Hírek

Mártonnapi vigasság a Múzeumkertben

Múzeumok Őszi Fesztiválja zárásaként a Vasvári Pál Múzeum igazán különleges programmal várja látogatóit a Múzeumok Őszi Éjszakáján november 12-én, szombaton. A programok már kora délelőtt elkezdődnek és a hagyományoknak megfelelően a Márton napi népszokásokhoz kapcsolódnak. Újbor ünnep és libator lesz 10 órától a Múzeumkertben ahol az érdeklődők kipróbálhatják libahajtó,kukoricamorzsoló, gágogó, libafogó tudásukat. A nyeremény sem mindennapi, hiszen a nyertesek hazavihetnek egy-egy élő hízott libát. Napközben kirakodóvásár, borkóstoló, kemencében sült libacomb- liba tepertő és kenyérlángos, és még sok finomság várja a korgó gyomrú vendégeket.

Tovább

„Őszi Szöszmötölő” szombat délután

Kukoricázó családi délután tartanak a VASVÁRI PÁL MÚZEUMBAN OKTÓBER 29-én 14 órától. Az izgalmasnak ígérkező családi délutánon mindenki kipróbálhatja, hogyan pattogtatták a sparhelten kukoricát vagy, hogyan morzsolták a tengerit régen nagyszüleink. Míg a múzeumkertben zajlik az őszi munkák bemutatása addig bent a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban tökmécsest és őszi lampiont készíthetnek a gyerekek természetes alapanyagokból. A rendezvény legcsábítóbb pillanata a sütőtökből készült sütemények versenye lesz várhatóan, amelyre bárki jelentkezhet szombaton délután 14 óráig. Aki megméretteti sütőtökből készült süteményét, az INGYEN jöhet a rendezvényre, értékes könyvjutalmakat nyerhet!

Tovább

Dessewffy Emléknap Tiszavasváriban

Büdszentmihály (ma: Tiszavasvári) régóta híres a település szülötteiről így a világhírű feltaláló Kabay Jánosról, a márciusi ifjak kiemelkedő alakjáról, Vasvári (Fejér) Pálról vagy Kisszántói Pethe Ferenc újságíró, szerkesztő, mezőgazdasági szakíróról. Ha nem is a település szülöttje, de évtizedeken át itt élt és alkotott Lukács Dénes 1848-as tüzérőrnagy fia Lukács Ferenc. Méltatlanul kevés szó esik Dessewffy Emilről az MTA tiszteletbeli tagjáról és korábbi elnökéről, aki 16 éves fáradozással, nagy szakértelemmel valódi mintagazdaságot teremtett Büdszentmihályon.

Tovább

Emlékkiállítás a múzeumalapító tiszteletére

„Gombás András emlékezete” címmel emlékkiállítást nyílik a Vasvári Pál Múzeumban. A múzeumalapító Gombás András 1901. január 16-án született büdszentmihályi család sarjaként (születési helye ugyan Újszász, mivel édesapja akkoriban ott kapott éppen munkát). Iskoláit a büdszentmihályi református elemi iskolában végezte, majd a hajdúnánási református gimnáziumban folytatta. Végül a debreceni Tanítóképző Intézetben szerzett tanítói oklevelet. Ezután hosszú éveken át tanított a helyi református iskolában. A szülőföld iránti szeretete késztette arra, hogy szülőfaluja régészeti, történeti és történeti kutatója, írója legyen. Régészeti kutatásaival megteremtette az alapját a helyi múzeum létesítésének. A község apraja és nagyja gyűjtésével 1963-ban létrehozta a Vasvári Pál Múzeumot, melynek vezetője lett.

Tovább

Manóvilág – Tündérország

A Vasvári Pál Múzeum újra várja a gyerekeket a Manóvilág – Tündérország múzeumi játszóházba október 15- én szombaton 14 órától. A gyerekek manó meséket hallgathatnak és nézhetnek a kiállító termekben és közben Harsányi Tiborné kézműves segítségével csuhé és szalmafigurákat, Kovácsné Botrágyi Mónika alkotópedagógus segítségével pedig tusrajzot készíthetnek. Az ügyesebbek készíthetnek manókekszet, tündérszárnyat, manólámpát. Az elkészült remekműveket mindenki hazaviheti. A nap legérdekesebb programja várhatóan a „keresd a manót” verseny lesz, amit a múzeumkertben az esti órákban rendeznek meg a szervezők. A manókat az elkészített lámpás segítségével kell megkeresni.

Tovább

Múzeumok Őszi Fesztiválja Tiszavasváriban

2011. október 1. és november 15. között ismét megrendezésre kerül a Múzeumok Őszi Fesztiválja – a Múzeumok Mindenkinek Program országos rendezvénysorozata – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 2010-ben a Múzeumok Őszi Fesztiválját 160 múzeum közreműködésével rendezték meg. A Fesztivál hat hete alatt a résztvevő múzeumok értékes, érdekes, változatos, tartalmas programokkal fogadták látogatóikat. Idén is országszerte várják a látogatókat a múzeumok.

Tovább

Elmarad a Kézműves és Lovas hétvége

Sajnálattal közöljük minden érdeklődő múzeumbaráttal, hogy a 2011. szeptember 24-25. hétvégére tervezett Szentmihályi Kézműves és Lovas Hétvége elmarad. A rendezvényt két évvel ezelőtt a Szabolcs- Szatmár Bereg- Megyei Múzeumok Igazgatóságához tartozó Vasvári Pál Múzeum lelkes munkatársai hívták újra életre. Célunk az autentikus rendezvény elindításával, Büdszentmihály (ma: Tiszavasvári) népi hagyományainak megőrzése és bemutatása.

Tovább

A 2007-es év borásza a múzeumban

A Vasvári Pál Múzeum Borakadémiájának következő vendége szeptember 02-án este a 19 órától a Frittmann Pincészet lesz.. A Frittmann névvel fémjelzett borok családi vállalkozásban Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban készülnek. A két testvér, Frittmann János és István , valamint a szűkebb családi kör 1987-óta munkálkodik, végez szőlész, borász és kereskedelmi tevékenységet.

Tovább

Kenyérsütés, gépésztalálkozó, koncertek, hangversenyek Államalapításunk ünnepén

Mozgalmas programmal várja a kultúra és gasztronómia szerelmeseit augusztus 20- 21-én a Vasvári Pál Múzeum Tiszavasváriban. A hosszú hétvége első napi programja 20-án szombaton agrártörténeti géptalálkozóval kezdődik. A mai napig használatos matuzsálemi gépeket (traktorok, aratógép, cséplőgép stb.) tekinthetnek meg az érdeklődők a múzeum előtt található Szentmihály téren. A rögtönzött szabadtéri gépkiállítás mellett a népi hagyományok felelevenítéséről sem feledkeztek meg a szervezők.

Tovább

A Nagy Játéknappal zárul a BORÓKA pályázat!

Gyermekeknek szóló koncertek, kézműves foglalkozások, rekord mennyiségű palacsinta és nem utolsó sorban persze különféle játszó eszközök várják a gyermekeket és szüleiket a vasárnap, augusztus 21-én a Vasvári Pál Múzeumba a múzeumkertbe és a Szentmihály térre. Szinte napra pontosan egy éve kezdődött a Szabolcs-Szatmár –Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága Vasvári Pál Múzeumban a „Boróka” elnevezésű TÁMOP 3.2.11./10-1 Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli tevékenységeinek támogatására elnyert múzeumpedagógiai pályázat hivatalos nyitó eseménye.

Tovább

[Első]   << Előző    49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60     Következő >>   [Utolsó]