Megyei Értékek Tára - Vándorkiállítás nyílik a Múzeumban

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeinek 30%-án működik helyi értéktár bizottság, ezek mindössze 10 százaléka terjesztett fel eddig a megyei értékek közé helyi különlegességeket. A tavaly ősszel a Megyeházán megtartott konferencián a települési és megyei értéktár bizottságok munkájának kívántak új lendületet adni, ahol a helyi értékek megőrzésének jó gyakorlatait és újdonságait ismerhették meg a résztvevők. A "Megyei Értékek Tára” népszerűsítését szolgálja az a vándorkiállítás, amely szintén tavaly indult megyejáró körútjára.

A megye értékeit bemutató tablókon az épített örökség mellett kulturális és gasztronómiai hagyományok is megjelennek. A tavalyi évig 12 megyei értéket vett nyilvántartásba a Megyei Értéktár Bizottság. Ezek között több középkori templom mellett a paszabi szőttes és az ajaki lakodalmas is szerepel.


Tiszavasvári városa az egyetlen olyan település jelenleg a megyében, amely azzal büszkélkedhet, hogy két komoly helyi értéke is bekerült a hungarikum- piramis térségi alapszintjére, s törvényi erő által megyei értékké lett nyilvánítva. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba 2014-be elsőként a Kabay- módszer került be, úgy mint Kabay János gyógyszervegyészeti tevékenysége és életműve. A Kabay- módszer sikerén felbuzdulva az ötletgazda és a pályázati anyagot összeállító Kocsi Erika tavaly novemberben elkészítette a Volosinóczki Béla- Sotkó Gyula által vezetett, s a Szentmihály Gyógyfürdőt immár három éve üzemeltető és megújító Tiszavasvári Strandfürdő Kft. részére a pályázati anyagot, amely idén januárban pozitív elbírálást nyert, ezáltal  értékként bekerült a Tiszavasvári gyógyvíz is.



Az eseményen köszöntőt mond Dr. Fülöp Erik Tiszavasvári Polgármestere, Dr.Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Seszták Oszkár a Megyei Közgyűlés Elnöke. Előadást tart Guba Zoltán Főosztályvezető a Földművelődésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztály részéről, Lakatosné Sira Magdolna a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke,Kocsi Erika történész valamint Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke.

A megye értékeit bemutató kiállítás június 29-én hétfőn 17 órakor nyílik meg a múzeum Ady Endre úti épületében, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a kiállítás szervezői. A kiállítás 2015. július 10-ig tekinthető meg nyitva tartási időben.