Hírek

Nyakas Borok - finom falatok a Múzeumban

Itt a tavasz, itt a könnyed péntek esti borozások ideje. Idén első alkalommal várja kultúra és gasztronómia szerelmeseit a Vasvári Pál Múzeum. Borakadémia című programsorozat 2011 –ben indult azzal a céllal, hogy a kulturált borfogyasztást hirdetése. A programsorozat idei első vendége a Nyakas Pincészet lesz április 27- én pénteken este 19 órától. A pince az Etyek-Budai borvidéken található meg, ahol több 120 hektárnyi szőlőültetvényen állítanak elő kiváló minőségű borokat. A Nyakas Pincészet a meszes altalajú Zsámbéki-medencén kívül a Budai-hegység lejtőin rendelkezik dűlőkkel.A nevét a medencét átszelő Gerecse nyúlványáról kapta. A kizárólag kézzel és a fajták jellegéhez igazodó szüretelésnek köszönhetően a Nyakas Pincészet borai hamar a magyar borkedvelők egyik kedvenceivé váltak.

Tovább

Tojásfestés és táncház vasárnap a Göbölyössel

Április 08-án vasárnap húsvéti játszó és táncház lesz a Váci Mihály Gimnáziumban. Délután 15 órától Vasvári Pál Múzeum munkatársai segítségével. tojásfestés, színezés, kézművesedés várja az érdeklődőket. A játszóházra a belépő nincs, de a szervezők azt kérik, hogy mindenki, aki tojást akar díszíteni minimum egy darab főtt tojást hozzon magával. Este 19 órától élőzenés táncház lesz a Kör- Karély és Göbölyös táncegyüttesekkel ahol bárki táncra perdülhet kedve szerint.A táncházra a belépő:500 Ft/fő

Tovább

Tiszalök – „Akkor és Most”

Várossá válásának huszadik évfordulóját ünnepli ebben az esztendőben Tiszalök. A jubileum alkalmából számos kulturális program is vár a város lakosaira. Március 28-án 17 órától nyílik meg „Tiszalök Akkor és Most” címmel fotókiállítás a városi galériában. A kiállítás a helyi Művelődési központ és a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum közös kiállítása, amelyen korabeli fotók segítségével egészen a 1900-as évekig kalandozhatunk vissza az időben köszönhetően az utókor számára fennmaradt páratlan fotógyűjteményének.

Tovább

Civil forradalomra szólítanak Vasvári Pál utódai…

Immár hagyomány, hogy nagyszabású programmal emlékezik évről – évre március 15-én az ország, az 1848-49 –es forradalmi események kapcsán. Nincs ez másként Tiszavasváriban sem ahol a település szülöttjére a márciusi ifjak egyik legnagyobb alakjára, Vasvári Pálra emlékeznek a városban működő és a forradalmár nevét viselő múzeumban is. Az idei esztendőben a helyi civilszervezeteket megszólítva a szervezők több érdekes programmal, koszorúzással, lovas felvonulással, ágyúszóval, kulturális programmal, kiállítás megnyitóval, és játszóházzal várják az emlékezni vágyókat.

Tovább

Majdnem tizenháromezer…

Csak kevés hiányzott ahhoz, hogy elérje a tizenháromezer látogatót a Vasvári Pál Múzeum Tiszavasváriban 2011- ben. December utolsó napjaiban fogadta a 2011-es év 12.917-ik látogatóját a Vasvári Pál Múzeum. Hunyadvári Nándort és édesanyját Baloghné Szűcs Zsuzsanna Múzeumvezető ajándékcsomaggal köszöntötte.

Tovább

„ Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön”

December középén nyílt meg a „Raktárleletek és kincsek a Dunától keletre az őskortól a XX. századig” című időszaki kiállítás, amely több megye legértékesebb régészeti leleteit mutatja be. A kiállításban többek közt láthatóak a nagyszentmiklósi aranyleletek művészi másolatai a csókai, (Szeged) Boldogkőváraljai és prügyi, nyírlugosi leletek is.

Tovább

Karácsonyi Kavalkád disznótorral

December 17-18-án ismét megrendezésre kerül a Karácsonyi Kavalkád a Vasvári Pál Múzeumban. A közelgő ünnephez és népszokásokhoz kapcsolódó változatos, érdekes programokkal várják az érdeklődő kicsiket és nagyokat. Szombaton már kora hajnalban elkezdődik a program a múzeumkertben a hagyományőrző disznótorral, ahol a szervezők bemutatják, hogy elődeink hogyan vágták le a felhizlalt sertést. Természetesen a levágott állat minden részéből valamilyen finomság készül, amit az éhes szájú érdeklődők kóstolójegy váltása után megkóstolhatnak.

Tovább

Hit és gyógyítás

Az idei esztendő utolsó Szabadegyetemi előadásra kerül sor 2011.december 01- én csütörtökön, 17.30-tól ezúttal a Református Egyház gyülekezeti termében (Kálvin u.)"Hit és gyógyítás" címmel. Dr. Makrai Tibor mátészalkai belgyógyász főorvos tart előadást, amelyre Református gyülekezet és a múzeum baráti kör tagjai szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Tovább

I.Szentmihályi Lekvár Mustra

Lehet bársonyos szilva, mézédes sárga vagy kajszibarack, izgalmas som, vadító eper, csipkebogyó vagy áfonya. Készüljön a lekvár bármelyik előbb említett alapanyagból is november közepén már a sötét, hűvös kamrák polcain üvegben pihennek. A magyar lekvár főzésnek komoly hagyománya van, híres-hírhedt lekvárok készülnek a Kárpátoktól az Adriáig.A Vasvári Pál Múzeum és Baráti Köre első alkalommal rendezi meg az I. Szentmihályi lekvárbörzét.

Tovább

Régi korok gyermekjátékai

A Langaméta Óvodai szakmai munkaközösség és a Vasvári Pál Múzeum tisztelettel és szeretettel meghívja Önt a „Régi korok gyermek játékai” című kiállításra. A kiállítás megnyitó után Langaméta – Játszóház az óvónénikkel. Rongybaba, fonalbaba, hintalókészítés. Időpontja: 2011.november 26. szombat 13 óra. A kiállítást megnyitja: Vértes Imréné Piroska

A játszóházra a belépő: 200Ft/ fő

Tovább

[Első]   << Előző    49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   Következő >>   [Utolsó]