TIOP-1.2.2-11/1


2013-ban a múzeum a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) 1.2.2.számú kiírásában 60 millió forintot Európai Uniós forrást nyert, amelynek eredményeként a Kálvin úti 220 éves műemlék épületben számos minőségi szolgáltatás – új múzeumpedagógiai oktatóterek, látványraktár, interaktív kémia labor, integrált raktár és látogatórendszer – valósult meg, ezzel is elősegítve a vendégek élménygazdag kiszolgálását.

Képek a múzeum történetének eddigi legnagyobb projektjéről:

Megérkezett a projekt tábla:(2012. november)

Kiállítások bontása,az épület teljes kiürítése:(2012.november- december)

Az épület kiürítése után elkezdődtek a szükséges bontási munkálatok:(2013.január)

A folyamatosan érkeznek az építőanyagok:(2013.január)

A múzeum teljes gyűjteménye raktárba került, ahol elkezdődödtek az állományvédelmi és leltározási munkák:(2013.január)

A múzeum felúításának egyik leglátványosabb eleme az emeleti látványraktár kialakítása volt.Ehhez részlegesen meg kellett bontani az épület tetőszerkezetét. A képekből is jól látható, hogy a téli időszakban zajló munkálatkat több alkalommal is kellemes tavaszi idő segítette. (2013.február)

A múzeum felúításának egyik leglátványosabb eleme az emeleti látványraktár kialakítása volt. Néhány kép arról, hogy milyen volt ELŐTTE:

Lassan kezd kibontakozni a felső szint formája: Néhány kép arról, hogy milyen volt KÖZBEN:

Az emeleti látványraktár kialakításával közel 200 m2- rel növekedett az aktív terek száma a múzeumban. Mivel munkatársaink és a látogatóink napi színten használják az új teret szükséges volt egy  modern, kényelmes és biztonságos lépcsőfeljáró kialakítása.Néhány kép a munkálatokról:

Közben az emeleten már a festők és a padlóburkolók dolgoznak.Április elejére így nézett ki múzeum felső szintje.

Az épület felújítása során a teljes alsó szint is megújult. A műemléképület tartófalait szigetelték, új vakolatréteggel látták el. Megújult a teljes épületgépészet is. Modernizálódott a teljes elektromos hálózat. Energiatakarékos ízzók, mozgásérzékelős kapcsolók használat mellett bevilágító ablakok kerültek beépítésre. Korszerűsödött a fűtési és vízvezeték rendszer is. Az épület alsó része teljesen akadálymentes. Ennek keretében a kiállítóterek akadálymentesen közelíthetők meg. Akadálymentes WC került kialakításra mozgásában korlátozott látogatóink számára. Akadálymentes az épület főbejárata is. Néhány fotó a munkálatokról:

A műszaki átadás után elkezdődött a kiállítások visszaépítésnek előkészületei. A kiállítóterekben asztalosmunkálatokkal folytatódott a munka.Tárolók, polcok, vitrinek kerültek beépítésre. (2014.április) Néhány fotó a munkálatokról.

Az épület felújítása során riasztórendszer, biztonságtechnikai kamerák kerültek kihelyezésre a kiállítóterekben és az épület külső homlokzatán. Az épületben mindkét szintjén szélessávú internet került kiépítésre.A pályázat során az épületben digitális pontok kerültek kialakításra. (2 db interaktív tábla, 8 db tábla számítógép, 1 db érintő képernyős HD fal) Néhány fotó a munkálatokról: