település szülöttjének, világhírű feltalálójának, Kabay Jánosnak kíván emléket állítani a helyi Vasvári Pál Múzeum és a Vasvári Pál Múzeum Baráti Köre Egyesület a múzeum kertjében található Sőrés sétányon felállított új mellszoborral.A szobor ünnepélyes leleplezésére december 14-én pénteken kerül sor. Az ünnepi esemény 11.30 órakor a Városháza dísztermében kezdődik ahol ünnepi köszöntőt mondanak Dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott, Dr. Fülöp Erik polgármester, Dr. Bene János megyei múzeumigazgató, és Dr. Jekő József főiskolai tanár. Előadást tart Dr. Szabó Attila szakgyógyszerész „ Kabay János, a magyarországi morfin-gyártás atyja”,címmel.

Tovább

[Első]   << Előző    49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60     Következő >>   [Utolsó]