„ Kocsira ládám, hegyibe párnám…”

Ácsolt- és festett ládák a Palócföldről címmel nyílik időszaki kiállítás november 05-én csütörtökön a Vasvári Pál Múzeumban Tiszavasváriban. Az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből magyar népművészeti remekeket láthat az érdeklődő közönség. A Dobó István Vármúzeum gyűjteményében több tucat, ácsolt és asztalos készítette láda található. A legrégebbi darabok közel 250 évesek.

A kiállítás időutazásra invitálja látogatóit. Ha megfejtjük és megértjük a ládák üzenetét évszázadokat tekinthetünk vissza az időben. Feltárul az ácsolt szekrény specialisták, háziiparosok és a „virágos asztalosok” által készített ládák készítés technikája, díszítése, területi elterjedése, használata. A cifra menyasszonyi láda az ágyvitel rítusában élte fénykorát, majd a ház és a lakberendezés változásával funkciója is megváltozott.

A mesterségek örökségét Észak-Magyarországon a 19. század végétől a fajáték készítők, napjainkban népi iparművészek és a népművészet mesterei viszik tovább. Készítés technika, forma, tartalom, funkció a paraszti tárgykultúrában egy tőről fakadtak. A mesterek jól bevált tudásával igyekszünk rámutatni az alkotói munka örömére, a tárgyi és kulturális örökségünk jelenkori funkciójának megtalálására. A vándorkiállítás a 2016.január közepéig tekinthető meg a Vasvári Pál Múzeum főépületének időszakos kiállító termében, nyitvatartási időben, múzeumi belépővel.