Hírek

Új kiállítás méltatja a Kabay- módszert

Új kiállítás méltatja a Kabay- módszert

  Alkaloida Anno címmel új kiállítás nyílt csütörtökön a Vasvári Pál Múzeumban Tiszavasváriban. Kabay János életművét 1963 óta őrzi a Nyíri Mezőség múzeuma. A feltaláló munkássága korábban a  szintén a múzeumban látható Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Orvos- és Gyógyszerészettörténeti című állandó kiállításban kapott helyet. A múzeum vezetése 2012-ben döntött úgy, hogy a város legnagyobb alakjának külön kiállításban kíván emléket állítani.

Tovább

Mutasd meg a legfinomabb lekvárodat!

Mutasd meg a legfinomabb lekvárodat!

  A Vasvári Pál Múzeum és Baráti Köre 2014. november 22-én 14 órától negyedik alkalommal rendezi meg a Szentmihályi Lekvárbörzét. A szervezők várják mindazon vállalkozó kedvű magán személyek jelentkezését (nem csak Tiszavasváriból), akik szívesen megmutatnák mások előtt lekvárkészítő tehetségüket. Kizárólag házi készítésű termékekkel lehet jelentkezni a versenyre, ahol a háromtagú zsűri íz kategóriánként dönti majd el, hogy kié is a legfinomabb.

Tovább

Változik a Múzeum nyitva tartási rendje

Változik a Múzeum nyitva tartási rendje

  A Vasvári Pál Múzeum értesíti a tisztelt látogatókat, hogy 2014. november 1. és 2015. február 28. között a téli nyitva tartási rend szerint fogadjuk látogatóinkat, mind két épületében.Ennek megfelelően az említett időszakban a múzeum hétfőtől péntekig 9-17 óra között tart nyitva!

Tovább

Márton napi borvacsora Apátsági borokkal

Márton napi borvacsora Apátsági borokkal

Márton napi borvacsorára várja a hazai borok szerelmeseit a Vasvári Pál Múzeum Borakadémia rendezvénye november 22-én szombaton 19 órakor. A tárlatvezetéssel egybekötött boresten ezúttal a Pannonhalmi borvidék mutatkozik be. A Pannonhalmán megtelepedett bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret kb. 100 hektárnyi lehetett Pannonhalma közvetlen környékén, de emellett Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkezett birtokokkal az Apátság.

Tovább

Alkaloida - Új kiállítás nyílik Kabay János feltaláló életművéből

Alkaloida - Új kiállítás nyílik Kabay János feltaláló életművéből

Kabay János életművét 1963 óta a Tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum őrzi. Korábban a  múzeumban látható Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Orvos- és Gyógyszerészettörténeti című állandó kiállításban kapott helyett a világhírű feltaláló munkássága. A múzeum vezetése 2012-ben döntött úgy, hogy a város legnagyobb alakjának külön kiállításban kíván emléket állítani. A kulisszák mögött zajló tudományos munka és gyűjtemény gyarapítás, feldolgozás már ekkor elkezdődött.

Tovább

Márton nap a Múzeumkertben

Márton nap a Múzeumkertben

  A Vasvári Pál Múzeum november 08-án, szombaton ismét várja az érdeklődőket  ezúttal Márton nap alkalmából. Az előző évekhez hasonlóan a programok már kora délelőtt elkezdődnek és a hagyományoknak megfelelően a Márton napi népszokásokhoz kapcsolódnak. A délelőtti programok között a gyerekek megismerkedhetnek Szent Márton történetével. Készíthetnek Márton napi vásárfiát és lampiont.

Tovább

Szabadegyetem: A Forradalom és gyermekei

Szabadegyetem: A Forradalom és gyermekei

  Nemzeti ünnepünk az 1956-os forradalom és szabadságharc 58.évfordulója  alkalmából a Vasvári Pál Múzeum Szabadegyetemi előadásra invitálja az emlékezni vágyókat október 23-án csütörtökön délután 14 órától. Dr. Lénárt Béla tanár - egykori 56-os - tart előadást: "A forradalom és gyermekei" címmel a múzeum főépületének időszaki kiállítótermében.

Tovább

Álmodd Meg a Jövőt!

Álmodd Meg a Jövőt!

  A Vasvári Pál Múzeum felhívja az alkotni vágyó, kreatív diákok figyelmét városunk jövőképének megtervezésére. Ha jó a képzelőerőd kapj elő egy ceruzát, ecsetet vagy bármilyen eszközt és valósítsd meg álmaid városát, múzeumát és a körülötted lévő világot. Az elkészült munkákból november 08-án kiállítást szervezünk amelyen akér TE IS ott lehetsz!

Tovább

Kezdődik a Nyitott Templomok hete

Kezdődik a Nyitott Templomok hete

  A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében október 15-19. között rendezik meg a Nyitott Templomok hetét. A tiszavasvári történelmi egyházak gyülekezeti közösségei és a Vasvári Pál Múzeum szeretettel vár minden érdeklődőt a Nyitott Templomok hete rendezvényre. Szerdán a "Görög katolikus Életképek" címmel Nagy Tamás, a nyíregyházi Hittudományi Főiskola 5. éves hallgatója tart előadást a Görög Katolikus templomban.

Tovább

Tanárok Éjszakája a Múzeumban

Tanárok Éjszakája a Múzeumban

  A Vasvári Pál Múzeum szeretettel meghívja a Tiszavasvári pedagógusokat 2014. október 10-én 18:00 órától megrendezendő programjára, a Tanárok éjszakájára, ahol a helyi tanárok, tanítók, óvónők egy kötetlen beszélgetésen vehetnek részt Büdszentmihály egykori tanítóival, pedagógusaival.

Tovább

[Első]   << Előző    37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48     Következő >>   [Utolsó]