Hírek

Veterán Motorok kiállítása- Hamarosan itt a Múzeumok Éjszakája

Veterán Motorok kiállítása- Hamarosan itt a Múzeumok Éjszakája

Június 20-án szombaton a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg a Vasvári Pál Múzeum új időszaki kiállítása, amelyben a Magyar motorkerékpár gyártás méltán híres múltját ismerhetjük meg. Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét idén 13. alkalommal rendezik meg, amelyhez ebben az évben is csatlakozott a Nyíri Mezőség Múzeuma. A szokásokhoz híven kora délutántól hajnalig gazdag programokkal várja az izgalmas, kalandra vágyó látogatókat a múzeum.

Tovább

Napközis nyári tábor a múzeumban

Napközis nyári tábor a múzeumban

Hamarosan itt a nyár és elindul a közel két hónapos VAKÁCIÓ. Sok szülőnek gyakran gondot okoz ilyenkor, hogy a vakáció alatt hová is tudja gyermekét "elhelyezni" és tartalmas programot szervezni. Az előző évek sikerén felbuzdulva a Vasvári Pál Múzeum kézműves táborba várja az óvodás és kisiskolás korú gyerekeket július 27–31. valamint augusztus 03–07. között hétfőtől- péntekig 07.30-tól 17.00-ig. A tábort azoknak a gyerekeknek és szüleiknek ajánljuk, akik a nyár ezen időszakában gondot okoz a gyermek elhelyezése vagy csak szeretnék, ha a gyerekük tartalmas és értékes dolgokkal töltené el a vakációt.

Tovább

Pünkösdi családi délután a Néprajzi épületben

Pünkösdi családi délután a Néprajzi épületben

A Vasvári Pál Múzeum és a Múzeum Baráti Köre Egyesület közös szervezésében "Pünkösdi játszóházba" várja a múzeumbarátokat május 22-én pénteken délután 16 órától. A rendezvényen az ünnephez kapcsolódó népi gyermekjátékok, kézműves foglalkozások
várják a múzeumba látogató gyerekeket és szüleiket! A foglalkozáson az érdeklődő gyerekek készíthetnek pünkösdi rózsát, koronát, fehér galambot, pünkösdi lángot - kreatív anyagokból.

Tovább

Szekszárdi borok a Múzeumkertben

Szekszárdi borok a Múzeumkertben

Május 29-án ismét egy kellemes hangulatú borest várja a kikapcsolódni vágyókat a Vasvári Pál Múzeumba Tiszavasváriba. A pénteken este 19 órakor kezdődő rendezvény vendége, Sebestyén Csaba szekszárdi borász lesz. A Sebestyén Pincét 1998-ban a család alapította, Magyarország egyik legjobb klimatikus adottságokkal rendelkező termőhelyén, a Szekszárdon található Iván-völgyben.

Tovább

Rangos szakmai elismerést kapott múzeumunk

Rangos szakmai elismerést kapott múzeumunk

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület immár másfél évtizede minden esztendőben meghirdeti pályázatát az Év Múzeuma kitüntető cím elnyerésére. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang. Az eredményességet – a pályázati kiírásnak megfelelően – az elmúlt évek teljesítményéhez viszonyítva értékelik a bírálók. Az évek során kialakult gyakorlat szerint a testület a pályázó múzeumok beküldött információit és anyagait, valamint a helyszíni látogatások során szerzett tapasztalatokat együttesen értékelte.

Tovább

Idén is ott leszünk a Múzeumok majálisán

Idén is ott leszünk a Múzeumok majálisán

Több mint 110 intézmény mutatkozik be a 20. Múzeumok majálisán szombaton és vasárnap a Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeumban.A múzeumi világnaphoz kapcsolódó rendezvényen koncertekkel, előadásokkal és kiállításokkal is várják az érdeklődőket, valamint átadják az év múzeuma és az év kiállítása díjakat. Kiss Nóra főszervező a majálist beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kétnapos rendezvényen 112 múzeum, 45 program, 12 koncert és 15 ismeretterjesztő előadás szórakoztatja a közönséget.

Tovább

Exhumálták a Dessewffy kriptában található maradványokat

Exhumálták a Dessewffy kriptában található maradványokat

Május 12-én elindultak Tiszavasváriban a feldúlt Dessewffy kripta helyreállítási munkálatai, amely az önkormányzat, a Római katolikus Egyház a Vasvári Pál Múzeum és helyi civilek összefogásának köszönhető. A leszármazottak, valamint a hivatalos engedélyek birtokában első lépéseként kedden a kriptában található koporsók exhumálása és az elhunytak maradványainak kiemelése történt meg a közel kétszáz éves sírból.

Tovább

Kezdődik a Kabay János Emlékhét

Kezdődik  a Kabay János Emlékhét

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Kabay János emlékhetet, amelyen tiszavasvári világhírű szülöttjére a fájdalomcsillapítás atyjára emlékeznek. Az esemény szervezője a Vasvári Pál Múzeum május 04-08. között kiállításokkal, ünnepi megemlékezéssekkel, tudományos témanapokkal, előadásokkal várja az emlékezni vágyókat. Az idei emlékhét díszvendége ezúttal nem csupán egy személy, hanem egy teljes múzeum lesz hiszen az emlékhét nyitányaként nyílik meg a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Vágod? - Az olló és a design című kiállítása.

Tovább

Újra felavatják a megszépült Dühös Bakát

Újra felavatják a megszépült Dühös Bakát

Tiszavasvári főterén található az I. és II. világháborús magyar hősi emlékmű, mely Görömbei Imre alkotása. A bűdszentmihályi közösség nevében az 1914-18. közötti I. Világháborúban elesett katonáink emlékére emelt hősi emlékművet 1934-ben avatták fel. Büdszentmihály első hősi halottja, első áldozata a mindenki által szeretett Balázs Andor tizedes, címzetes őrmester volt. Nevét az I. Világháborús emlékmű talpazatára vésték, aztán nem maradt egyedül. Ahogy telt az idő, úgy szaporodtak a hősi halottak. Balázs Andor 1943. november 20-án megkapta a posztumusz Tűzkereszt I. fokozatát.

Tovább

„Ilyen méta a Langaméta” - Múzeumi játszóház a tavasz jegyében

„Ilyen méta a Langaméta” - Múzeumi játszóház a tavasz jegyében

A Vasvári Pál Múzeum és a Langaméta Óvodai Munkaközösség Családi múzeumi délutánt rendez április 18-án szombaton, 14 órától 18 óráig a néprajzi épületében. Az érdeklődő gyerekek készíthettek: Tavaszi képeket spatulából, tavaszi virágokat kreatív anyagokból, tavaszi pillangókat, bogarakat gyufás dobozból. Lesz még: Népi játékok tanítása a Langaméta gyűjteményes könyvből múzeumpedagógusok segítségével a múzeumkertben!

Tovább

[Első]   << Előző    25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36     Következő >>   [Utolsó]