Hírek

Idén is ott leszünk a Múzeumok majálisán

Idén is ott leszünk a Múzeumok majálisán

Több mint 110 intézmény mutatkozik be a 20. Múzeumok majálisán szombaton és vasárnap a Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeumban.A múzeumi világnaphoz kapcsolódó rendezvényen koncertekkel, előadásokkal és kiállításokkal is várják az érdeklődőket, valamint átadják az év múzeuma és az év kiállítása díjakat. Kiss Nóra főszervező a majálist beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kétnapos rendezvényen 112 múzeum, 45 program, 12 koncert és 15 ismeretterjesztő előadás szórakoztatja a közönséget.

Tovább

Exhumálták a Dessewffy kriptában található maradványokat

Exhumálták a Dessewffy kriptában található maradványokat

Május 12-én elindultak Tiszavasváriban a feldúlt Dessewffy kripta helyreállítási munkálatai, amely az önkormányzat, a Római katolikus Egyház a Vasvári Pál Múzeum és helyi civilek összefogásának köszönhető. A leszármazottak, valamint a hivatalos engedélyek birtokában első lépéseként kedden a kriptában található koporsók exhumálása és az elhunytak maradványainak kiemelése történt meg a közel kétszáz éves sírból.

Tovább

Kezdődik a Kabay János Emlékhét

Kezdődik  a Kabay János Emlékhét

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Kabay János emlékhetet, amelyen tiszavasvári világhírű szülöttjére a fájdalomcsillapítás atyjára emlékeznek. Az esemény szervezője a Vasvári Pál Múzeum május 04-08. között kiállításokkal, ünnepi megemlékezéssekkel, tudományos témanapokkal, előadásokkal várja az emlékezni vágyókat. Az idei emlékhét díszvendége ezúttal nem csupán egy személy, hanem egy teljes múzeum lesz hiszen az emlékhét nyitányaként nyílik meg a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Vágod? - Az olló és a design című kiállítása.

Tovább

Újra felavatják a megszépült Dühös Bakát

Újra felavatják a megszépült Dühös Bakát

Tiszavasvári főterén található az I. és II. világháborús magyar hősi emlékmű, mely Görömbei Imre alkotása. A bűdszentmihályi közösség nevében az 1914-18. közötti I. Világháborúban elesett katonáink emlékére emelt hősi emlékművet 1934-ben avatták fel. Büdszentmihály első hősi halottja, első áldozata a mindenki által szeretett Balázs Andor tizedes, címzetes őrmester volt. Nevét az I. Világháborús emlékmű talpazatára vésték, aztán nem maradt egyedül. Ahogy telt az idő, úgy szaporodtak a hősi halottak. Balázs Andor 1943. november 20-án megkapta a posztumusz Tűzkereszt I. fokozatát.

Tovább

„Ilyen méta a Langaméta” - Múzeumi játszóház a tavasz jegyében

„Ilyen méta a Langaméta” - Múzeumi játszóház a tavasz jegyében

A Vasvári Pál Múzeum és a Langaméta Óvodai Munkaközösség Családi múzeumi délutánt rendez április 18-án szombaton, 14 órától 18 óráig a néprajzi épületében. Az érdeklődő gyerekek készíthettek: Tavaszi képeket spatulából, tavaszi virágokat kreatív anyagokból, tavaszi pillangókat, bogarakat gyufás dobozból. Lesz még: Népi játékok tanítása a Langaméta gyűjteményes könyvből múzeumpedagógusok segítségével a múzeumkertben!

Tovább

Vágod? - Az olló és a design

Vágod? - Az olló és a design

Új időszaki kiállítás nyílik május 04-én hétfőn 17 órakor a Vasvári Pál Múzeumban. A fővárosi Semmelweis Orvostörténeti Múzeum nagy sikerrel mutattata be a tavalyi esztendőben az olló és a vágás történetével foglalkozó kiállítást, amelyet a MOME hallgatóinak egy csoportjával közösen rendezett. A tárlat a vágóeszköz(ök) históriáját nem szokványos módon taglalja, azaz nem orvosi-eszköztörténeti tárlatot tekinthetünk meg, hanem inkább egy látványos olló-design kiállítást. Az orvosi ollók sokfélesége, a formai és szerkezeti megoldások híven tükrözik, hogyan változik az eszköz használata. Az olló elválasztó és preparáló kézi eszközként az orvoslásban nélkülözhetetlen, számos orvosi szakterület legfontosabb kelléke – ebből következik, hogy a legkülönfélébb formai megoldásokkal találkozunk.

Tovább

Megváltozott a nyitva tartás rendje

Megváltozott a nyitva tartás rendje

Megváltozott a nyitva tartás rendje intézményünkben. A  múzeum április 1-je és október 31-e között keddtől - vasárnapig reggel 9.00 és délután 17.00 óra között fogadja a látogatókat. A kiállítások hétfőnként, mind két épületben zárva tartanak.
Szeretttel várunk minden látogatót soron következő programjainkra.

Tovább

Húsvéti programok a múzeumban

Húsvéti programok a múzeumban

A kereszténység legnagyobb ünnepén, a megváltó Krisztus feltámadása napján hagyományőrző játszóházba hívogat a Vasvári Pál Múzeum. Az idei rendezvény a múzeum főépületben április 05-én húsvét vasárnap lesz délután 16 órától, ahol  tojásfestés, "simakodás - locsolkódás", kisállat simogatás (nyúl és bárány) tojásfestés, tojáspatkolás, tojásszínezés és kézműves foglakozás várja a kicsiket és nagyokat. Ha húsvét, akkor nem maradhat el az ünnephez köthető kalács, és sárgatúró készítés sem.

Tovább

Szabadegyetemi előadás - Szabolcsi viseletekről

Szabadegyetemi előadás - Szabolcsi viseletekről

Újabb, érdekes előadással várja az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum  Baráti Köre Szabadegyetemi előadására. Március 31-én kedden 18.00 órakor a múzeum Ady Endre úti főépületében Sipos Eszter néptánc pedagógus tart előadást az időszaki kiállítóban. A téma Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népviselete.

Tovább

Villányi borok a múzeumban

Villányi borok a múzeumban

Március 20-án ismét egy kellemes hangulatú borest várja a kikapcsolódni vágyókat a Vasvári Pál Múzeumba Tiszavasváriba. Az este 7 órakor kezdődő rendezvény vendége Günzer Zoltán, villányi borász lesz. A Günzer család a borvidéken generációk óta foglalkozott szőlőtermeléssel és bor-készítéssel. Egyrészt saját fogyasztási igényük kielégítésére másrészt a borpiacra történő értékesítésre. Günzer Zoltán családi gazdasága 1993-ban kezdte meg működését, kezdetben 0,5 ha ültetvénnyel és évi 1500 palack bor értékesítésével.

Tovább

[Első]   << Előző    25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36     Következő >>   [Utolsó]