Hírek

PI nap a múzeumban

PI nap a múzeumban

A Vasvári Pál Múzeum március 13-án pénteken a nemzetközi PI- nap alkalmából  egész napos programmal várja az általános iskola felső tagozatos és a középiskolák diákjait. Ez a nap minden tekintetben a PI,azaz a 3.14 körül forog majd. A gyerekek a múzeumpedagógusok segítségével megismerkedhetnek Einstein életével és főbb elméleteivel, az amerikai rapperrel Eminemmel és mindennel, ami PI a zenében.

Tovább

„Tánc- LÉLEK - Kép”- fotókiállítás a múzeumban

„Tánc- LÉLEK - Kép”- fotókiállítás a múzeumban

„Tánc – LÉLEK - Kép” címmel Gorácz József fotográfus képeiből nyílik időszaki fotókiállítás március 09-én hétfőn délután 17 órától a Vasvári Pál Múzeumban. Gorácz József Jászberényben élő néptáncoktató a Jászság Népi Együttes aktív tagja. A kiállított fotósorozat táncos portrékon és különleges pillanatokban megörökített mozdulatokon keresztül mutatja a tánc világát. A kiállítást Demarcsek György Csokonai- és Príma- díjas, Örökös Aranysarkantyús táncos a Nyírség táncegyüttes vezetője nyitja meg.

Tovább

Az Alkaloida ipar- és technika története (Benyusz Marcell publikációja)

Az Alkaloida ipar- és technika története (Benyusz Marcell publikációja)

Közel 90 éve egy büdszentmihályi fiatal kutató, gyógyszerész, Kabay János bejelentette eljárását a zöld máknövényből való morfin kivonásának megoldására, mellyel forradalmasította az ópiumalkaloid kinyerését. Az 1925-ben bejegyzett szabadalom lehetővé tette Kabay számára, hogy 1927-ben szülőfalujában létrehozza az Alkaloida Vegyészeti Gyárat, ahol nagyüzemi körülmények között dolgozhatott elméletének minél sikeresebb és gazdaságosabb gyakorlati megvalósításán.

Tovább

Találd meg a nevem - és vigyél haza

Találd meg a nevem - és vigyél haza

Találj nevet a múzeum kabala báránynak és találkozz vele a múzeumpedagógiai foglalkozásokon. A Vasvári Pál Múzeum pályázatot hirdet óvodás és iskolás gyerekek számára.Várjuk kreatív név javaslatodat ! Ötletedet küld el e-mail- ban szüleid segítségével a: muzped@vasvaripalmuzeum.hu címre,  vagy ad le személyesen a múzeum néprajzi épületében(Kálvin út 7.) elhelyezett gyűjtőládában. A nevezési lapon tüntesd fel nevedet, korodat, iskoládat és elérhetőségedet.

Tovább

Szabadegyetem: előadás Gróf Dessewffy József - író és politikusról

Szabadegyetem: előadás Gróf Dessewffy József - író és politikusról

  A Vasvári Pál Múzeum és a múzeum baráti köre az Anyanyelv Nemzetközi Világnapja alkalmából újabb Szabadegyetem előadásra invitálja a tisztelt érdeklődőket. Február 19-én csütörtökön délután 17 órától "Gróf Dessewffy József - író és politikus" címmel Vaderna Gábor az ELTE BTK XVIII-XIX. Századi  Magyar Irodalomtörténeti Tanszék adjunktusa tart előadást  Dessewffy József politikus, író, költő, műfordítóról, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egykori tagjáról. Az előadás apropóját az Anyanyelv Nemzetközi Világnapja, Kazinczy Ferenc és gróf Dessewffy József barátsága mellett az elmúlt napok eseményei még időszerűbbé tették.

Tovább

Célba ért segítség - Eszter járássegítő gépet kapott

Célba ért segítség - Eszter járássegítő gépet kapott

  Talán sokan emlékeznek rá, hogy tavaly ősszel a múzeumbarátok segítségét kértük egy nemes cél érdekében. A Tiszavasváriban elő 12 éves Almási Eszter gyógykezelésére (rehabilitációjára) - gyűjtöttünk a szeptemberi rendezvényünkön. A kislány mozgásában korlátozott, csak négykézláb tud közlekedni. Nem tud beszélni. Nem tud önállóan enni. Az orvosok sem tudják diagnosztizálni betegségének az okát. A szülők mindent megtesznek annak érdekében, hogy Eszter állapotában javulás következzen be, pl. akupunktúrás kezelésekre is hordják.

Tovább

Csigát pergettünk a Múzeumban

Csigát pergettünk a Múzeumban

  A csigatészta készítése régen jellegzetes társas munka volt. A tyúkhúsleves elmaradhatatlan hozzávalója nem hiányozhatott a Nyíri Mezőség lakodalmainak étrendjéből. Hajdanán az asszonyok akár 100 levél tésztát is meggyúrtak. A "csigacsinálót" ("csigapergetőt") általában az esküvő előtt rendezték meg. A csigapergőre meghívták a rokonokat és a szomszéd asszonyokat. A nők egy része a tésztát gyúrta, néhányan nyújtottak és daraboltak. A leg időigényesebb munka azonban a csiga pödrése volt.

Tovább

Értékes könyvekkel gyarapodott könyvtárunk...

Értékes könyvekkel gyarapodott könyvtárunk...

A helyi könyvbarátok és olvasni szerető emberek több éve aggódva figyelték, hogy mi fog történni az egykori Alkaloida Szakszervezeti Könyvtár páratlan könyvállományával. Mint ismert az épületet tíz évvel ezelőtt a teljes berendezéssel egy nyíregyházi vállalkozó vette meg. A több ezer darabot számláló könyvállomány azóta várta jobb sorsát. Az épületet a közelmúltban Takács Zsuzsanna helyi vállalkozó vette meg, és az ott porosodó könyvállományt ingyenesen felajánlotta a városban működő oktatási-nevelési intézmények részére.

Tovább

Idén is máglyán űzzük el a telet

Idén is máglyán űzzük el a telet

  Boszorkány szépségverseny, táncház, csigapergő a Vasvári Pál Múzeumban farsangi mulatságán. Igazi arcát csak az e múlt napokban mutatta meg a későn érkezett tél, de farsang lévén a régi jó Nyíri mezőségi ízek és hagyományok felidézéseként számos télbúcsúztató program és finomság  várja az érdeklődőket február 07-én szombaton a Vasvári Pál Múzeumba Tiszavasváriba.

Tovább

Szabadegyetem - Történeket az I. Világháborúból

Szabadegyetem - Történeket az I. Világháborúból

  Újabb, érdekes előadással várja az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum  Baráti Köre Szabadegyetemi előadására. Január 30-án pénteken 17.30 órakor a múzeum Ady Endre úti főépületében Mohácsi Endre történész tart előadást az időszaki kiállítótermében. Az előadás témája a - péntekig látható - I.  Világháborús kiállítás. Az előadáson hallhatunk a 1914-1918 közötti időszakban a frontra bevonult büdszentmihályi és  tiszabüdi férfiakról, a háború előtti és utáni időkről.

Tovább

[Első]   << Előző    37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48     Következő >>   [Utolsó]