Hírek

Gágogjatok Libáim...Márton nap a Múzeumkertben

Gágogjatok Libáim...Márton nap a Múzeumkertben

A Vasvári Pál Múzeum november 07-én, szombaton ismét várja az érdeklődőket  ezúttal Márton nap alkalmából. Az előző évekhez hasonlóan a programok délelőtt elkezdődnek és a hagyományoknak megfelelően a Márton napi népszokásokhoz kapcsolódnak. A programok között a gyerekek megismerkedhetnek Szent Márton történetével. Készíthetnek Márton napi vásárfiát és lampiont.

Tovább

„ Kocsira ládám, hegyibe párnám…”

„ Kocsira ládám, hegyibe párnám…”

Ácsolt- és festett ládák a Palócföldről címmel nyílik időszaki kiállítás november 05-én csütörtökön a Vasvári Pál Múzeumban Tiszavasváriban. Az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből magyar népművészeti remekeket láthat az érdeklődő közönség. A Dobó István Vármúzeum gyűjteményében több tucat, ácsolt és asztalos készítette láda található. A legrégebbi darabok közel 250 évesek.

Tovább

Nyitott Templomok hete: Cigány misszió Nyírtelek - Görögszálláson

 Nyitott Templomok hete: Cigány misszió Nyírtelek - Görögszálláson

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében október 27-29. között rendezik meg a Nyitott Templomok hetét. A tiszavasvári történelmi egyházak gyülekezeti közösségei és a Vasvári Pál Múzeum szeretettel vár minden érdeklődőt a Nyitott Templomok hete rendezvényre. Otóber 29-én csütörtökön 17.30-kor a Tiszavasvári Református gyülekezetben tart előadást Györfi Mihály evangélikus lelkész Cigány misszió Nyírtelek - Görögszálláson címmel.

Tovább

Nyitott Templomok hete: Katolikusok Debrecenben 1715-2015

Nyitott Templomok hete: Katolikusok Debrecenben 1715-2015

  A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében október 27-29. között rendezik meg a Nyitott Templomok hetét. A tiszavasvári történelmi egyházak gyülekezeti közösségei és a Vasvári Pál Múzeum szeretettel vár minden érdeklődőt a Nyitott Templomok hete rendezvényre. Október 27-én a „Katolikusok Debrecenben 1715-2015" című  közelmúltban megjelent kötet szerkesztője Takács József a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye Könyvtár és Levéltár igazgatója tart előadást.

Tovább

Múzeumi gyermekmegőrző az őszi szünetben

Múzeumi gyermekmegőrző az őszi szünetben

Hamarosan itt az őszi szünet, amely ebben az évben meglehetősen hosszúra nyúlik.(október 23.-nov 2.) Sok szülőnek gyakran okoz gondot ilyenkor, hogy a szünet alatt hová is tudja gyermekét "elhelyezni" és tartalmas programot szervezni. A nyári táborok sikerén felbuzdulva a Vasvári Pál Múzeum kétnapos szünidei gyermekmegőrzővel egybekötött kézművesnapokra várja az óvodás és kisiskolás korú gyerekeket október 28-29-én 07.30-tól 17.00-ig.

Tovább

Titkos akták az 56-os Tiszavasvári eseményekről

Titkos akták az 56-os Tiszavasvári eseményekről

Nemzeti ünnepünk az 1956-os forradalom és szabadságharc 59.évfordulója  alkalmából a Vasvári Pál Múzeum Szabadegyetemi előadásra invitálja az emlékezni vágyókat október 23-án pénteken délután 18 órától a múzeum főépületének időszaki kiállítótermébe. Folytatva a hagyományokat idén is az 56-os forradalom helyi eseményeinek, eddig titkos aktáiba kaphatunk betekintést Holmár Zoltán a Jósa András Múzeum történészének  prezentálásában.

Tovább

Teréz Nap - Óvodapedagógusok találkozója

Teréz Nap - Óvodapedagógusok találkozója

A Vasvári Pál Múzeum szeretettel meghívja Tiszavasvári és a térség településeinek óvodapedagógusait október 15-én 18:00 órától a múzeumpedagógiai évnyitó eseményére, amely idén is a Múzeumok Őszi  Fesztiválja (MŐF) keretében kerül megrendezésre. Ebből az alkalomból a múzeumba hívjuk Tiszavasvári és a térség településeinek óvodapedagógusait, és áttekintjük az elmúlt óvodai év múzeumpedagógiai tevékenységét, illetve ismertetjük a következő időszak múzeumi programjainak tematikáját.

Tovább

„A lámpás én vagyok”- Tanárok Éjszakája

„A lámpás én vagyok”- Tanárok Éjszakája

A Vasvári Pál Múzeum szeretettel meghívja a Tiszavasvári és a térség településeinek pedagógusait október 09-én 18:00 órától a múzeumpedagógiai évnyitó eseményére, amely idén is a Múzeumok Őszi Fesztiválja (MŐF) keretében a „Lámpás én vagyok” - Tanárok Éjszakája országos kezdeményezéshez kapcsolódva kerül megrendezésre.

Tovább

Kulturális Örökség Nap: Két keréken a Dessewffyek nyomában

Kulturális Örökség Nap: Két keréken a Dessewffyek nyomában

A Vasvári Pál Múzeum idén is csatlakozik a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ által évről-évre életre hívott Kulturális Örökség Napokhoz. A Nyíri mezőség múzeuma, valamint a Vasvári Pál Múzeum Baráti Köre Egyesület által életre hívott kulturális program célja:felhívni a figyelmet a helyi épített örökségek folyamatos megőrzésére, védelmére (különös tekintettel a veszélyeztetett emlékekre).E nap célja, hogy egy kis időre hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthető legyen a Dessewffy család minden olyan emlékhelye, műemléke a nyilvánosság számára a településen, amely- az évek során alapjaiban nem vagy csak kis mértékben változott.

Tovább

Történelmi családok Tiszavasváriban - Könyvbemutató

Történelmi családok Tiszavasváriban - Könyvbemutató

A ma emberének már alig mondanak valamit azon családi nevek – Dessewffy, Dogály, Korniss, Oláh-Nánási stb.Ezen családok neve, élete és története évszázadokig összefonódott Tiszavasvárival. A Vasvári Pál Múzeum gondozásában csütörtökön jelenik meg Komiszár Dénes helytörténész: Történelmi családok Tiszavasváriban című könyve.
A könyvet bemutatja Reszler Gábor  a Nyíregyházi Főiskola Történettudományi
Intézet Tanszék vezetője Köszöntőt mond: Dr.Fülöp Erik polgármester.

Tovább

[Első]   << Előző    25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36     Következő >>   [Utolsó]