Új kiállítás méltatja a Kabay- módszert

  Alkaloida Anno címmel új kiállítás nyílt csütörtökön a Vasvári Pál Múzeumban Tiszavasváriban. Kabay János életművét 1963 óta őrzi a Nyíri Mezőség múzeuma. A feltaláló munkássága korábban a  szintén a múzeumban látható Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Orvos- és Gyógyszerészettörténeti című állandó kiállításban kapott helyet. A múzeum vezetése 2012-ben döntött úgy, hogy a város legnagyobb alakjának külön kiállításban kíván emléket állítani.

A tárlat megvalósításához a múzeum sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA), ahol nettó 1.500.000 forint támogatást nyert. A kiállításban megismerhetjük a büdszentmihályi (ma: Tiszavasvári) feltaláló világhírű szabadalmát, életművét és munkásságát. A csütörtökön megnyílt kiállítás enteriőrjeiben korabeli üzem, gubótároló siló és a 90-es évekből származó kutatólabor is látható. Az új kiállítás ünnepélyes megnyitása mellett egész napos szakmai konferenciával és koszorúzással emlékeztek a résztvevők.


A Kabay által kifejlesztett módszer 2014 óta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár megbecsült eleme. Sőt, azóta már a Magyar Értéktár általi méltatása is zajlik, s a kiemelt nemzeti érték rang után, jó eséllyel Hungarikum is lehet.

Az eseményről készült további képek a galériában láthatók.