" Könyv és Kard " Tisztelgés a márciusi ifjak előtt

A Vasvári Pál Múzeum az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 166. évfordulójának tiszteletére, és a márciusi ifjak kiemelkedő alakja Vasvári (Fejér) Pál emlékére - aki 1826.július 14-én Tiszadübön (ma: Tiszavasvári) született - Múzeumpedagógiai oktatófüzet adott ki a napokban. A " Könyv és Kard " nevet viselő foglalkoztató füzet mind formájában és tartalmában  egyedi, érdekes, szórakoztató és interaktív a diákok és a felnőttek számára egyaránt.

A könyv kitöltésével a reformkor, a szabadságharc világa tárul elénk az irodalom, építészet és a divat, valamint a tavaszi hadjárat fontos eseményei szemszögéből, bemutatva a korszak technikai vívmányait, hadvezetését és politikusait.

Vasvári Pál szabadcsapatának tagja lehetsz

A szerzők a könyv kitöltésének vezérfonalát egy képzeletbeli katonai kiképzés köré csoportosították, melyen Vasvári Pál, a Rákóczi szabadcsapat vezére,  vezeti végig a megoldás kulcsát kereső embert . Aki kézbe veszi a rendkívül esztétikus oktatófüzetet választhat: Külön témakörönként(a reformkor irodalma, építészet, divat, dicsőséges tavaszi hadjárat) vagy a reformkor korszakát teljesen felölelve, adja meg a válaszokat a feltett kérdésekre. A feladatokban elért pontok összesítésével  a kitöltő személy (diák, felnőtt) egy kinivezési oklvelet vehet át belépve ezzel jelképesen a Császári-Királyi hadsereg csapattestébe . Ezzel ér véget a kiképzése és a feladatok megoldása is.



Interaktív táblán is


Az oktatófüzet a kor kihívásainak megfelelően elkészült digitális formában is, amely elérhető és kipróbálható interaktív táblán a Vasvári Pál Múzeum néprajzi épület látványraktárában. A múzeum munkatársainak nem titkolt célja, hogy tovább erősítse a helyi, térségi, de akár távolabbi települések oktatási intézményeivel ez együttműködést  A történelem és Magyar Nyelv és Irodalom tantárgyakhoz köthető múzeumpedagógiai oktatófüzet fejlesztése elsősorban az általános iskola felső tagozatos és középiskolában tanuló diákok számára ajánlott



Forrás:VPM