Ízek Kavalkádja: Kóstolta már a „Gólya fost”?

A gólyák városában, Tiszavasváriban ezt is megkóstolhatja! Hagyomány már, hogy a Múzeumok Éjszakája programjaival párhuzamosan megrendezik az Ízek Kavalkádja térségi gasztronómiai fesztivál, amely a Nyíri mezőség népi ételeit vonultatja fel a „slow food” azaz a lassú, komótos étkezés hagyományainak megfelelően. Ebben az évben is különleges gasztronómiai élményben lehet részük azoknak, akik kilátogatnak június 16-án szombaton Tiszavasváriba a Szentmihály térre.

Baráti társaságok és hagyományőrző csapatok vállalkoztak arra, hogy szabadtüzön komótosan készítik el a kedvenc népi ételeiket, amelyeket nagyszüleik a mindennapokban fogyasztottak. Mi is az a Gólya fos? Ha nem evet még most itt az ideje, hogy megkóstolja. Nem kell meg ijedni nem a fehér gólya ürülékéről van szó, hanem egy sűrű tésztából készült kakaós süteményről, amit nagyanyáink neveztek el, így a szóbeszéd szerint azért mert a településen a gólyák száma országban egyedülállóan magas. Persze nem csak Szentmihályi édességeket kóstolhatnak, hanem sok más különleges ételt is. Így például: lepcsánkát, görhét, vízen kullogót, slambucot, Szentmihályi zúzós levest, vagy éppen birka és vaddisznó pörkölt. Ha összefutott a nyál a szájukban látogassanak el Tiszavasváriba június 16-án szombaton a Vasvári Pál Múzeumba és a Szentmihály térre. Egy biztos éhen senki nem marad ezen a napon.