Márton napi borvacsora Apátsági borokkal

Márton napi borvacsorára várja a hazai borok szerelmeseit a Vasvári Pál Múzeum Borakadémia rendezvénye november 22-én szombaton 19 órakor. A tárlatvezetéssel egybekötött boresten ezúttal a Pannonhalmi borvidék mutatkozik be. A Pannonhalmán megtelepedett bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret kb. 100 hektárnyi lehetett Pannonhalma közvetlen környékén, de emellett Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkezett birtokokkal az Apátság.

Napjainkban a Pannonhalmi Apátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlő feldolgozására a közel 2000 négyzetméter alapterületű, a monostor tövében épült új pincében és borházban kerül sor, amely Szent Márton hegyének délkeleti lábánál helyezkedik el. Az Apátsági Pincészet legismertebb fajtái közé tartozik a Rajnai Rizling, Sauvignon Blanc vagy a Pinot Noir. Az év pincészete-vándordíjat a szakmai körök jelölése és szavazatai alapján 2010-ben a Pannonhalmi Apátsági Pincészet nyerte el a kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseképpen. A szombat esti borkóstolón a négyfogásos vacsora mellé 7 különleges bort ízlelhetnek meg a résztvevők.