A Magyar Televízió Zrt. országos akciót indított Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! címmel. A kezdeményezés célja, hogy a Turizmus Világnapja és Szent Mihály nap alkalmából a közmédia csatornái (M1, Duna World, Duna, Kossuth és Petőfi Rádió) szeptember 27-29. között tematikus műsorfolyam keretében megmutassák Magyarország településeinek, köztük az honfoglalás óta létező Büdszentmihály (ma: Tiszavasvári) jellegzetességeit, értékeit és rejtett kincseit.
Megkezdődött a tanév a múzeumpedagógiai oktatásban is. A Múzeumi Oktatási és Képzési Központ a Vasvári Pál Múzeum és a KLIK Tiszavasvári Tankerülete szeptember 23-án, hétfőn délelőtt rendezte meg 2013-2014.évi tanévre vonatkozó Múzeumpedagógiai Tanévnyitóját. A szakmai konferencián a Tiszavasvári járás alap és középfokú oktatási intézmények vezetői és pedagógusai vettek részt. A köszöntő beszédek után a múzeum munkatársai részletes tájékoztatást adtak a múzeumpedagógiai programokról.
Szeptember 28-29-én Szent Mihály napja alkalmából kétnapos programsorozat várja a Tiszavasváriakat és a térségben élőket. Kézműves vásárral, középkori lovagokkal, gólyalábasokkal, csergető versennyel, lovasokkal, koncertekkel, táncosokkal és a helyi népi gasztronómia legkiválóbb ízeivel köszönti a Szent Mihály arkangyal ünnepét a város. A rendezvényen bárki közelebbről is megismerheti és kipróbálhatja nagyapáink korának mesterségeit, megkóstolhatja a régi Büdszentmihály „csipetnyi ízeit” .
Első alkalommal rendezi meg Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum a helyi párlatok versenyét. Az első pálinka piknik nem vásár és nem is fesztivál. Nem lesznek ismert pálinka főzdék, és nem is nem lehet pálinkát vásárolni. A szervezők olyan 18. életévüket betöltött helyi vagy a térségben élők jelentkezését várják akik büszkén mutatják be házi vagy bérfőzésű pálinkájukat a szakértő zsűri előtt. A nevezett párlatoknál a jelentkező vállalja, hogy csak és kizárólag jó minőségű magyar: alma, szilva, barack, körte, cseresznye, meggy, vegyes gyümölcs és egyéb gyümölcsből készítette . A piknik alatt árusítani nem , beszélgetni és tapasztalatot cserélni lehet.
Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum első alkalommal rendezi meg Szent Mihály-napi hagyományok felidézésként a Zúzos-lé főző versengését. A tyúkhúsleveshez leginkább hasonlítható különleges leves,az egyedi fűzerezés mellett húst, zöldségeket, zúzát, májat, pirított eperlevelet, rizst is tartalmaz amelytől íze és állaga is igazán egyedi és különleges. Az ételt a helyi múzeum néprajzi gyűjtése alapján leginkább a paraszti lakodalmak és családi eseményekkor került az ünnepi asztalra. Büdszentmihály (ma:Tiszavasvári) egyedülálló népi ételét ma is gyakran tálalják a lagzikban.
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi törvény alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma módosította a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum alapító okiratát. Az intézmény besorolása közérdekű muzeális gyűjteményről területi múzeumra változott. Az 1963-ban alapított múzeum a kulturális javak folyamatos gyűjtése, nyilvántartása, megőrzése és restaurálása, tudományos feldolgozása és publikálása, valamint a kiállításokon és más módon történő bemutatása során – ¬mint területi múzeum – új minősítésének megfelelően nemcsak egy, hanem több önkormányzat területére kiterjedő gyűjtőterülettel, valamint több múzeumi szakágat felölelő gyűjtőkörrel rendelkezik.
"Láss a szemeddel" ismét fotótanfolyam indul a múzeumban.A több hónapon át tartó ingyenes kurzusra elsősorban a helyi középiskolásokat várjuk, de természetesen más érdeklődő is részt vehet tanfolyamunkon.Az elméleti és gyakorlati képzésből álló tanfolyamra,olyan jelentkezőket várunk akik szeretnék objektíven keresztül is megismerni a világot! A Tanfolyamunkon bárki megismerkedhet a fotózás különböző területeivel a fotózás múltjával, alap elméleti-technikai tudnivalókkal, világítástechnikai
alapokkal, portré, természet, sport, riport,és a művészi aktfotózás világával és a digitális technika előnyeivel.A tanfolyam keretében különleges kiállításokra és fotós helyszínekre is ellátogatunk.
Digitális kalandozásra invitál a Vasvári Pál Múzeum új mobilalkalmazása: az applikáció az 50 éves múzeum történetét, és kiállításait mutatja be, valamint a múzeum rendezvényeiről, programjairól tájékoztat. Az infokommunikációs forradalom jó pár éve jelen van a hétköznapokban és hatása jelentősen átalakította tájékozódási szokásainkat. Néhány évtizede még elképzelhetetlen technikai eszközök állnak ma a rendelkezésünkre a mindennapi életben.
Szeptember 13-án 19 órakor ezúttal a nyíregyházi Corvin Borház mutatkozik be a Vasvári Pál Múzeum Borakadémiájának soron következő rendezvényén. A vacsorával egybekötött bormustrára a felújítás után ismét a múzeumkertben kerül sor az 50. évfordulóját ünneplő múzeum szervezésében. Magyarország leghíresebb szőlőtermő vidékeiről származó boraik minden ünnepi alkalomra kiváló ajándékot jelenthetnek. Céges rendezvényekre, év végi ajándékozásra, névnapokra, születésnapokra, esküvőkre vagy bármilyen alkalomra ajánlják különlegességeket. A borokat Zombori László mutatja be a 8 különböző borvidék borait.
Államalapításunk ünnepén augusztus 20-án immár harmadik alkalommal rendezik meg a térség agrártörténeti géptalálkozóját Tiszavasváriban. A mai napig használatos matuzsálemi gépeket (traktorok, aratógép, cséplőgép stb.) mutatkoznak be a rendezvényen. A program a reggeli regisztráció után gépfelvonulással indul a belváros utcáin majd visszaérkeznek a rendezvény helyszínére a Vasvári Pál Múzeum előtti Szentmihály térre.
[Első] << Előző 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Következő >> [Utolsó]