Kóstolja meg - Büdszentmihály Csipetnyi Ízeit!

Szeptember 27-én szombaton Szent Mihály napja alkalmából egész napos programsorozat várja a helyieket és a városba látogató érdeklődőket. A Vasvári Pál Múzeum által szervezett rendezvényen kiállításokkal, kézműves vásárral, pálinka piknikkel, csergető versennyel,  koncertekkel, néptáncosokkal és a helyi gasztronómia legkiválóbb ízeivel köszönti Szent Mihály Arkangyal ünnepét a több mint 700 éves település.

Szentmihályról a későbbi Büdszentmihályról (ma:Tiszavasvári) már az 1200 -as években is említést tesznek a történelmi históriás írások. A templomos települést IV. Béla király adományozta a Balogh Semjén családnak, melyet védőszentje után Szentmihálynak neveztek . Az itt élők büszkék az egykori városalapítóikra és több százéves településükre annak korábbi nevére. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint a két település (Büd és Szentmihály ) múlt század eleji összeolvadása, majd az 1952-es névváltozása óta fennmaradt, és mind napig - igaz nem hivatalos -  használatban lévő Büd és Szentmihály település név. A néphagyomány szerint ez a nap a kisfarsang időszakának kezdőnapja, a lakodalmak és az állatvásárok ideje.

Zúzos-lé főző verseny jelentkezz barátaiddal!
Az idei rendezvényen bárki közelebbről is megismerheti és kipróbálhatja a régi idők mesterségeit és megkóstolhatja az Árpádkor óta létező település „csipetnyi ízeit”. A hagyományos vásári hangulat mellett helyi gasztronómiai kóstolók, kiállítások, színpadi produkciók, néptáncbemutatók, koncertek színesítik majd a kínálatot. Második alkalommal rendezik meg a Zúzos lé főző versenyt amely a település egyedi gasztronómiai különlegessége. A főzőversenyre korlátozott számban várjuk helyi közösségek, baráti társaságok jelentkezését.

Bővebb információt  a nevezés feltételeiről itt olvashat: Letöltés

Helyi párlatok versengése

Második alkalommal rendezik meg rendezvényen a Szentmihályi párlatok seregszemléjét, amelyre a szervezők  kizárólag jó minőségű magyar: alma, szilva, barack, körte, cseresznye, meggy, vegyes gyümölcs és egyéb gyümölcsből készült párlatokat várnak. A nevezett párlatok kizárólag házi vagy bérfőzés útján előállított párlatok lehetnek.
Bővebb információt  a nevezés feltételeiről itt olvashat: Letöltés


Rekord fröccs jótékony célokra
A rendezvényen egy különleges rekord kísérletre is készülnek a szervezők. Szüreti időszak lévén az ország legnagyobb (236 literes) rose fröccsét is elkészítik, amely fröccsért kapott adományokat jótékony célra ajánlják fel a szervezők. Az óriás fröccs elkészítéséhez a magyarországi Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrend tagjai a helyszínen nyújtanak segítséget.

Zenei csillagok határon innen és túl

A nagyszínpadon fellép kolozsvári TOKOS zenekar valamint a hazai zenei élet egyik legkiemelkedőbb formációja a FONOGRAM, Magyar Örökség és Kossuth Díjjal is kitűntetett együttese a Ghymes.

A rendezvény a hagyományoknak megfelelően a szokott helyszíneken a múzeumkertben és a Szentmihály téren zajlik majd. Idén is lesz terményáldó istentisztelet, valamint a régi hagyományokat felidézve karikás ostor csergető verseny. Az egész napos rendezvény szüreti táncházzal fejeződik be a helyi gimnázium éttermében.