Hírek

ARISZTOKRATÁK - új időszaki kiállítás

ARISZTOKRATÁK - új időszaki kiállítás

  Idén első alkalommal rendeznek Dessewffy Emlékhetet Tiszavasváriban. Az elmúlt években csak kisebb ünnepségek, tudományos előadások keretében elevenítették fel a nyolc évszázados Dessewffy nemzetség büdszentmihályi életét. Ezúttal - a szervező Vasvári Pál Múzeum - egy héten keresztül várja programjaira az érdeklődőket. A Nyíri mezőség múzeuma stílszerűen új időszaki kiállítással nyitja meg a  szeptember 11-én induló emlékhetet. Az ARISZTOKRATÁK című új időszaki kiállítás a Dessewffy család századfordulós arcát mutatja be, visszarepülve az időben, érzékeltetve az akkori társadalmi, gazdasági viszonyokat  és a mindennapi életet.

Tovább

Két borvidék vonzásában: Tokaji és Villányi Borok a Múzeumban

Két borvidék vonzásában: Tokaji és Villányi Borok a Múzeumban

  A Vasvári Pál Múzeum Borakadémiájának ezúttal két borvidék is a vendége lesz. Szeptember 18-án 19 órakor ismét egy kellemes hangulatú borest várja a kikapcsolódni vágyókat a néprajzi épületbe. A pénteken este 19 órakor kezdődő rendezvény vendége a Villányban és Tokajban is kiváló borokat készítő Sauska Pincészet lesz.

Tovább

Dessewffy Emlékhét

 Dessewffy Emlékhét

  Dessewffy Emlékhetet rendeznek Tiszavasváriban. Büdszentmihály (mai: Tiszavasvári) mindig is bővelkedett talentumokban. A település méltán híres szülöttjei között kell megemlíteni Vasvári (Fejér) Pált a 1848-as márciusi ifjak kiemelkedő alakját. Kisszántói Pethe Ferenc mezőgazdasági szakírót a keszthelyi Georgikon alapító tagját vagy a világhírű feltaláló Kabay Jánost. Az elmúlt években méltatlanul kevés szó esett a 8 évszázados Dessewffy nemzetségről.

Tovább

Múzeumpedagógus munkatársat keresünk

Múzeumpedagógus munkatársat keresünk

 A "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján a Vasvári Pál Múzeum pályázatot hirdet  múzeumpedagógus pozíció betöltésére. A közalkalmazotti jogviszony időtartama:a határozott idejű 3 hónap próba időt követően határozatlan idejű. A Foglalkoztatás jellege: Teljes munkaidő. A munkavégzés helye: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 4440 Tiszavasvári, Kálvin út 7. További információkat a meghírdetett álláspokról itt olvashat:

Tovább

Ismét matuzsálemi traktorok találkozója a múzeumban

Ismét matuzsálemi traktorok találkozója a múzeumban

Idén ötödik alkalommal rendezi meg a térség agrártörténeti géptalálkozóját a Vasvári Pál Múzeum Tiszavasváriban. A Szentmihályi Kenyérünnep és Agrárgéptalálkozó államalapításunk ünnepén két helyszínen (Napközben: Városi Strandfürdő Este: Múzeumkertben)kerül megrendezésre. A mai napig használatos matuzsálemi gépek (traktorok, aratógép, cséplőgép stb.) mutatkoznak be a délelőtti eseményen, amelyre 9-16 óra között várják az érdeklődőket.

Tovább

FELHÍVÁS! - Büdszentmihály és a II.Világháború

FELHÍVÁS! - Büdszentmihály és a II.Világháború

A Vasvári Pál Múzeum időszaki kiállítást szervez 2016. januárjában, melynek témája a II. Világháború befejezésének, az 1945-ös év eseményeinek országos és helyi történéseinek bemutatása. A kiállítás sikeres megvalósítása érdekében kérünk minden kedves helyi lakost, hogy akinek bármilyen felhasználható tárgyi anyaga (emlékei, fotók, könyvek, iratok, emléktárgyak, ruhák, stb.) rendelkezésére áll és ezt hajlandó a múzeumunknak felajánlani - akár csak a kiállítás idejére - kérjük, tegye meg!

Tovább

Hamarosan új kiállítás méltatja a megye orvosait-gyógyszerészeit

Hamarosan új kiállítás méltatja a megye orvosait-gyógyszerészeit

Jövő tavaszra megújulhat Szabolcs- Szatmár- Bereg- Megye Orvos és Gyógyszerészettörténetét bemutató állandó kiállítás Tiszavasváriban a Vasvári Pál Múzeumban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston múzeumszakmai támogatási program célja a települési önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények szakmai támogatása. A múzeumok esetében állandó kiállítás előkészítésére, létrehozására, teljes körű felújítására vagy korszerűsítésére használható fel – különös tekintettel a közönség számára eddig nem hozzáférhető műtárgyak bemutatására.

Tovább

Megdőltek a látogatói rekordok a Múzeumok Éjszakáján

Megdőltek a látogatói rekordok a Múzeumok Éjszakáján

Csaknem 420 ezren vettek részt az idei Múzeumok Éjszakáján országszerte, amellyel ismét sikerült megdönteni a korábbi évek rekordját. A muzej.hu honlap is csúcsot döntött, idén 200 ezer látogatója volt, szombaton mintegy 67 ezren válogattak a programok közül a weboldal segítségével.

Tovább

Egykori városvezető kapta az idei Gombás András díjat

Egykori városvezető kapta az  idei Gombás András díjat

  Idén nyolcadik alkalommal - a Múzeumok Éjszakáján - adták át a Gombás András Díjat, amely díjat a múzeum névadóját viselő civil értelmiségieket tömörítő Vasvári Pál Múzeum Baráti kör Egyesülete adományoz oda évente olyan személynek, aki az adott évben kiemelkedő módon járul hozzá a múzeum gyűjteményének gyarapodásához és szakmai fejlődéséhez. Az idei esztendőben Sulyok József korábbi Polgármester vehette át a díjat, amit Dr. Legány András az egyesület elnöke adott át a díjazottnak.

Tovább

Megyei Értékek Tára - Vándorkiállítás nyílik a Múzeumban

Megyei Értékek Tára - Vándorkiállítás nyílik a Múzeumban

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeinek 30%-án működik helyi értéktár bizottság, ezek mindössze 10 százaléka terjesztett fel eddig a megyei értékek közé helyi különlegességeket. A tavaly ősszel a Megyeházán megtartott konferencián a települési és megyei értéktár bizottságok munkájának kívántak új lendületet adni, ahol a helyi értékek megőrzésének jó gyakorlatait és újdonságait ismerhették meg a résztvevők. A "Megyei Értékek Tára” népszerűsítését szolgálja az a vándorkiállítás, amely szintén tavaly indult megyejáró körútjára.

Tovább

[Első]   << Előző    25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36     Következő >>   [Utolsó]