Hírek

A világ sokat köszönhet Kabay Jánosnak

 A világ sokat köszönhet Kabay Jánosnak

  Szerdán volt 78 éve annak, hogy hatalmas fájdalmak közepette elhunyt Kabay János feltaláló a morfin gyártás atyja. Kabay János 1896. december 27-én született Büdszentmihályon. 1915-ben a műegyetem Vegyészmérnöki Karára iratkozott be, de tanulmányai elvégzésében megakadályozta a világháború. Katonának vonult be, majd a háború után bátyja hajdúnánási gyógyszertárában gyakornokoskodott. 1920-ban gyógyszerészetre iratkozott be és 1923-ban gyógyszerész oklevelet nyert. A Gyógynövény kísérleti Állomáson vállalt állást. A morfiumot addig a világon csak ópiumból állították elő. Fáradságos kísérletek után neki sikerült elsőként a világon egy megfelelő eljárást találnia (morfin kivonása mákszalmából), amelyre 1925-ben nyújtotta be első szabadalmát.

Tovább

Rekord látogatószámmal zártuk a 2013 évet

Mozgalmas és eredményes évet zárt az idei esztendőben a Vasvári Pál Múzeum. Noha a 2012-as esztendőhöz képest "csak" ezer fővel növekedett a látogatók száma a Nyíri mezőség múzeumában,mégis bizakodásra adhat okot az a tény, hogy az elért 14.219 fő látogató az év második felében (júniustól-decemberig) az ismert felújítás utáni időszakban látogatta meg a 50 éves jubileumát ünneplő múzeumot.A fenntartó önkormányzat a lehetőségeihez mérten  mindent megtett azért, hogy az intézményben a szakmai munka magas színvonalon, megfelelő feltételek mellett folyhasson.A múzeum ebben az esztendőben három Uniós pályázatnak köszönhetően több mint 120 millió forint feletti összeget fordíthatott épület rekonstrukciós, szakmai, tudományos és közművelődési tevékenységre  valamint múzeumpedagógiai célokra.

Tovább

Hagyományőrző disznótorral és fotókiállítással búcsúzunk az esztendőtől

  A Vasvári Pál Múzeum idei utolsó rendezvényére invitálja a múzeumbarátokat. December 21-én szombaton már kora hajnalban elkezdődik a program a múzeumkertben a hagyományőrző disznótorral, ahol a szervezők bemutatják, hogy nagyszüleink hogyan vágták le a felhizlalt sertést és a levágott állatból milyen finomságok készülhettek az ünnepi asztalra és a hideg téli napokra. Hagymás vér, tepertő, toroskáposzta, hurka – kolbász és a sok más finom falat elkészítésében egész nap részt vesz a helyi Göbölyös Néptánccsoport. A népi gasztronómia mellett természetesen az keresztény egyház legnagyobb ünnepére (Jézus születése) a karácsonyra való készülés kapja a legnagyobb szerepet.

Tovább

Szövés- fonás, mesemondás

Szövés- fonás, mesemondás

A hideg téli napok beköszöntével a is Fonóba várja az érdeklődőket a Nyíri Mezőség kincseit őrző Vasvári Pál Múzeum.  November 30-án szombaton a múzeum Kálvin úti épületében újra kinyit a Szentmihályi Fonó. A régi  hagyományokat felidézve megismerkedhetünk mindennel, ami a szövéssel, fonással kapcsolatos. A foglalkozásokon a - múzeumpedagógusok segítségével - bárki kipróbálhatja az ostorfonást, gyöngyszövést, hajpánt, karkötő, könyvjelző készítést.

Tovább

Táncházba hivogat a Múzeum

Táncházba hivogat a Múzeum

A hideg téli napok beköszöntével Fonóba és Táncházba várja az érdeklődőket a Nyíri Mezőség kincseit őrző Vasvári Pál Múzeum. November 29-én pénteken este határtalan vigassággal és Batyus bállal egybekötött táncházra hívogat a múzeum és a Göbölyös tánccsoport. A program ezúttal nem a múzeum épületében hanem a Találkozások Házában kerül megrendezésre 19 órai kezdettel. Zenél Kósa Péter és bandája.

Tovább

Múzeumpedagógiai Szakmai Találkozó

Végéhez közeledik a magyar múzeumi életben elnyert egyik legnagyobb Európai Uniós pályázat, az 5 éven át tartó Múzeumok Mindenkinek Program, – Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés (TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002), melynek egyik utolsó nagyszabású eseménye a november 28-án Tiszavasváriban megrendezésre kerülő Regionális Múzeumpedagógiai Szakmai Találkozó lesz.

Tovább

Újra itt a Szentmihályi Lekvármustra

A Vasvári Pál Múzeum és Baráti Köre 2013. november 23-án 13 órától harmadik alkalommal rendezi meg a Szentmihályi lekvárbörzét. A szervezők várják mindazon vállalkozó kedvű magán személyek jelentkezését (nem csak Tiszavasváriból), akik szívesen megmutatnák mások előtt lekvárkészítő tehetségüket. Kizárólag házi készítésű termékekkel lehet jelentkezni a versenyre, ahol a háromtagú zsűri íz kategóriánként dönti majd el, hogy kié is a legfinomabb.

Tovább

A Rizling fiú a Vasvári Pál Múzeumban

Márton napi borvacsorára várja a hazai borok szerelmeseit a Vasvári Pál Múzeum Borakadémia rendezvénye november 15-én pénteken 19 órakor. A tárlatvezetéssel egybekötött boresten ezúttal a badacsonyi borvidék és a badacsonytomaji Laposa Birtok mutatkozik be. A Laposa név összekapcsolódott a Laposa család által készített borokkal. A család első borásza, dr. Laposa József tájépítész és borász 1992 óta foglalkozik a bortermeléssel, számos könyve jelent meg a borkészítéssel kapcsolatban, tagja a Magyar Borakadémiának, többször jelölték a Borászok Borásza díjra.

Tovább

Őszi Napok a Múzeumban

Novemberben is érdemes a Vasvári Pál Múzeumot választani, hiszen az idén ötven éves múzeum szinte minden korosztály számára kínál érdekes programot az év utolsó előtti hónapjában.November 09-én, szombaton Márton napi Újbor ünnep és Libator lesz. November 15-én pénteken a badacsonytomaji Laposa pincészet mutatkozik be a Borakadémiai következő eseményén.November 23-án szombaton harmadik alkalommal rendezi meg a Szentmihályi lekvármustrát.

Tovább

Márton nap a múzeumban

A Vasvári Pál Múzeum igazán különleges programmal várja látogatóit a november 09-én, szombaton Márton nap alkalmából. Az előző évekhez hasonlóan a programok már kora délelőtt elkezdődnek és a hagyományoknak megfelelően a Márton napi népszokásokhoz kapcsolódnak. Újbor ünnep és libator lesz 10 órától a Múzeumkertben és a Szentmihály téren, ahol az érdeklődők kipróbálhatják libahajtó, kukoricamorzsoló, gágogó, libafogó tudásukat. A nyeremény sem mindennapi, hiszen a nyertesek hazavihetnek egy-egy élő hízott libát.

Tovább

[Első]   << Előző    37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48     Következő >>   [Utolsó]