Mérleg: Új épület, új kiállítások - Innovatív évet zártunk

  Sikeres évet zárt a 2014-ben a Vasvári Pál Múzeum. A fél évszázada alapított múzeum 2013-ban kapott magasabb szakmai besorolást. A Nyíri Mezőség múzeumának státuszát ekkor változtatta közérdekű muzeális gyűjteményről területi múzeumra az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az évek óta tartó tudatos munka és a hozzá kapcsolódó uniós forrásokból megvalósított szakmai fejlesztések összértéke meghaladta a 130 millió forintot. Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető szerint ezen sikerek árnyékában az előző év, ha nem is hozott ekkora eredményeket, mégis sikeresnek mondható.

2014-ben a belváros szívében a Kálvin úti múzeumépülettől alig 100 méterre - az egykori református általános iskola - impozáns műemlék épületében közel 500 négyzetméteren bővíthette állandó és időszaki kiállításait a múzeum. Az épület és környezete még 2006-ban egy városközpont rehabilitáció keretében újult meg, amely kiváló adottságai révén új lehetőségeket nyitott a múzeumi raktárakban porosodó gyűjtemények élményszerű bemutatására.

A tavalyi évben két új állandó kiállítás mutatkozhatott be itt."5000 Év Titkai" címmel láthatja újra a nagyközönség a Nyíri Mezőség régészeti leleteit bemutató állondó kiállítást. Új kiállítás méltatja a Kabay- módszert is. Az "Alkaloida Anno" nevet viseli Kabay János világhírű feltaláló szabadalmi módszerét és a 88 éve működő Alkaloida Vegyészeti Gyár történetét bemutató ipar és technikatörténeti kiállítás.

Az állandó kiállítások mellett több időszaki kiállítás, múzeumpedagógiai foglakozás, konferencia, szabadtéri rendezvény várta az érdeklődőket, amelyre tavaly  közel 14 ezren voltak kíváncsiak.

A fenntartó önkormányzat a lehetőségeihez mérten  mindent megtett azért, hogy az intézményben a szakmai munka magas színvonalon, megfelelő feltételek mellett folyhasson. Hisszük, hogy munkánk meghatározó jelentőségű a társadalom tudásának, műveltségének gyarapításában és az idelátogató turisták tájékoztatásában.

Valljuk, hogy korszerű kiállításokkal, látogató- és iskolabarát környezettel, élmény gazdag és szórakoztató oktató programokkal,magas szintű szolgáltatásokkal intézményünk a térség meghatározó tudásközpontjává válhat - mondta el Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető.