Hírek

Elhunyt Ifj. Kabay János

 Elhunyt Ifj. Kabay János

Életének 89. évében Debrecenben elhunyt ifj. Kabay János a magyarországi morfin gyártás atyjának, az Alkaloida Vegyészeti Gyár alapítójának fia. Ifj. Kabay János évtizedeken át élt Ausztráliában majd néhány évvel ezelőtt költözött haza Magyarországra. A feltaláló fia több alkalommal is járt Tiszavasváriban.

Tovább

Táborozók a múzeumban

Táborozók a múzeumban

Javában tart az iskolai szünidő. Sok szülőnek gyakran gondot okoz, hogy a vakáció alatt hová és mennyiért tudják gyermekeiket "elhelyezni", programot szervezni, hogy ne a négy fal között töltsék a nyarat. A Vasvári Pál Múzeumba ilyenkor számos gyerekcsoport látogat el az ország minden pontjáról, hogy a múzeum kiállításainak megtekintése mellett részt vegyenek a múzeum által kínált izgalmas és érdekes múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

Tovább

188 éve született Vasvári Pál

188 éve született Vasvári Pál

Vasvári Pál születésének 188. évfordulójára emlékeztek csütörtökön Tiszavasváriban. A Városháza dísztermében megrendezett ünnepi eseményen Tiszavasvári Város és a Járás Hivatal vezetői mellett részt vettek a testvértelepülés Nyírvasvári és az erdélyi Körösfő település elöljárói is. A helyi Vasvári Pál Társaság által szervezett megemlékezésen az ünnepi gondolatok és tudományos előadás mellett a helyi Musical Tanoda tehetséges fiataljainak műsorát tapsolhatta meg a népes publikum.

Tovább

Így lett kerek a világ

Így lett kerek a világ

Az „Így lesz kerek a világ!" elnevezésű program idén márciusban nyitotta meg kapuit. A nyíregyházi Ifjú Botanikusok Baráti köre egy újszerű, komplex programot dolgozott ki, melynek célja, hogy megpróbálják az embereket közelebb hozni a természettel harmonikus termékekhez és szolgáltatásokhoz. Ez magába foglalja a helyi természeti étékek és termékek, a természetes anyagok és vegyszermentes élelmiszerek bemutatását és népszerűsítését, valamint a környezetbarát szabadidő eltöltésre és közlekedésre való buzdítást.

Tovább

Múzeumok Éjszakája - Vasúton érkeznek a régészeti kincsek

Múzeumok Éjszakája - Vasúton érkeznek a régészeti kincsek

A Vasvári Pál Múzeum idén 8. alkalommal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz. A Nyíri Mezőség múzeuma kora délutántól késő éjszakáig megújult kiállításokkal, koncertekkel, kulturális és gasztronómiai programokkal várja a látogatókat. Az állandó kiállítások mellett két új tárlat nyílik ezen a napon.

Tovább

Múzeumi alkotótábor gyerekeknek

Múzeumi alkotótábor gyerekeknek

Kézműves tábora várja  a Vasvári Pál Múzeum az óvodás és kisiskolás korú gyerekeket augusztus 04-08. valamint Augusztus 11 – 15. között hétfőtől- péntekig 07.30-tól 17.00-ig. A Gólyahír Gyermek és Ifjúsági táborban megrendezésre kerülő szünidei tábort azoknak a gyerekeknek és szüleiknek ajánljuk, akik a nyár ezen időszakában gondot okoz a gyermek elhelyezése vagy csak szeretnék, ha a gyerekük tartalmas és értékes dolgokkal töltené el a vakációt.

Tovább

Technikai okok miatt zárva

Technikai okok miatt zárva

Tájékoztatjuk a tisztelt látogatókat, hogy a Vasvári Pál Múzeum néprajzi épülete (Kálvin út 7.) 2014. június 04- 12. között technikai okok miatt nem látogatható. Megértésüket köszönjük.Nyitás  június 13-án pénteken reggel 9 órakor.

Tovább

Kézműves Egri borok Makkai Ádámtól

Kézműves Egri borok Makkai Ádámtól

Június 13-án pénteken rendezi meg a Vasvári Pál Múzeum a hazai borok népszerűsítését szolgáló Borakadémiai rendezvénysorozatának következő előadását. A negyedévente jelentkező esemény vendége ezúttal a  Makkai Ádám borász lesz. A fiatal, tehetséges borász neve sokak előtt ismerős lehet, hiszen gyermekkorát Tiszavasváriban töltötte. Édesapja Makai László közismert kulturális szakember- népművelő, édesanyja elismert pedagógus .

Tovább

Könyvbemutató: Szivárvány Szentmihály fölött

Könyvbemutató: Szivárvány Szentmihály fölött

  Hankó András Szentmihályi szivárvány 2. című könyvének bemutatójára került sor  május 21-én szerdán Tiszavasváriban. Az eseményt a nagy érdeklődésre való tekintettel a Városháza dísztermében rendezték ahol köszöntőt mondott a könyv felelős kiadója Baloghné Szűcs Zsuzsanna a Vasvári Pál Múzeum vezetője. A könyvből PREGITZER FRUZSINA Jászai Mari-díjas színművész adott élvezetes ízelítőt a jelenlévők számára.

Tovább

Emlékezzünk egy szál virággal

Emlékezzünk egy szál virággal

Gyógyszerészet-történeti vetélkedővel és koszorúzással és könyvbemutatóval emlékeznek a hazai morfingyártás megalapítójára, Kabay Jánosra a róla elnevezett emlékhét keretében ezen  a héten. Az előző évek hagyományán változtatva az emlékhét május 20-i keddi napján csendes, protokolltól mentes, méltóságteljes megemlékezsére hívnak minden megemlékezőt.

Tovább

[Első]   << Előző    37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48     Következő >>   [Utolsó]