Hírek

„Ilyen méta a Langaméta” - Múzeumi játszóház a tavasz jegyében

„Ilyen méta a Langaméta” - Múzeumi játszóház a tavasz jegyében

A Vasvári Pál Múzeum és a Langaméta Óvodai Munkaközösség Családi múzeumi délutánt rendez április 18-án szombaton, 14 órától 18 óráig a néprajzi épületében. Az érdeklődő gyerekek készíthettek: Tavaszi képeket spatulából, tavaszi virágokat kreatív anyagokból, tavaszi pillangókat, bogarakat gyufás dobozból. Lesz még: Népi játékok tanítása a Langaméta gyűjteményes könyvből múzeumpedagógusok segítségével a múzeumkertben!

Tovább

Vágod? - Az olló és a design

Vágod? - Az olló és a design

Új időszaki kiállítás nyílik május 04-én hétfőn 17 órakor a Vasvári Pál Múzeumban. A fővárosi Semmelweis Orvostörténeti Múzeum nagy sikerrel mutattata be a tavalyi esztendőben az olló és a vágás történetével foglalkozó kiállítást, amelyet a MOME hallgatóinak egy csoportjával közösen rendezett. A tárlat a vágóeszköz(ök) históriáját nem szokványos módon taglalja, azaz nem orvosi-eszköztörténeti tárlatot tekinthetünk meg, hanem inkább egy látványos olló-design kiállítást. Az orvosi ollók sokfélesége, a formai és szerkezeti megoldások híven tükrözik, hogyan változik az eszköz használata. Az olló elválasztó és preparáló kézi eszközként az orvoslásban nélkülözhetetlen, számos orvosi szakterület legfontosabb kelléke – ebből következik, hogy a legkülönfélébb formai megoldásokkal találkozunk.

Tovább

Megváltozott a nyitva tartás rendje

Megváltozott a nyitva tartás rendje

Megváltozott a nyitva tartás rendje intézményünkben. A  múzeum április 1-je és október 31-e között keddtől - vasárnapig reggel 9.00 és délután 17.00 óra között fogadja a látogatókat. A kiállítások hétfőnként, mind két épületben zárva tartanak.
Szeretttel várunk minden látogatót soron következő programjainkra.

Tovább

Húsvéti programok a múzeumban

Húsvéti programok a múzeumban

A kereszténység legnagyobb ünnepén, a megváltó Krisztus feltámadása napján hagyományőrző játszóházba hívogat a Vasvári Pál Múzeum. Az idei rendezvény a múzeum főépületben április 05-én húsvét vasárnap lesz délután 16 órától, ahol  tojásfestés, "simakodás - locsolkódás", kisállat simogatás (nyúl és bárány) tojásfestés, tojáspatkolás, tojásszínezés és kézműves foglakozás várja a kicsiket és nagyokat. Ha húsvét, akkor nem maradhat el az ünnephez köthető kalács, és sárgatúró készítés sem.

Tovább

Szabadegyetemi előadás - Szabolcsi viseletekről

Szabadegyetemi előadás - Szabolcsi viseletekről

Újabb, érdekes előadással várja az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum  Baráti Köre Szabadegyetemi előadására. Március 31-én kedden 18.00 órakor a múzeum Ady Endre úti főépületében Sipos Eszter néptánc pedagógus tart előadást az időszaki kiállítóban. A téma Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népviselete.

Tovább

Villányi borok a múzeumban

Villányi borok a múzeumban

Március 20-án ismét egy kellemes hangulatú borest várja a kikapcsolódni vágyókat a Vasvári Pál Múzeumba Tiszavasváriba. Az este 7 órakor kezdődő rendezvény vendége Günzer Zoltán, villányi borász lesz. A Günzer család a borvidéken generációk óta foglalkozott szőlőtermeléssel és bor-készítéssel. Egyrészt saját fogyasztási igényük kielégítésére másrészt a borpiacra történő értékesítésre. Günzer Zoltán családi gazdasága 1993-ban kezdte meg működését, kezdetben 0,5 ha ültetvénnyel és évi 1500 palack bor értékesítésével.

Tovább

Édes Forradalom a múzeumban

Édes Forradalom a múzeumban

  A Vasvári Pál Múzeum sütemény és torta versenyt hirdet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére. A szervezők várják mindazok jelentkezését, akik érzik magukban a „márciusi ifjak” kiemelkedő bátorságát és elszántságát, hogy valami újat, valami történelmit hozzanak létre. Magyarországon az első kávéházat 1714-ben Pesten alapították. A kávédivat igazi elterjedése a 18-19. század fordulójára tehető, amikor is Budapesten már több mint ötszáz kávéház és közel ugyanennyi kávékimérés működött.

Tovább

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit!

  A színes programmal emlékezik március 15-én az 1848-49 –es forradalmi események évfordulójára Tiszavasvári Város önkormányzata a  Találkozások Háza és a forradalmár nevét viselő  Vasvári Pál Múzeum. A délelőtti program a szokásoknak megfelelően Március 15. téren álló Vasvári Pál szobránál kezdődik, ahol az ünnepi beszédek és kulturális műsor mellett az emlékezés virágait helyezhetik el az emlékezők. Az ünnep program délután a  Múzeumkertben folytatódik Vasvári Pál mellszobrának megkoszorúzásával.

Tovább

PI nap a múzeumban

PI nap a múzeumban

A Vasvári Pál Múzeum március 13-án pénteken a nemzetközi PI- nap alkalmából  egész napos programmal várja az általános iskola felső tagozatos és a középiskolák diákjait. Ez a nap minden tekintetben a PI,azaz a 3.14 körül forog majd. A gyerekek a múzeumpedagógusok segítségével megismerkedhetnek Einstein életével és főbb elméleteivel, az amerikai rapperrel Eminemmel és mindennel, ami PI a zenében.

Tovább

„Tánc- LÉLEK - Kép”- fotókiállítás a múzeumban

„Tánc- LÉLEK - Kép”- fotókiállítás a múzeumban

„Tánc – LÉLEK - Kép” címmel Gorácz József fotográfus képeiből nyílik időszaki fotókiállítás március 09-én hétfőn délután 17 órától a Vasvári Pál Múzeumban. Gorácz József Jászberényben élő néptáncoktató a Jászság Népi Együttes aktív tagja. A kiállított fotósorozat táncos portrékon és különleges pillanatokban megörökített mozdulatokon keresztül mutatja a tánc világát. A kiállítást Demarcsek György Csokonai- és Príma- díjas, Örökös Aranysarkantyús táncos a Nyírség táncegyüttes vezetője nyitja meg.

Tovább

[Első]   << Előző    25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36     Következő >>   [Utolsó]