Hírek

Téltemető Farsangi mulatság

A Tiszavasvári Vasvári Pál Múzeumban gőzerővel folyik a 220 éves műemléképület felújítása. Mint ismert a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) 1.2.2. pályázatnak köszönhetően mind külsejében, mind belső tartalmában megújul az idén 50 éve működő múzeum. Látványraktárral, múzeumpedagógiai oktatóterekkel, interaktív kémia laborral és 21.századi high-tech kommunikációs eszközökkel gazdagodik a múzeum, amelynek köszönhetően újszerű módon ismerkedhetnek meg a látogatók a műtárgyakkal. Az épület várható átadására idén júniusban kerülhet sor.

Tovább

Bezár, de mégis tovább működik a Múzeum

Mint ismert, a vidéki múzeumok önkormányzati fenntartásába kerülnek 2013. január elsejétől, miután az Országgyűlés még októberben elfogadta a muzeális intézményekről szóló törvény módosítását. Tiszavasvári város önkormányzatának képviselő testülete november 29-i közgyűlésén tárgyalta és egyhangúlag elfogadta a Vasvári Pál Múzeum fenntartó-váltásával kapcsolatos, törvényben meghatározott további feladatait. Dr. Fülöp Erik polgármester a napirend tárgyalásakor elismerően szólt a múzeum eddigi tevékenységéről. A január 01-től önálló költségvetési szervként működő intézmény feladata a kulturális javak meghatározott anyagának folyamatos gyűjtése, azok nyilvántartása, megőrzése, restaurálása, tudományos feldolgozása és publikálása, valamint kiállításokon és más módon történő bemutatása, közművelődési és közgyűjteményi feladatok ellátása.

Tovább

Karácsonyi Kavalkáddal búcsúzik a múzeum

A Vasvári Pál Múzeum idei utolsó rendezvényére invitálja a tisztelt múzeumbarátokat. December 22-én 14 órától fazekas, fafaragó foglalkozáson vehetnek részt kicsik és nagyok valamint karácsonyi díszeket és ajándékokat készíthetnek minden féle alapanyagból, amit természetesen haza is vihet bárki az otthoni fenyőfájára.16.00 órától BETLEHEMES műsorát adja elő a KÖR- KARÉLY Néptáncegyüttes .

Tovább

Új köztéri alkotás a múzeumkertben

Új köztéri alkotással gazdagodik december 14-én Tiszavasvári. A település szülöttjének, világhírű feltalálójának, Kabay Jánosnak kíván emléket állítani a helyi Vasvári Pál Múzeum és a Vasvári Pál Múzeum Baráti Köre Egyesület a múzeum kertjében található Sőrés sétányon felállított új mellszoborral.A szobor ünnepélyes leleplezésére december 14-én pénteken kerül sor. Az ünnepi esemény 11.30 órakor a Városháza dísztermében kezdődik ahol ünnepi köszöntőt mondanak Dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott, Dr. Fülöp Erik polgármester, Dr. Bene János megyei múzeumigazgató, és Dr. Jekő József főiskolai tanár. Előadást tart Dr. Szabó Attila szakgyógyszerész „ Kabay János, a magyarországi morfin-gyártás atyja”,címmel.

Tovább

Szentmihályi fonó- ahogy régen vót…

Büdszentmihályon (ma: Tiszavasvári) kora tavasztól késő őszig a földműves munkával, állat gondozással foglalkoztak. Előkészítették a fonni valót (kendert, lent és gyapjút) biztosították a család számára az élelmet, a pincék, kamarák megteltek télire. A faluban élő földműves emberek életében a legvidámabb, legboldogabb napok a fonókban eltöltött órák voltak. Szentmihályon nem tudják meghatározni azt az évet, amióta fonóházakban gyűltek a fiatalok és az öregek, mert a legidősebb ember is azt mondja még nagyanyáink is jártak november elsejétől húshagyókeddig fonóba, ez ősi szokás volt. Amíg a legények megjöttek a lányok vicceket, tréfás történeteket mondtak, énekeltek, de serényen fontak, hogy teljen az orsó.

Tovább

LEKVÁRMUSTRA A MÚZEUMBAN

A Vasvári Pál Múzeum és Baráti Köre 2012. november 24-én 13 órától második alkalommal rendezi meg a Szentmihályi lekvárbörzét. A szervezők várják mindazon vállalkozó kedvű magán személyek jelentkezését (nem csak Tiszavasváriból), akik szívesen megmutatnák mások előtt lekvárkészítő tehetségüket. Kizárólag házi készítésű termékekkel lehet jelentkezni a versenyre, ahol a háromtagú zsűri íz kategóriánként dönti majd el, hogy kié is a legfinomabb.

Tovább

„Kinyitott a bábszínház”!

Az idei év utolsó időszaki kiállítását nyitja meg szombaton a Vasvári Pál Múzeum. A” Tanító Tárgyi Örökségünk” címet viselő TÁMOP 3.2.8 –as pályázatnak köszönhetően családi napra invitálja a kicsiket és nagyokat a múzeum. „Kinyitott a bábszínház!„ címmel új időszaki kiállítás nyílik, ahol a Langaméta Óvodai Szakmai munkaközösség által kiállított bábokat csodálhatják meg az érdeklődők. A kiállítás célja közelebb hozni és megismertetni a mai fiatalokat a bábozás élményével legyen az otthoni vagy színházi esemény.

Tovább

Márton napi Libator a Múzeumkertben

A Vasvári Pál Múzeum igazán különleges programmal várja látogatóit a Múzeumok Őszi Éjszakáján november 10-én, szombaton. A programok már kora délelőtt elkezdődnek és a hagyományoknak megfelelően a Márton napi népszokásokhoz kapcsolódnak. Újbor ünnep és libator lesz 10 órától a Múzeumkertben ahol az érdeklődők kipróbálhatják libahajtó, kukoricamorzsoló, gágogó, libafogó tudásukat. A nyeremény sem mindennapi, hiszen a nyertesek hazavihetnek egy-egy élő hízott libát.

Tovább

Ruszin Kulturális Nap a múzeumban

A Tiszavasvári Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat együttműködve a Vasvári Pál Múzeummal október 20-án második alkalommal rendezi meg közös kulturális napját. A Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat 2010 őszén alakult a helyhatósági választások alkalmával. A városban élő ruszinok célja az önkormányzati munka mellett kultúrájuk megismertetése, valamint az utókor számára néphagyományaik bemutatása. Az idei rendezvény számos különlegességet kínál az érdeklődők számára.

Tovább

Finom borok, finom falatok a múzeumban

Korábban elmaradt rendezvényét pótolja a borbarátok számára a Borakadémia rendezvényen a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeumban. A Balatonfőkajári Feind Pincészet borainak bemutatójára számíthat mind az, aki 2012.szeptember 28-án pénteken este ellátogat a  vacsorával egybekötött borestre.

Tovább

[Első]   << Előző    49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60     Következő >>   [Utolsó]