Múzeumok Éjszakája - Vasúton érkeznek a régészeti kincsek

A Vasvári Pál Múzeum idén 8. alkalommal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz. A Nyíri Mezőség múzeuma kora délutántól késő éjszakáig megújult kiállításokkal, koncertekkel, kulturális és gasztronómiai programokkal várja a látogatókat. Az állandó kiállítások mellett két új tárlat nyílik ezen a napon.

Az első a „Megy a Gőzös” nevet viselő vasúttörténeti időszaki tárlat, amely a 130 éve üzemelő Debrecen- Tiszalök vasútvonalnak kíván emléket állítani. A kiállítás a múzeum gyűjteményéből valamint Nehéz György budapesti magángyűjtő anyagából került összeállításra. A gyűjtemény az elmúlt több mint 100 év relikviáin, tárgyain, fotóin keresztül mutatja be a vasút fejlődését a 90-es évekig.



A nap másik kiállítása az „5000 Év Titkai” nevet viseli és a Nyíri mezőség páratlan régészeti leleteit mutatja be. A Hortobágy, a Nyírség és a Tisza keleti partja közötti Nyíri mezőség olyan ritka terület, amelyen a Kr.e. 5000-től a középkorig feltárt települések és temetők reprezentálják az egymást követő civilizációk fejlődését. A legkorábbi emlékek az új kőkori Tiszadob csoport idejéből származnak. Az arany és ezüst leleteket, amforákat is bemutató régészeti kiállítás a 2012-ig volt látogatgatható. A múzeum vezetése örömmel tájékoztatja a közvéleményt, hogy hosszas háttérmunka(restaurálás stb.) után a kiállítás interaktív, három dimenziós látvány élményekkel, mobil applikációs tárlatvezetővel kiegészülve szombaton késő estétől újra látogatható.



A rendezvény ideje alatt városnéző kisvasút közlekedik. A késő éjjelig látogatható kiállítások mellett két helyszínen is szabadtéri programok várják az érdeklődőket. A zenei nagyszínpadon fellép a BALKÁN FANATIK, Szabó Balázs Bandája, és az ismert női a cappella formáció a Csercsel. A múzeumkertben a kézműves foglalkozások, régészeti ásatás és népi játszóház várja a gyerekeket. Idén sem maradhat el a tűzugrás a népi ételeinek kóstolója és a hajnalig tartó táncház.