Számvetés 2015: Szakmai és pályázati sikerek, fiatal látogatók

 Sikeres évet zárt 2015-ben a Vasvári Pál Múzeum. Az 52 éve alapított múzeum 2013-ban kapott magasabb szakmai besorolást. A Nyíri Mezőség múzeumának státuszát ekkor változtatta közérdekű muzeális gyűjteményről területi múzeumra az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az évek óta tartó tudatos munka az elmúlt esztendőben is érzékelhető eredményeket hozott.

A múzeum eredményességének egyik legfontosabb mérőszáma a látogatószám. A 2015-ös esztendőben a Nyíri Mezőség múzeumának kiállításaira, programjaira több, mint tízezren voltak kíváncsiak, amelynek közel 60 %-át ebben az évben is a fiatal generáció adta. A fiatal látogatóknak azért is örülünk különösen, hiszen évről-évre egyre több gyereknek tudjuk átadni a Vasvári Pál Múzeum küldetését, amely egyben hitvallásunk is: "Múlt a jövő kor számára".



A 2015-ös esztendőben rangos szakmai elismerést kapott múzeumunk a Pulszky Társaságtól az Év Múzeuma pályázaton. A bíráló bizottság elismerő oklevelét érdemelte ki intézményünk a tudatos, stratégiai gondolkodás nyomán kialakított, szakmai bázison alapuló, korszerű technikát alkalmazó, közösségi központú intézményfejlesztésért.



Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető 2015-évet a rangos vándorkiállítások évének tekinti. A kiállítások tekintetében két országos jelentőséggel bíró kiállítás is vendégeskedett  múzeumunkban. A tavasz folyamán nagy sikerrel mutatták be budapesti a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum az olló és a vágás történetével foglalkozó időszakos kiállítását.

Az év utolsó harmadában pedig „Kocsira ládám, hegyibe párnám…” Ácsolt- és festett ládák a Palócföldről címmel az egri Dobó István Vármúzeum páratlan szépségű gyűjteménye vendégeskedett nagy sikerrel múzeumunkban.



Több ízben is sikeresen pályázatot intézményünk a tavalyi esztendőben. Öt pályázatunkat is támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, amelynek köszönhetően a rendezvények mellett két könyvet is megjelenhetett múzeumunk gondozásában. Az NKA-tól elnyert  pályázatokon nettó 2.100.000  Ft  vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.

Az I. Világháború helyi vonatkozású eseményeit bemutató kiállítás megvalósításához a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány - szakmai bírálóbizottsága – nettó 1.050.000 Ft támogatásban részesítette múzeumunkat.



Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston múzeumszakmai támogatási programban nettó 6.000.000 Ft támogatásban  részesült múzeumunk, amelynek köszönhetően 2016. tavaszán megújulhat Szabolcs- Szatmár- Bereg- Megye Orvos és Gyógyszerészettörténetét bemutató állandó kiállítás. Emellett járási területen szakmai feladatok ellátásárra (kihelyezett kiállítások készítése, múzeumi foglalkozások tartása, vetélkedők szervezése) bruttó 500.000 Ft-ot nyertünk.

Múzeumunkban egész évben folyamatos szakmai munka folyt a különböző területeken (gyűjteményi, múzeumpedagógia, történeti és kutatási feladatok). A kutatómunka eredményeiről megállapításairól a tavalyi esztendőben is szabadegyetemi előadásokon és publikációkban számolt be intézményünk. Az állandó kiállítások mellett több időszaki kiállítás, múzeumpedagógiai foglalkozás, konferencia, szabadtéri rendezvény várta az érdeklődőket.



Intézményünk tovább kutatja a 8 évszázados Dessewffy-nemzetséget annak érdekében, hogy a jövő generáció  méltóképpen megismerhesse a nagy múltú család élettörténetét. Mint ismert a Dessewffy család élete évszázadokig összekapcsolódott a Szabolcs-Szatmár Bereg megyével. A család legismertebb tagjai:Dessewffy József politikus, író, költő, műfordító, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alapító tagja, Dessewffy Emil politikus, közgazdász, az MTA egykori elnöke. Dessewffy Aurél,politikusok az MTA tagja.



A fenntartó önkormányzat a lehetőségeihez mérten  mindent megtett azért, hogy az intézményben a szakmai munka magas színvonalon, megfelelő feltételek mellett folyhasson.



Hisszük, hogy munkánk meghatározó jelentőségű az itt élők tudásának, műveltségének gyarapításában és a térségbe érkező turisták tájékoztatásában. Valljuk, hogy korszerű kiállításokkal, látogató- és iskolabarát környezettel, élmény gazdag és szórakoztató oktató programokkal, magas szintű szolgáltatásokkal intézményünk a térség meghatározó tudásközpontja - mondta el Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető.

VPM