Hírek

Szabadegyetem: előadás Gróf Dessewffy József - író és politikusról

Szabadegyetem: előadás Gróf Dessewffy József - író és politikusról

  A Vasvári Pál Múzeum és a múzeum baráti köre az Anyanyelv Nemzetközi Világnapja alkalmából újabb Szabadegyetem előadásra invitálja a tisztelt érdeklődőket. Február 19-én csütörtökön délután 17 órától "Gróf Dessewffy József - író és politikus" címmel Vaderna Gábor az ELTE BTK XVIII-XIX. Századi  Magyar Irodalomtörténeti Tanszék adjunktusa tart előadást  Dessewffy József politikus, író, költő, műfordítóról, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egykori tagjáról. Az előadás apropóját az Anyanyelv Nemzetközi Világnapja, Kazinczy Ferenc és gróf Dessewffy József barátsága mellett az elmúlt napok eseményei még időszerűbbé tették.

Tovább

Célba ért segítség - Eszter járássegítő gépet kapott

Célba ért segítség - Eszter járássegítő gépet kapott

  Talán sokan emlékeznek rá, hogy tavaly ősszel a múzeumbarátok segítségét kértük egy nemes cél érdekében. A Tiszavasváriban elő 12 éves Almási Eszter gyógykezelésére (rehabilitációjára) - gyűjtöttünk a szeptemberi rendezvényünkön. A kislány mozgásában korlátozott, csak négykézláb tud közlekedni. Nem tud beszélni. Nem tud önállóan enni. Az orvosok sem tudják diagnosztizálni betegségének az okát. A szülők mindent megtesznek annak érdekében, hogy Eszter állapotában javulás következzen be, pl. akupunktúrás kezelésekre is hordják.

Tovább

Csigát pergettünk a Múzeumban

Csigát pergettünk a Múzeumban

  A csigatészta készítése régen jellegzetes társas munka volt. A tyúkhúsleves elmaradhatatlan hozzávalója nem hiányozhatott a Nyíri Mezőség lakodalmainak étrendjéből. Hajdanán az asszonyok akár 100 levél tésztát is meggyúrtak. A "csigacsinálót" ("csigapergetőt") általában az esküvő előtt rendezték meg. A csigapergőre meghívták a rokonokat és a szomszéd asszonyokat. A nők egy része a tésztát gyúrta, néhányan nyújtottak és daraboltak. A leg időigényesebb munka azonban a csiga pödrése volt.

Tovább

Értékes könyvekkel gyarapodott könyvtárunk...

Értékes könyvekkel gyarapodott könyvtárunk...

A helyi könyvbarátok és olvasni szerető emberek több éve aggódva figyelték, hogy mi fog történni az egykori Alkaloida Szakszervezeti Könyvtár páratlan könyvállományával. Mint ismert az épületet tíz évvel ezelőtt a teljes berendezéssel egy nyíregyházi vállalkozó vette meg. A több ezer darabot számláló könyvállomány azóta várta jobb sorsát. Az épületet a közelmúltban Takács Zsuzsanna helyi vállalkozó vette meg, és az ott porosodó könyvállományt ingyenesen felajánlotta a városban működő oktatási-nevelési intézmények részére.

Tovább

Idén is máglyán űzzük el a telet

Idén is máglyán űzzük el a telet

  Boszorkány szépségverseny, táncház, csigapergő a Vasvári Pál Múzeumban farsangi mulatságán. Igazi arcát csak az e múlt napokban mutatta meg a későn érkezett tél, de farsang lévén a régi jó Nyíri mezőségi ízek és hagyományok felidézéseként számos télbúcsúztató program és finomság  várja az érdeklődőket február 07-én szombaton a Vasvári Pál Múzeumba Tiszavasváriba.

Tovább

Szabadegyetem - Történeket az I. Világháborúból

Szabadegyetem - Történeket az I. Világháborúból

  Újabb, érdekes előadással várja az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum  Baráti Köre Szabadegyetemi előadására. Január 30-án pénteken 17.30 órakor a múzeum Ady Endre úti főépületében Mohácsi Endre történész tart előadást az időszaki kiállítótermében. Az előadás témája a - péntekig látható - I.  Világháborús kiállítás. Az előadáson hallhatunk a 1914-1918 közötti időszakban a frontra bevonult büdszentmihályi és  tiszabüdi férfiakról, a háború előtti és utáni időkről.

Tovább

Mérleg: Új épület, új kiállítások - Innovatív évet zártunk

 Mérleg: Új épület, új kiállítások - Innovatív évet zártunk

  Sikeres évet zárt a 2014-ben a Vasvári Pál Múzeum. A fél évszázada alapított múzeum 2013-ban kapott magasabb szakmai besorolást. A Nyíri Mezőség múzeumának státuszát ekkor változtatta közérdekű muzeális gyűjteményről területi múzeumra az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az évek óta tartó tudatos munka és a hozzá kapcsolódó uniós forrásokból megvalósított szakmai fejlesztések összértéke meghaladta a 130 millió forintot. Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető szerint ezen sikerek árnyékában az előző év, ha nem is hozott ekkora eredményeket, mégis sikeresnek mondható.

Tovább

Múzeumpedagógus munkatársat keresünk

Múzeumpedagógus munkatársat keresünk

  A "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján a Vasvári Pál Múzeum pályázatot hirdet  történész, múzeumpedagógus pozíció betöltésére. A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű. A Foglalkoztatás jellege: Teljes munkaidő. A munkavégzés helye: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 4440 Tiszavasvári, Kálvin út 7.További információkat a meghírdetett álláspokról itt olvashat:

Tovább

TE IS segíthetsz! Nehéz sorsú embereknek gyűjtünk a Vöröskereszttel

TE IS segíthetsz! Nehéz sorsú embereknek gyűjtünk a Vöröskereszttel

Nehéz sorsú embereknek gyűjt a Magyar Vöröskereszt és a Vasvári Pál Múzeum. A Magyar Vöröskereszt által szervezett adventi szeretetgyűjtési akcióhoz a Vasvári Pál Múzeum idén első alkalommal csatlakozik, melynek célja, hogy a városban élő nehéz sorsú, mély szegénységben élő embereknek segítséget nyújtson. Ami egy hétköznapi családnak a bevásárló listáján szerepel, arról a rászoruló családok csak álmodoznak.

Tovább

Megnyílt a Büdszentmihály 1914-1918

Megnyílt a Büdszentmihály 1914-1918

  A Vasvári Pál Múzeum új időszaki kiállítással emlékezik a 100 évvel ezelőtt kitört I.  Világháborúra. A kiállítás az 1914-1918 közötti időszakban a frontra bevonult büdszentmihályi és  tiszabüdi férfiakra emlékezik fotók, írások és tárgyi emlékek segítségével. A kiállítás különlegessége egy lövészárok enteriőr, amely korabeli fegyverekkel, lövegekkel, katonai eszközökkel mutatja be a korabeli harcokat.

Tovább

[Első]   << Előző    25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36     Következő >>   [Utolsó]