Ruszin Kulturális Nap a Múzemban

  A Tiszavasvári Város Ruszin Nemzetiségi Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum idén negyedik alkalommal rendezi meg október 04-én szombaton, 10.00 órától „Ruszin Kulturális Napját ”. A helyszín ezúttal is a Vasvári Pál Múzeum lesz. A rendezvény délelőtt 10 órakor a múzeum előtti Szentmihály téren Kozsnyánszky János MROSZ elnökének, majd Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő köszöntőjével indul. Ezt követi a Szent Damján Kórus előadása majd a „ A Te Igéd Igazság ”címmel Biblia kiállítás nyílik Kozma Péter Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott magángyűjteményének különleges darabjaiból a múzeum időszaki kiállítójában.

A kiállítást megnyitja Dr. Hosszú József a Tiszavasvári Járási Hivatal hivatalvezetője. A kiállítás követően a Magyarországi ruszinság, múltja, jelene, jövője címmel előadást tart Giricz Vera parlamenti szószóló. Ezt követi az "Életképek a Görög Katolikus Egyház életéről" szabadtéri fotókiállítás, amely a Szentmihály téren tekinthetnek meg az látogatók. Délután Paraklisz - Könyörgő ájtatosság - lesz az Istenszülő Szűz Máriához.

A nap folyamán fellép a helyi Göbölyös Néptánccsoport és előadást hallhatnak Dr. Legány András előadásában „ Mester és Műve” címmel. A rendezvény ideje alatt Ruszin népi ételek kóstolója, kézműves foglalkozások nyüstös szövés, gyöngyfűzés és gyöngyszövés várja múzeumba látogatókat. A rendezvényre a belépés díjtalan.