Hírek

„Tollal írt, linóba metszett, rézbe karcolt meséim”

Ezzel a címmel látható egy hónap át a Botrágyi Károly nyíregyházi grafikusművész kiállítása Vasvári Pál Múzeumban. A művész alkotásait három kategóriába lehet sorolni: rézmetszetek, linómetszetek, tollrajzok. Műveinek alapvető témája a mesevilág. A művész nem titkolja, úgy rajzol, hogy közben el akar mesélni valamit. Elkezd rajzolni és az előre tervezett vázra elkezdi feltenni a részleteket. Aprólékos, finom vonalú rajzok ezek zömében városképek, finoman megrajzolt részletekkel fák, virágok, levelek és emberek, harmóniát, rendet és nyugalmat árasztanak.

Tovább

A Tisza és élő környezete.

Bodnár Mihály okleveles agrármérnök, mezőgazdasági környezetvédelmi és vadgazdálkodási szakmérnök. Hosszú éveken át a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága Dél-borsodi Tájegységének vezetője volt. Jelenleg a Tiszatáj Közalapítvány agrár környezetvédelmi mintagazdaságának vezetője. Szakterülete az agrár - környezetvédelem, a mezőgazdasági termelés és a természetvédelem kapcsolata. Kutatási területe a halastavakon, illetve vízi szárnyas telepeken folyó termelés és a vadon élő madarak kapcsolata, valamint a túzok élőhelyi igényei, védelmének lehetőségei.

Tovább

„Szeretem a természetet!” rajzpályázat

Szeretem a természetet címmel pályázatot hirdetünk az alábbi két korcsoportban: Óvodás, alsó tagozatos iskolás. Pályázni lehet a természet szeretetével kapcsolatos bármilyen témakörrel. A pályaművek A/4-es méretű rajzlapon, tetszőleges technikával készülhetnek. A rajzlap hátoldalán kérjük, tüntessék fel a pályázó: nevét, életkorát, óvodája, iskolája címét, a felkészítő nevét, elérhetőségét (telefonszámát). Valamint kérjük, hogy csoportosan küldött pályázati anyagok esetén az intézmények készítsenek egy listát is az előbbi adatokkal a beküldött munkákról!

Tovább

Téltemető Farsangi mulatság

Vidám népszokások, jellegzetes farsangi és téltemető hagyományok elevenednek meg február 25-én szombaton Tiszavasváriban a Vasvári Pál Múzeumban. A program szervezői minden korosztály számára érdekes programot ígérnek. Lesz maskarakészítés játszóház és maszkabál is, ahol az érdeklődők megtudhatják hogyan zajlott régen Szentmihályon a farsang időszaka. Fellép Hajdú Ágota és csapata Farsangi muzsika című előadásukkal.

Tovább

Nyakas Borok - finom falatok a Múzeumban

Itt a tavasz, itt a könnyed péntek esti borozások ideje. Idén első alkalommal várja kultúra és gasztronómia szerelmeseit a Vasvári Pál Múzeum. Borakadémia című programsorozat 2011 –ben indult azzal a céllal, hogy a kulturált borfogyasztást hirdetése. A programsorozat idei első vendége a Nyakas Pincészet lesz április 27- én pénteken este 19 órától. A pince az Etyek-Budai borvidéken található meg, ahol több 120 hektárnyi szőlőültetvényen állítanak elő kiváló minőségű borokat. A Nyakas Pincészet a meszes altalajú Zsámbéki-medencén kívül a Budai-hegység lejtőin rendelkezik dűlőkkel.A nevét a medencét átszelő Gerecse nyúlványáról kapta. A kizárólag kézzel és a fajták jellegéhez igazodó szüretelésnek köszönhetően a Nyakas Pincészet borai hamar a magyar borkedvelők egyik kedvenceivé váltak.

Tovább

Tojásfestés és táncház vasárnap a Göbölyössel

Április 08-án vasárnap húsvéti játszó és táncház lesz a Váci Mihály Gimnáziumban. Délután 15 órától Vasvári Pál Múzeum munkatársai segítségével. tojásfestés, színezés, kézművesedés várja az érdeklődőket. A játszóházra a belépő nincs, de a szervezők azt kérik, hogy mindenki, aki tojást akar díszíteni minimum egy darab főtt tojást hozzon magával. Este 19 órától élőzenés táncház lesz a Kör- Karély és Göbölyös táncegyüttesekkel ahol bárki táncra perdülhet kedve szerint.A táncházra a belépő:500 Ft/fő

Tovább

Tiszalök – „Akkor és Most”

Várossá válásának huszadik évfordulóját ünnepli ebben az esztendőben Tiszalök. A jubileum alkalmából számos kulturális program is vár a város lakosaira. Március 28-án 17 órától nyílik meg „Tiszalök Akkor és Most” címmel fotókiállítás a városi galériában. A kiállítás a helyi Művelődési központ és a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum közös kiállítása, amelyen korabeli fotók segítségével egészen a 1900-as évekig kalandozhatunk vissza az időben köszönhetően az utókor számára fennmaradt páratlan fotógyűjteményének.

Tovább

Civil forradalomra szólítanak Vasvári Pál utódai…

Immár hagyomány, hogy nagyszabású programmal emlékezik évről – évre március 15-én az ország, az 1848-49 –es forradalmi események kapcsán. Nincs ez másként Tiszavasváriban sem ahol a település szülöttjére a márciusi ifjak egyik legnagyobb alakjára, Vasvári Pálra emlékeznek a városban működő és a forradalmár nevét viselő múzeumban is. Az idei esztendőben a helyi civilszervezeteket megszólítva a szervezők több érdekes programmal, koszorúzással, lovas felvonulással, ágyúszóval, kulturális programmal, kiállítás megnyitóval, és játszóházzal várják az emlékezni vágyókat.

Tovább

Majdnem tizenháromezer…

Csak kevés hiányzott ahhoz, hogy elérje a tizenháromezer látogatót a Vasvári Pál Múzeum Tiszavasváriban 2011- ben. December utolsó napjaiban fogadta a 2011-es év 12.917-ik látogatóját a Vasvári Pál Múzeum. Hunyadvári Nándort és édesanyját Baloghné Szűcs Zsuzsanna Múzeumvezető ajándékcsomaggal köszöntötte.

Tovább

„ Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön”

December középén nyílt meg a „Raktárleletek és kincsek a Dunától keletre az őskortól a XX. századig” című időszaki kiállítás, amely több megye legértékesebb régészeti leleteit mutatja be. A kiállításban többek közt láthatóak a nagyszentmiklósi aranyleletek művészi másolatai a csókai, (Szeged) Boldogkőváraljai és prügyi, nyírlugosi leletek is.

Tovább

[Első]   << Előző    49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60     Következő >>   [Utolsó]