MALÉV Emlékkiállítás a Múzeumok Éjszakáján

Repüléstörténeti nappal, Malév emlékkiállítással és műrepülő bemutatóval várja az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum az év legrövidebb éjszakáján június 16- án szombaton. A Múzeumok Éjszakája rendezvényén nyílik meg ugyanis „Malév 66” című repüléstörténeti emlékkiállítás, amely a hazai polgári légi közlekedés ezen belül is a Malév több évtizedes fejlődését mutatja be relikviák, tárgyak, fotók, archív filmek segítségével

A szervezők nem kisebb dologra vállalkoztak a múzeum, mint arra, hogy június 16-án egy emlékkiállítás keretében újra láthatóvá teszi a repülés szerelmesei számára a február elején felszámolt Malév-flotta Boeing gépei közül néhányat. A jellegzetes „kékorrú” utasszállító repülőgépek hazatérése természetesen csak a képletesen értendő, és nem a valóságban történik meg. A repüléstörténeti kiállítás a Pál Gábor repülőgép modellező több száz darabos gyűjteményéből valamint a fővárosi XVIII. Kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény által korábban összegyűjtött Malév relikviákból, használati tárgyakból, eszközökből áll össze. A kiállítás másik érdekessége a Nyíregyházi Főiskolán zajló 40 éves múltra visszatekintő pilótaképzést valamint a képzéshez évtizedek óta gyakorlati helyszínként teret adó Nyíregyházi repülőtér relikviáiból összeállított kiállítás.A repüléstörténeti kiállításnak lesz egy helyi vonatkozású különlegessége is. 1944-ben a II. világháború alatt Tiszalök és Tiszavasvári térségében lezajlott légi csata, amelyről számos különleges fotó és leírás maradt fent az utókor számára. Kiállítások augusztus 15-ig tekinthető meg. A kiállítások mellett számos kiegészítő program várja a gyerekeket és felnőtteket a múzeumba és a múzeumkertbe ahol a repüléssel kapcsolatos érdekességet tekinthetnek meg és próbálhatnak ki. Lesz műrepülő bemutató, repülőmodellező bemutató, szimulátoros játék sátor, papírrepülő hajtogató verseny, Malév totó, arcfestés és koncertek. A múzeumba ezen a napon jegyet váltó látogatók kis szerencsével sétarepülést és értékes nyeremények nyerhetnek.

A szervezők célja a kiállítás létrehozásával a célja a repülés szerelmeseinek kiszolgálása az emlékek, tárgyak, bemutatásával valamint még több emberrel megszerettetni a repülést. Hiszen a repülés szerelmesei tudják:

„Ha egyszer valaki megízleli az repülést, utána úgy fog járni a földön, hogy szeme az eget fürkészi, mert ott volt fent és oda vágyik vissza”