Magasabb szakmai besorolást kapott múzeumunk

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi törvény alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma módosította a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum alapító okiratát. Az intézmény besorolása közérdekű muzeális gyűjteményről területi múzeumra változott. Az 1963-ban alapított múzeum a kulturális javak folyamatos gyűjtése, nyilvántartása, megőrzése és restaurálása, tudományos feldolgozása és publikálása, valamint a kiállításokon és más módon történő bemutatása során – ¬mint területi múzeum – új minősítésének megfelelően nemcsak egy, hanem több önkormányzat területére kiterjedő gyűjtőterülettel, valamint több múzeumi szakágat felölelő gyűjtőkörrel rendelkezik.

Gyűjtőköre: Történet, ipar-technikatörténet, néprajz. Gyűjtőterülete: Tiszavasvári járás közigazgatási területe: Tiszavasvári, Tiszalök, Tiszaeszlár, Tiszadada, Tiszadob, Szorgalmatos. A kiállításban bemutatott vagy a gyűjteménybe tartozó kulturális javak tulajdonosa továbbra is a Magyar Állam. A muzeális intézmény fenntartója: Tiszavasvári Város Önkormányzata. A múzeum szakmai (muzeológiai) irányító szerve: Emberi Erőforrások Minisztériuma. A döntésről Hammerstein Judit Kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár levélben tájékoztatta az intézményt.

Felvételünkön: Egyre népszerűbb a múzeumba látogatók körében az állandó kiállítások mellett a június közepe óta látogatható látványraktár is.