Háromdimenziós térben csodálhatjuk a Nyíri mezőség régészeti leleteit

A Hortobágy, a Nyírség és a Tisza keleti partja közötti Nyíri mezőség olyan ritka terület, amelyen a Kr.e. 5000-től a középkorig feltárt települések és temetők reprezentálják az egymást követő civilizációk fejlődését. A legkorábbi emlékek az új kőkori Tiszadob csoport idejéből származnak. A tájegység történetét bemutató régészeti gyűjtemény a térség múzeumában a  Vasvári Pál Múzeum látható. A Nyíri mezőség páratlan régészeti leleteit bemutató kiállítás a tavalyi esztendőben  lezajlott nagyszabású Európai Uniós forrásból megvalósult múzeum felújítás miatt jelenleg nem látogatgatható.

A színfalak mögött természetesen a munka nem állt meg. A múzeum munkatársai az elmúlt időszakban sem tétlenkedtek és a több mint 8000 db régészeti lelet ellenőrzése és restaurálásra után digitalizált adattárba is rögzítték a gyűjtemény minden egyes darabját. 


A több mint 8000 db régészeti lelet digitalizált adattárba kerül (C) Fotó: VPM

A múzeum vezetése örömmel tájékoztatja a közvéleményt, hogy a megújult állandó kiállítás interaktív, három dimenziós látvány élményekkel, mobil applikációs tárlatvezetővel is kiegészülve, 2014. április 24-én  17.00 órakor nyílik meg múzeumi főépületben az Ady Endre út 8. alatt.