Új köztéri alkotás a múzeumkertben

Új köztéri alkotással gazdagodik december 14-én Tiszavasvári. A település szülöttjének, világhírű feltalálójának, Kabay Jánosnak kíván emléket állítani a helyi Vasvári Pál Múzeum és a Vasvári Pál Múzeum Baráti Köre Egyesület a múzeum kertjében található Sőrés sétányon felállított új mellszoborral.A szobor ünnepélyes leleplezésére december 14-én pénteken kerül sor. Az ünnepi esemény 11.30 órakor a Városháza dísztermében kezdődik ahol ünnepi köszöntőt mondanak Dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott, Dr. Fülöp Erik polgármester, Dr. Bene János megyei múzeumigazgató, és Dr. Jekő József főiskolai tanár. Előadást tart Dr. Szabó Attila szakgyógyszerész „ Kabay János, a magyarországi morfin-gyártás atyja”,címmel.

Ezt követően majd a Kabay János Általános Iskolai Egység növendékeinek előadását hallhatják. Az esemény Kabay János mellszobrának leleplezésével és koszorúzással zárul a múzeumkertben.A most elkészült mellszobrot Varga Attila gödöllői Európai Kőfaragó mester készítette süttői kemény mészkőből. A szobor elkészítéséhez erkölcsi és anyagi támogatást nyújtott a feltaláló Ausztráliában élő unokája,Joe Oltványi, aki 2011-ben életében először látogatott el Tiszavasváriba, ahol elismerően szólt a Vasvári Pál Múzeum tevékenységéről.


Kabay János 1896. december 27-én született a Szabolcs megyei Büdszentmihályon (ma:Tiszavasvári). Kabay 1924-ben tette le gyógyszerészi esküjét és ezután kezdett kísérletezni a morfinnal és a mákkal. Gyorsan célhoz ért: 1925. május 1-jén bejelentették a szabadalmat "Eljárás ópium alkaloidok előállítására" címmel. 1927-ben Büdszentmihályon megalapította az Alkaloida Vegyészeti Gyárat. Ezzel megindult találmányának üzemi méretű gyártása. Magyarországnak azóta is nagy szerepe van a világ morfin termelésében a mákszalmából való morfin gyártás terén. A sors kegyetlensége, hogy az ember, aki egész életét a fájdalomcsillapító gyógyszerek kutatásának szentelte, nagy szenvedések között halt meg 1936. január 29.