Hírek

KABAY JÁNOS EMLÉK KERÉKPÁRTÚRA

A Vasvári Pál Múzeum és Baráti Köre Kabay János emlékére kerékpártúrát szervez május 18-án pénteken 14 órától, melynek célja, hogy az utókor megismerje a világhírű feltaláló Kabay János Büdszentmihályon eltöltött éveinek, életének állomásait. Induláskor minden résztvevő egy tájékoztató térképet kap, amely a feltaláló munkásságát bemutató épületeket jelöli majd. A kerékpártúra végén a résztvevőket egy fagyival jutalmazzák a szervezők a Belvárosi Fagyizóban Tiszavasváriban. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a túrán való részvétel alapfeltétele a közúti közlekedésre alkalmas kerékpár és láthatósági mellény, amelynek használata kötelező!

Tovább

A fájdalomcsillapítás atyjára emlékeznek

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Kabay János emlékhetet, amelyen tiszavasvári világhírű szülöttjére a fájdalomcsillapítás atyjára emlékeznek. Az esemény szervezője Szabolcs- Szatmár- Bereg Megye természettudományi múzeuma a Vasvári Pál Múzeum május 14-19. között kiállításokkal, ünnepi megemlékezéssekkel, tudományos témanapokkal, előadásokkal és várja az emlékezni vágyókat.

Tovább

Egy szenvedéses út képekben…

Új időszaki kiállítás nyílik a Vasvári Pál Múzeumban kapcsolódva a Szabadegyetem előadás témájához. „Egy szenvedéses út képekben”címmel Ringhoffer József jelenleg Münchenben élő egykori tiszalöki hadifogoly képeiből nyílik kiállítás. Ringhoffer József 1927-ben született Bakonygyiróton. 1945-1953 között szovjet és magyar hadifogságban volt. Szabadulása után Németországba került és ott a Stuttgart-i dekoratív festészeti főiskola hallgatója lett. A ceruza, víz és olaj technikával készült alkotások a tiszalöki hadifogság szörnyűséges emlékeit idézik fel. A művész a kiállítás anyagát 1992-ben Tiszalök városának adományozta.

Tovább

Hadifogoly voltam Tiszalökön…

A tiszalöki munkatábor története 1951-1953 között. Folytatódik a Vasvári Pál Múzeum Szabadegyetem című előadássorozata. Ezúttal a tiszalöki hadifogolytáborról és vízlépcsőről hallgathatnak a múzeumbarátok meg egy izgalmas és szívbemarkoló előadást. A korabeli propaganda az "Ötéves terv" egyik legnagyobb békealkotásának nevezte. Arról nem szóltak az akkori híradások, hogy kik és milyen körülmények között építették fel a vízi erőművet. 1950 Decemberében a Szovjetunió elengedte a magyar hadifoglyok utolsó csoportját, akiket háborús bűnökért külön nem ítéltek el.

Tovább

Tiszalök múltja és jelene Tiszavasváriban

Várossá válásának huszadik évfordulóját ünnepli ebben az esztendőben Tiszalök. A két szomszédos település Tiszalök és Tiszavasvári ezer szállal kötődik egymáshoz. Rokoni szálak, baráti kapcsolatok, munkahelyek kötik össze a két város lakosait. A Vasvári Pál Múzeum, mint a kistérség múzeuma április 20-án pénteken 17 órakor nyitja meg a„Tiszalök Akkor és Most” című fotókiállítást a Vasvári Pál Múzeumban.

Tovább

„Tollal írt, linóba metszett, rézbe karcolt meséim”

Ezzel a címmel látható egy hónap át a Botrágyi Károly nyíregyházi grafikusművész kiállítása Vasvári Pál Múzeumban. A művész alkotásait három kategóriába lehet sorolni: rézmetszetek, linómetszetek, tollrajzok. Műveinek alapvető témája a mesevilág. A művész nem titkolja, úgy rajzol, hogy közben el akar mesélni valamit. Elkezd rajzolni és az előre tervezett vázra elkezdi feltenni a részleteket. Aprólékos, finom vonalú rajzok ezek zömében városképek, finoman megrajzolt részletekkel fák, virágok, levelek és emberek, harmóniát, rendet és nyugalmat árasztanak.

Tovább

A Tisza és élő környezete.

Bodnár Mihály okleveles agrármérnök, mezőgazdasági környezetvédelmi és vadgazdálkodási szakmérnök. Hosszú éveken át a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága Dél-borsodi Tájegységének vezetője volt. Jelenleg a Tiszatáj Közalapítvány agrár környezetvédelmi mintagazdaságának vezetője. Szakterülete az agrár - környezetvédelem, a mezőgazdasági termelés és a természetvédelem kapcsolata. Kutatási területe a halastavakon, illetve vízi szárnyas telepeken folyó termelés és a vadon élő madarak kapcsolata, valamint a túzok élőhelyi igényei, védelmének lehetőségei.

Tovább

„Szeretem a természetet!” rajzpályázat

Szeretem a természetet címmel pályázatot hirdetünk az alábbi két korcsoportban: Óvodás, alsó tagozatos iskolás. Pályázni lehet a természet szeretetével kapcsolatos bármilyen témakörrel. A pályaművek A/4-es méretű rajzlapon, tetszőleges technikával készülhetnek. A rajzlap hátoldalán kérjük, tüntessék fel a pályázó: nevét, életkorát, óvodája, iskolája címét, a felkészítő nevét, elérhetőségét (telefonszámát). Valamint kérjük, hogy csoportosan küldött pályázati anyagok esetén az intézmények készítsenek egy listát is az előbbi adatokkal a beküldött munkákról!

Tovább

Téltemető Farsangi mulatság

Vidám népszokások, jellegzetes farsangi és téltemető hagyományok elevenednek meg február 25-én szombaton Tiszavasváriban a Vasvári Pál Múzeumban. A program szervezői minden korosztály számára érdekes programot ígérnek. Lesz maskarakészítés játszóház és maszkabál is, ahol az érdeklődők megtudhatják hogyan zajlott régen Szentmihályon a farsang időszaka. Fellép Hajdú Ágota és csapata Farsangi muzsika című előadásukkal.

Tovább

Nyakas Borok - finom falatok a Múzeumban

Itt a tavasz, itt a könnyed péntek esti borozások ideje. Idén első alkalommal várja kultúra és gasztronómia szerelmeseit a Vasvári Pál Múzeum. Borakadémia című programsorozat 2011 –ben indult azzal a céllal, hogy a kulturált borfogyasztást hirdetése. A programsorozat idei első vendége a Nyakas Pincészet lesz április 27- én pénteken este 19 órától. A pince az Etyek-Budai borvidéken található meg, ahol több 120 hektárnyi szőlőültetvényen állítanak elő kiváló minőségű borokat. A Nyakas Pincészet a meszes altalajú Zsámbéki-medencén kívül a Budai-hegység lejtőin rendelkezik dűlőkkel.A nevét a medencét átszelő Gerecse nyúlványáról kapta. A kizárólag kézzel és a fajták jellegéhez igazodó szüretelésnek köszönhetően a Nyakas Pincészet borai hamar a magyar borkedvelők egyik kedvenceivé váltak.

Tovább

[Első]   << Előző    49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60     Következő >>   [Utolsó]