188 éve született Vasvári Pál

Vasvári Pál születésének 188. évfordulójára emlékeztek csütörtökön Tiszavasváriban. A Városháza dísztermében megrendezett ünnepi eseményen Tiszavasvári Város és a Járás Hivatal vezetői mellett részt vettek a testvértelepülés Nyírvasvári és az erdélyi Körösfő település elöljárói is. A helyi Vasvári Pál Társaság által szervezett megemlékezésen az ünnepi gondolatok és tudományos előadás mellett a helyi Musical Tanoda tehetséges fiataljainak műsorát tapsolhatta meg a népes publikum.

A tiszteletadás a forradalmár szülőházánál található egészalakos szobor megkoszorúzásával fejeződött be.  Vasvári(Fejér)Pál  Tiszabüd településén(ma: Tiszavasvári) született 1826. július 14-én. Édesapja, Fejér Pál görög katolikus pap volt.1849 elején Bihar, Szatmár és Szabolcs megyékben szabadcsapatot verbuvált, s annak vezére lett.

Vasvári Pál életének első szakasza itt  a Tiszavasvári Görög Katolikus Templomban indult.

Erdélyben harcolt és Fântânele mellett a gyalui havason az Avram Iancu vezette román csapatok megölték, halála pontos dátumát illetően mind a mai napig eltérőek a vélemények. Vasvári Pál rövid élete során történész, filozófus, politikus, honvéd őrnagy, forradalmár a „márciusi ifjak” egyik vezéralakja volt. Az előadáson elhangzott: Napjainkban azok között a nemzeti hősök között emlékezünk meg róla akik az 1848. márciusi események során  kivívták az ország függetlenségét és megteremtették az alkotmányos berendezkedés lehetőségét.

Kerekesné Lévai Erika előadása. Fotó: Nagyné Katona Ildikó

Forrás: Tiszavasvári Online