Középkori Lovagok Szentmihály ünnepén

Szeptember 28-29-én Szent Mihály napja alkalmából kétnapos programsorozat várja a Tiszavasváriakat és a térségben élőket. Kézműves vásárral, középkori lovagokkal, gólyalábasokkal, csergető versennyel, lovasokkal, koncertekkel, táncosokkal és a helyi népi gasztronómia legkiválóbb ízeivel köszönti a Szent Mihály arkangyal ünnepét a város. A rendezvényen bárki közelebbről is megismerheti és kipróbálhatja nagyapáink korának mesterségeit, megkóstolhatja a régi Büdszentmihály „csipetnyi ízeit” .

Szentmihályról a későbbi Büdszentmihályról (ma:Tiszavasvári) már az 1200 -as években is említést tesznek a történelmi históriás írások. A templomos települést IV. Béla király adományozta a Balogh Semjén családnak, melyet védőszentje után Szentmihálynak neveztek . Az itt élők büszkék az egykori városalapítóikra és több százéves településükre annak korábbi nevére. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint a két település (Büd és Szentmihály ) múlt század eleji összeolvadása, majd az 1952-es névváltozása óta fennmaradt, és mind napig - igaz nem hivatalos - használatban lévő Büd és Szentmihály település név. A néphagyomány szerint ez a nap a kisfarsang időszakának kezdőnapja, a lakodalmak és az állatvásárok ideje.

Az idei Szent Mihály napi ünnep hangsúlyát főképp a közösségépítésre alapozzák a szervezők. A hagyományos vásári hangulat mellett középkori lovagi harcművészeti és helyi gasztronómiai bemutatók, zenés rendezvények, koncertek színesítik majd a kínálatot. Első alkalommal rendezik meg a helyi párlatok seregszemléjét, valamint a Zúzos-lé főző versenyt. A rendezvény a hagyományoknak megfelelően a megszokott helyszíneken, így a múzeumkertben és a Szentmihály téren zajlik. Idén is lesz terményáldó istentisztelet, valamint a régi hagyományokat felidézve karikás ostor csergető verseny. A nagyszínpadon fellép Herczku Ági Nikola Parov és a banda. A Vasvári Pál Múzeum és a rendezvény megtekintése egész nap ingyenes.