Kiállítások

Szabolcs Szatmár Bereg megye orvos- és gyógyszerészet története

Állandó

 

Szabolcs Szatmár Bereg megye orvos és gyógyszerészet története

A Kubinyi Ágoston program keretein belül megvalósult kiállításban megyénk és településünk orvos és gyógyszerészet történeti múltjával foglalkozunk.

Tovább

7000 év titkai- A Nyíri mezőség régészeti kincsei

Állandó

A Kubinyi Ágoston program keretében megvalósult állandó kiállításunk, melyben az újkőkortól a középkorig bolyonghatunk végig a csodálatos tárlaton és ismerhetjük meg lakóhelyünk, a Nyíri mezőség régészeti leleteit.

A kiállítás arra vállalkozik, hogy a legújabb kutatási eredményeket, publikációkat felhasználva korszerűen, tudományos jelleggel, ugyanakkor mégis közérthető stílusban mutassa be a Nyíri Mezőség régészeti lelőhelyeit, leleteit, valamint megismerheti a látogató a régészetet, mint tudományágat érdekes információkkal, reprezentatív installációkkal, kép és hanganyagokkal színesítve.

A Vasvári Pál Múzeum régészeti leleteinek nagy százalékát, melyre a tárlat is épül Gombás András (1901-1971) helyi tanító, múzeumigazgató munkájának köszönhetjük, aki autodidakta régészként tárta fel településének, Büdszentmihálynak a földbe temetett történetét, kincseit. A múzeum 1963-as alapítása óta közel 7000 db régészeti tárggyal rendelkezik és elsődleges célunk, hogy a mai kornak megfelelő interaktív, tudományos formában reprezentáljuk ezt közönségünk felé.

A kiállítás maga az újkőkortól a középkorig dolgozza fel a történelem kalandos eseményeit, a korszakok népcsoportjait, azok társadalmi szokásait, életmódjukat, a mezőgazdaságot és az állattartást, a fosztogató hadjáratokat. A vitrinek mellett haladva tehetünk egy ismeretterjesztő sétát a letűnt korok csodáinak világában.

 

Tovább

ALKALOIDA ANNO

Állandó

„Kevés embernek adatik meg, hogy alkotni tudjon, hogy újat teremtsen és ezzel megkönnyebbítse és megváltoztassa százak életét maga után.”


Tovább

Tiszabüdi Tiszta szoba

Állandó

A mai tiszavasvári egyik település része az Árpád-kori Büd a XVI. században a török hódítás során   elnéptelenedett.Több újratelepítési kísérlet után 1672-ben két örmény kereskedõ, Dogály János és Konstantin görög katolikus kárpát-ukrán családokat hozott ide birtokukra, akik a mai büdiek törzsökös részét képezik.A kiállítás az 1930-as évek tiszta szobáját rekonstruálja. Sarkos elrendezésben találhatók a berendezési tárgyak, köztük Szabó Erzsébet 1861-bõl származó kelengye ládája.

Tovább

MESTERKEZEK

Állandó

A Mesterségek utcája kiállításunk a Büdszentmiháyon található népi mesterségek cégérei alatt működő kovács, szűcs, szabó, cipész és borbély mester kerülnek bemutatásra.

Tovább

Szentmihályi Konyha

Állandó

A néprajzi épületünk a 18. század végén épült, református paplakként szolgálta az itt élő lelkész családokat. Az 1990-es években költözött ide a múzeum és 2013-ban nyílt lehetőségünk, hogy megvalósítsuk azt a már állandónak mondható állapotot, ami ma is látható.

Az első néprajzi témájú installáció a Szentmihályt konyha, ahol a 19. század eleji paraszti életformát, a paraszti társadalom mindennapjait mutatjuk be.

Ebből a központi helyből ágazik el a következő kiállításunk, amely a büdi tisztaszoba és a szentmihályi mesterségek utcája.

Tovább

Vasvári Pál Emlékkiállítás

Állandó

Vasvári (Fejér) Pál emlékét sok intézmény őrzi határon innen és túl, emlékhelyei vannak Kőrösfőn és Nyírvasváriban. Itt volt az ideje, hogy szülő falujában is kézzel foghatóan megemlékezzenek a Tiszabűd szülöttéről, Fejér Pálról. Az emlékszoba megtekintése során ne várja a látogató, hogy Vasvári Pál bölcsőjével, íróasztalával vagy tintatartójával találkozik, hiszen a rövid, de annál tartalmasabb életet élt 23 éves fiatal hagyatéka nem ezekben a lélektelen tárgyakban, hanem abban a szellemiségben fogható meg, melyről a történelemkönyvek is írnak.

Tovább

Langaméta Gyermekjáték Gyűjtemény

Állandó

 A Vasvári Pál Múzeum falai között 2009. augusztus 20-án nyílt meg folyamatosan megújuló kiállításaival a Langaméta Gyermekjáték Gyűjtemény. A korábban a Találkozások Házában látható kiállitás itt játszóházzal kibővülve várja a látogatókat és a nosztalgiázókat. A gyűjtemény maga a Langaméta Óvodai Szakmai Munkaközösség kezelésében van, melyet a szorgos és lelkes óvó nénik folyamatosan gyűjtenek, idejükből és saját pénzükből szánva egyes darabokat megvásárolnak és leltároznak.

Tovább