„Indulnak már a csatába” - Regruta Bál a múzeum szervezésében

A Vasvári Pál Múzeum ismét különleges programmal a várja kultúra szerelmeseit. A  múzeumban jelenleg is megtekinthető  Napló című időszakos kiállításhoz kapcsolódva  "REGRUTA BÁL" címmel a  Debreceni Főnix Néptáncegyüttes nagyszabású táncprodukcióját  láthatják mindazok, akik február 13-án szombaton ellátogatnak Tiszavasváriba a  Találkozások Háza (!!!) Színháztermébe.

A regruta bált vagy más néven katona bált a falu fiatalsága a sorozás és a bevonulás között tartott meg. A regrutabálra rendszerint csak a bevált legények és azok barátai mehettek el, a leányok közül a besorozottak szeretői, meghívottai vehettek részt. A most látható táncprodukció is ezt az időszakot kívánja bemutatni a néptánc segítségével.

(c) Bevonuló Büdszentmihályi fiatalok 1914-ben.

Az eseményt követően a szervező Vasvári Pál Múzeum és Baráti Köre, a Kör-karéj Büdszentmihályi Hagyományőrző Műhely tánc tanítással, gyermek táncházzal és a hajnalig tartó élőzenés Kárpát- Medencei táncházzal  várja az érdeklődőket. Az eseményt a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány is támogatta.