Hírek

Kulturális Örökség Nap: Két keréken a Dessewffyek nyomában

Kulturális Örökség Nap: Két keréken a Dessewffyek nyomában

A Vasvári Pál Múzeum idén is csatlakozik a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ által évről-évre életre hívott Kulturális Örökség Napokhoz. A Nyíri mezőség múzeuma, valamint a Vasvári Pál Múzeum Baráti Köre Egyesület által életre hívott kulturális program célja:felhívni a figyelmet a helyi épített örökségek folyamatos megőrzésére, védelmére (különös tekintettel a veszélyeztetett emlékekre).E nap célja, hogy egy kis időre hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthető legyen a Dessewffy család minden olyan emlékhelye, műemléke a nyilvánosság számára a településen, amely- az évek során alapjaiban nem vagy csak kis mértékben változott.

Tovább

Történelmi családok Tiszavasváriban - Könyvbemutató

Történelmi családok Tiszavasváriban - Könyvbemutató

A ma emberének már alig mondanak valamit azon családi nevek – Dessewffy, Dogály, Korniss, Oláh-Nánási stb.Ezen családok neve, élete és története évszázadokig összefonódott Tiszavasvárival. A Vasvári Pál Múzeum gondozásában csütörtökön jelenik meg Komiszár Dénes helytörténész: Történelmi családok Tiszavasváriban című könyve.
A könyvet bemutatja Reszler Gábor  a Nyíregyházi Főiskola Történettudományi
Intézet Tanszék vezetője Köszöntőt mond: Dr.Fülöp Erik polgármester.

Tovább

Ezt kóstolja meg! Ismét Zúzoslé Fesztivál

Ezt kóstolja meg! Ismét Zúzoslé Fesztivál

Csipetnyi Büdszentmihály címmel kulturális és gasztronómiai kalandozásra invitálja az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum Tiszavasváriba. A szeptember 26-i rendezvényen zúzos-lé főző fesztivál, pálinka piknik és színvonalas színpadi produkciók várják a helyieket és a városba látogató turistákat. A helyi gasztronómia legkiválóbb ízei mellett, szórakoztató programokkal köszönti Szent Mihály Arkangyal ünnepét a város. A településen immár harmadik alkalommal rendezik meg a úgynevezett zúzos-lé főző versenyt.

Tovább

Hazaérkezett a Kabay hagyaték

Hazaérkezett a Kabay hagyaték

Csütörtökön este a Várpalotai Vegyészeti Múzeumból "hazaérkezett" Kabay János hagyatéka. A kilencvenes évek közepén a gyár vezetése letétbe helyezte a több ezer darabos felbecsülhetetlen értékű eredeti kéziratokat, fotókat, ami azóta porosodott egy raktárban. A Vasvári Pál Múzeum vezetése több éves kutatás és egyeztetés után az Alkaloida vezetőinek arra tett javaslatot, hogy a jogilag még mindig a gyár tulajdonában lévő anyagot hozza haza Tiszavasváriba.

Tovább

Szabadegyetem előadás - Dessewffy Blanka életútja

 Szabadegyetem előadás - Dessewffy Blanka életútja

  A Vasvári Pál Múzeum és a múzeum baráti köre a Dessewffy emlékhét alkalmából Szabadegyetemi előadásra invitálja a tisztelt érdeklődőket. Szeptember 15-én kedden délután 17 órától "Egy mágnásasszony  szereplehetőségei a 19. században" címmel
Dessewffy Blanka életútját ismerhetjük meg - dr. Zsoldos Ildikó Nyíregyházi Főiskolai docensének előadásában.

Tovább

ARISZTOKRATÁK - új időszaki kiállítás

ARISZTOKRATÁK - új időszaki kiállítás

  Idén első alkalommal rendeznek Dessewffy Emlékhetet Tiszavasváriban. Az elmúlt években csak kisebb ünnepségek, tudományos előadások keretében elevenítették fel a nyolc évszázados Dessewffy nemzetség büdszentmihályi életét. Ezúttal - a szervező Vasvári Pál Múzeum - egy héten keresztül várja programjaira az érdeklődőket. A Nyíri mezőség múzeuma stílszerűen új időszaki kiállítással nyitja meg a  szeptember 11-én induló emlékhetet. Az ARISZTOKRATÁK című új időszaki kiállítás a Dessewffy család századfordulós arcát mutatja be, visszarepülve az időben, érzékeltetve az akkori társadalmi, gazdasági viszonyokat  és a mindennapi életet.

Tovább

Két borvidék vonzásában: Tokaji és Villányi Borok a Múzeumban

Két borvidék vonzásában: Tokaji és Villányi Borok a Múzeumban

  A Vasvári Pál Múzeum Borakadémiájának ezúttal két borvidék is a vendége lesz. Szeptember 18-án 19 órakor ismét egy kellemes hangulatú borest várja a kikapcsolódni vágyókat a néprajzi épületbe. A pénteken este 19 órakor kezdődő rendezvény vendége a Villányban és Tokajban is kiváló borokat készítő Sauska Pincészet lesz.

Tovább

Dessewffy Emlékhét

 Dessewffy Emlékhét

  Dessewffy Emlékhetet rendeznek Tiszavasváriban. Büdszentmihály (mai: Tiszavasvári) mindig is bővelkedett talentumokban. A település méltán híres szülöttjei között kell megemlíteni Vasvári (Fejér) Pált a 1848-as márciusi ifjak kiemelkedő alakját. Kisszántói Pethe Ferenc mezőgazdasági szakírót a keszthelyi Georgikon alapító tagját vagy a világhírű feltaláló Kabay Jánost. Az elmúlt években méltatlanul kevés szó esett a 8 évszázados Dessewffy nemzetségről.

Tovább

Múzeumpedagógus munkatársat keresünk

Múzeumpedagógus munkatársat keresünk

 A "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján a Vasvári Pál Múzeum pályázatot hirdet  múzeumpedagógus pozíció betöltésére. A közalkalmazotti jogviszony időtartama:a határozott idejű 3 hónap próba időt követően határozatlan idejű. A Foglalkoztatás jellege: Teljes munkaidő. A munkavégzés helye: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 4440 Tiszavasvári, Kálvin út 7. További információkat a meghírdetett álláspokról itt olvashat:

Tovább

Ismét matuzsálemi traktorok találkozója a múzeumban

Ismét matuzsálemi traktorok találkozója a múzeumban

Idén ötödik alkalommal rendezi meg a térség agrártörténeti géptalálkozóját a Vasvári Pál Múzeum Tiszavasváriban. A Szentmihályi Kenyérünnep és Agrárgéptalálkozó államalapításunk ünnepén két helyszínen (Napközben: Városi Strandfürdő Este: Múzeumkertben)kerül megrendezésre. A mai napig használatos matuzsálemi gépek (traktorok, aratógép, cséplőgép stb.) mutatkoznak be a délelőtti eseményen, amelyre 9-16 óra között várják az érdeklődőket.

Tovább

[Első]   << Előző    25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36     Következő >>   [Utolsó]