Pénteken vesznek végső búcsút Ifj.Kabay Jánostól

Mint arról korábban beszámoltunk életének 89. évében múlt szerdán Debrecenben elhunyt ifj. Kabay János a magyarországi morfin gyártás atyjának, az Alkaloida Vegyészeti Gyár alapítójának fia. A gyászszertartás 2014. augusztus 1-én, pénteken 15 órakor kezdődik a debreceni Szent Anna templom altemplomában. A hozzátartozók kérése, hogy aki részt kíván venni a gyászszertartáson, egy szál virágot hozzon magával a búcsúztatásra.

Kabay János 1926-ban született Budapesten. Hányattatott sors adatott neki. A morfingyárban nőtt fel. Édesapját, az Alkaloida Vegyészeti Gyár alapítóját 10 évesen veszítette el. Budapesten érettségizett a II. Világháború idején. Akkor hurcolták el legjobb barátját mellőle, akit aztán sohasem láthatott viszont. Lakásukat bombatámadás érte, nem maradt belőle semmi. Budapest ostromát egy pincében élte túl húgával, édesanyjával és 70 másik emberrel.


1946-ban elhagyta Magyarországot. Négy évig Ausztriában élt, a végén egy menekülttáborban, ahol lefogyott 45 kilóra. 1950-ben kénytelen volt tovább menni, mivel Ausztria abban az időben már nem fogadott be menekülteket. Így került Ausztráliába egyetlen táskával, anélkül, hogy egyetlen szót tudott volna angolul. Ott kezdte ismét újra az életet. Édesanyját és húgát is kellett segítenie. Követ tört az őserdőben, szövőgyárban dolgozott, amíg tüdővérzést nem kapott, majd számtalan helyen dolgozott, néha 3 munkája is volt egyszerre, hogy új egzisztenciát tudjon teremteni. Ez végül sikerült. Feleségül vett egy holland lányt, egy kislányuk született.
1975-ben tért vissza először Magyarországra. Látogatása után olyan erős honvágy támadt benne, hogy alig várta, hogy újra hazajöhessen.



Ahogy körülményei engedték először 6 évente, aztán 2 évente jött vissza Magyarországra. Felesége halála után 2003-ban végleg hazatelepült. Azt mondta, hogy ez az itthon töltött 11 év élete legszebb időszaka volt.Tele volt humorral, bölcsességgel és szeretettel.

Nagyon fog hiányozni.