Hírek

Fűben-fában Orvosság

Újabb, különleges előadással várja az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum Szabadegyeteme kapcsolódva a kémia nemzetközi évéhez. Április 28- án csütörtökön 17 órától a Vasvári Pál Múzeumban Kiri Edit etnográfus előadását hallgathatják meg. Előadásának címe: Használható népi gyógymódok napjainkban. A belépés az előadásra díjtalan. A szervezők felhívják, az érdeklődök figyelmét, hogy a rendezvényről hang és képfelvétel készül, ezért kérjük 16.50-ig foglalják el helyüket.


Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők.

Bővebb információ: www.vasvaripalmuzeum.hu

Mobil +36 20/281-6929

Tovább

Borakadémia: Bemutatkozik a Bükkaljai borvidék

A Vasvári Pál Múzeum Borakadémiájának következő vendége április 29-én 18 órától a Bükkalja Borvidék. Az Észak- Magyarországi tájba illeszkedő borvidék a Bükk déli, délkeleti lejtőin, az Egri és Tokaj-hegyaljai borvidék között terül el, az Egri borvidék határától Miskolcig húzódik, mintegy 2200 hektáron. Az egykor híres vidék két nagy hírű szomszédjának árnyékában még nem tudta kialakítani önálló arculatát. A terület adottságai valószínűleg a lendületes fehérboroknak kedveznek. A Bükkalja borvidék létrehozását egy 1970-es rendelet tette lehetővé, amely a korábbi években a térségben megindult szőlőtelepítések eredménye volt.

Tovább

Élményekkel vár a Csodák Palotája

A Kabay János emlékhét keretein belül május 12-én és 13-án Tiszavasváriba érkezik a budapesti Csodák Palotája a gyerekek és felnőttek nagy örömére. A Magyarországon egyedülálló látványos, szórakoztató, tudományos játszóház egyedi módon mutatja be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és meghökkentő világát. A játszóház csak két napon keresztül (csütörtökön és pénteken) 10-18 óra között a Szentmihály téren felállított légkondicionált rendezvénysátorban várja az érdeklődőket.

Tovább

Krisztus közöttünk! Van és lesz

A Tiszavasvári Ruszin Kisebbségi Önkormányzat 2010 őszén alakult meg a helyhatósági választások alkalmával. A magyarországi ruszinok vagy magyarországi rutének a Magyar Királyság 13 nemzetiségének egyik keleti szláv nemzetisége volt. A mai Magyarországon a ruszinok főleg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében valamint a fővárosban élnek. Létszámuk a magukat ukránoknak vallókkal együtt kb. 6000 fő lehet. A ruszinok máig őrzik a görög katolikus vallási hagyományaikat és sajátos népi kultúrájukat, így mindmáig sikeresen megmaradt a ruszin nemzeti öntudat is.

Tovább

A nyíregyházi ”Barakk – kórház”

Újabb, különleges előadással várja az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum Szabadegyeteme kapcsolódva a kémia nemzetközi évéhez. Március 29- én kedden 17 órától a szokott helyszínen a Tiszavasvári Városháza dísztermében Dr. Jakó János Nyugalmazott Főorvos előadását hallgathatják meg. Előadásának címe: Nyíregyháza I. világháborús szükségkórháza, a ”Barakk-kórház” . A belépés az előadásra díjtalan. A szervezők felhívják az érdeklődök figyelmét, hogy a rendezvényről hang és képfelvétel készül ezért kérjük 16.50-ig foglalják el helyüket.

Tovább

A 2010-es év Tokaji borásza a vendégünk

Új programsorozattal várja a kultúra és gasztronómia szerelmeseit a Vasvári Pál Múzeum. Borakadémia című programsorozat célja a kulturált borfogyasztás megismertetése és hirdetése. Az érdeklődők, szakemberek segítségével betekintést nyerhetnek a hazai borkultúra, borkóstolás művészetébe. Az előadásokon megtanulható többek között, hogy milyen hőfokon érdemes kóstolni a borokat, miért a száránál kell megfogni a poharat, hogy kell megszagolni, majd kortyonként alaposan megízlelni a bort.

Tovább

Köztéri alkotás őrzi Vasvári Pál emléket a Múzeumkertben

Immár hagyomány, hogy nagyszabású programmal emlékezik évről – évre március 15-én Tiszavasvári neves szülöttjére a márciusi ifjak egyik legnagyobb alakjára, Vasvári Pálra. A programsorozathoz minden évben csatlakozik a városban működő és a forradalmár nevét viselő múzeum is. Az idei esztendőben a szervezők több érdekes programmal, így köztéri szoboravatással, kulturális programokkal, kiállítás megnyitóval, és játszóházzal várják az emlékezni vágyókat.

Tovább

Felhívás!

Tisztelt Múzeumbarátok!

Azt utóbbi években oly mértékű elvonások sújtották a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatóságát, hogy mára múzeumaink fennmaradása a tét. Kérünk minden múzeumbarátot, hogy adója 1 %- ával segítse intézményünket. Mindannyiunk felelőssége és érdeke, múltunk megőrzése a jövő nemzedék számára.

Sz-Sz-B Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága

Adószám: 15403337-2-15

Köszönettel:
Dr. Bene János
Megyei múzeumigazgató

Tovább

Téltemetés a Múzeumban

Vidám népszokások, jellegzetes farsangi és téltemető hagyományok elevenednek meg február 19-én szombaton Tiszavasváriban a Vasvári Pál Múzeumban. Játszóház várja a kicsiket és nagyokat már délelőtt 10 órától. Lesz: kézműves foglalkozás, ahol kiszebáb, farsangi maskara és zajkeltő eszközöket, valamint gondűző cédulákat készíthetnek, az érdeklődök. A régi jó Nyíri mezőségi ízek és hagyományok felidézése keretében számos télbúcsúztató finomság várja az érdeklődőket a Múzeumkertben.

Tovább

Szabadegyetem indul Tiszavasváriban

Az ENSZ egy 2008. december 30-i határozatában rögzítette, hogy a 2011-es év „International Year of Chemistry” (röviden IYC 2011), azaz a kémia nemzetközi éve lesz, amelynek jelmondata:„Chemistry - our life, our future” / „Kémia - a mi életünk, a mi jövőnk”.A jelmondat minden generáció számára tömör és erős üzenet, de a globális esemény meghirdetőinek kifejezett célja, hogy a fiatalok kémia iránti érdeklődését növelje.

Tovább

[Első]   << Előző    49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60     Következő >>   [Utolsó]