Hírek

Nyitott Templomok a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját, melynek továbbra is a legfőbb célkitűzése a múzeumok széleskörű népszerűsítése. Ebben az évben 94 település 170 intézménye várja az érdeklődőket. A Múzeumok Őszi Fesztiválján országszerte 1515 programmal várja az érdeklődőket szeptember 30. október 27. között.A kezdeményezéshez csatlakozott a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum is.Idén második alkalommal rendezi meg a Nyíri mezőség múzeuma - csatlakozva az országos Kulturális Örökség Naphoz, valamint a Szakrális Művészetek hetéhez - a "Nyitott Templomok Hete" programot.

Tovább

Csipetnyi Büdszentmihály - kóstold meg!

Tiszavasvári egy kis város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részén, három megye találkozásánál, a Nyíri Mezőségben. Mai nevét 1952-ben kapta Büdszentmihály és Tiszabűd egyesítésével. Még napjainkban is él a köztudatban a Bűd és Szentmihály név, melyek szájról szájra hagyományozódnak.„Szegény ember vízzel főz”- járja mifelénk a mondás. Amilyen nyersanyag volt a háznál- liszt, zsír, krumpli, tojás stb.- abból főztek az asszonyok. Nagyon találékonyak voltak, ugyanabból az alapanyagból számtalan ételféleséget tudtak készíteni.

Tovább

Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! Büdszentmihályon is!

A Magyar Televízió Zrt. országos akciót indított Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! címmel. A kezdeményezés célja, hogy a Turizmus Világnapja és Szent Mihály nap alkalmából a közmédia csatornái (M1, Duna World, Duna, Kossuth és Petőfi Rádió) szeptember 27-29. között tematikus műsorfolyam keretében megmutassák Magyarország településeinek, köztük az honfoglalás óta létező Büdszentmihály (ma: Tiszavasvári) jellegzetességeit, értékeit és rejtett kincseit.

Tovább

Megkezdődött a múzeumpedagógiai tanév

Megkezdődött a tanév a múzeumpedagógiai oktatásban is. A Múzeumi Oktatási és Képzési Központ a Vasvári Pál Múzeum és a KLIK Tiszavasvári Tankerülete szeptember 23-án, hétfőn délelőtt rendezte meg 2013-2014.évi tanévre vonatkozó Múzeumpedagógiai Tanévnyitóját. A szakmai konferencián a Tiszavasvári járás alap és középfokú oktatási intézmények vezetői és pedagógusai vettek részt. A köszöntő beszédek után a múzeum munkatársai részletes tájékoztatást adtak a múzeumpedagógiai programokról.

Tovább

Középkori Lovagok Szentmihály ünnepén

Szeptember 28-29-én Szent Mihály napja alkalmából kétnapos programsorozat várja a Tiszavasváriakat és a térségben élőket. Kézműves vásárral, középkori lovagokkal, gólyalábasokkal, csergető versennyel, lovasokkal, koncertekkel, táncosokkal és a helyi népi gasztronómia legkiválóbb ízeivel köszönti a Szent Mihály arkangyal ünnepét a város. A rendezvényen bárki közelebbről is megismerheti és kipróbálhatja nagyapáink korának mesterségeit, megkóstolhatja a régi Büdszentmihály „csipetnyi ízeit” .

Tovább

I.Szentmihályi Pálinka Piknik- Keressük a legjobb helyi párlatokat

Első alkalommal rendezi meg Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum a helyi párlatok versenyét. Az első pálinka piknik nem vásár és nem is fesztivál. Nem lesznek ismert pálinka főzdék, és nem is nem lehet pálinkát vásárolni. A szervezők olyan 18. életévüket betöltött helyi vagy a térségben élők jelentkezését várják akik büszkén mutatják be házi vagy bérfőzésű pálinkájukat a szakértő zsűri előtt. A nevezett párlatoknál a jelentkező vállalja, hogy csak és kizárólag jó minőségű magyar: alma, szilva, barack, körte, cseresznye, meggy, vegyes gyümölcs és egyéb gyümölcsből készítette . A piknik alatt árusítani nem , beszélgetni és tapasztalatot cserélni lehet.

Tovább

Zúzos-lé főzőverseny Szentmihály ünnepén

Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum első alkalommal rendezi meg Szent Mihály-napi hagyományok felidézésként a Zúzos-lé főző versengését. A tyúkhúsleveshez leginkább hasonlítható különleges leves,az egyedi fűzerezés mellett húst, zöldségeket, zúzát, májat, pirított eperlevelet, rizst is tartalmaz amelytől íze és állaga is igazán egyedi és különleges. Az ételt a helyi múzeum néprajzi gyűjtése alapján leginkább a paraszti lakodalmak és családi eseményekkor került az ünnepi asztalra. Büdszentmihály (ma:Tiszavasvári) egyedülálló népi ételét ma is gyakran tálalják a lagzikban.

Tovább

Magasabb szakmai besorolást kapott múzeumunk

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi törvény alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma módosította a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum alapító okiratát. Az intézmény besorolása közérdekű muzeális gyűjteményről területi múzeumra változott. Az 1963-ban alapított múzeum a kulturális javak folyamatos gyűjtése, nyilvántartása, megőrzése és restaurálása, tudományos feldolgozása és publikálása, valamint a kiállításokon és más módon történő bemutatása során – ¬mint területi múzeum – új minősítésének megfelelően nemcsak egy, hanem több önkormányzat területére kiterjedő gyűjtőterülettel, valamint több múzeumi szakágat felölelő gyűjtőkörrel rendelkezik.

Tovább

Láss a szemeddel ingyenes fotóstanfolyam a múzeumban

"Láss a szemeddel" ismét fotótanfolyam indul a múzeumban.A több hónapon át tartó ingyenes kurzusra elsősorban a helyi középiskolásokat várjuk, de természetesen más érdeklődő is részt vehet tanfolyamunkon.Az elméleti és gyakorlati képzésből álló tanfolyamra,olyan jelentkezőket várunk akik szeretnék objektíven keresztül is megismerni a világot! A Tanfolyamunkon bárki megismerkedhet a fotózás különböző területeivel a fotózás múltjával, alap elméleti-technikai tudnivalókkal, világítástechnikai
alapokkal, portré, természet, sport, riport,és a művészi aktfotózás világával és a digitális technika előnyeivel.A tanfolyam keretében különleges kiállításokra és fotós helyszínekre is ellátogatunk.

Tovább

Tudj meg többet múzeumunkról okos telefonodon

Digitális kalandozásra invitál a Vasvári Pál Múzeum új mobilalkalmazása: az applikáció az 50 éves múzeum történetét, és kiállításait mutatja be, valamint a múzeum rendezvényeiről, programjairól tájékoztat. Az infokommunikációs forradalom jó pár éve jelen van a hétköznapokban és hatása jelentősen átalakította tájékozódási szokásainkat. Néhány évtizede még elképzelhetetlen technikai eszközök állnak ma a rendelkezésünkre a mindennapi életben.

Tovább

[Első]   << Előző    37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48     Következő >>   [Utolsó]