Nyakas Borok - finom falatok a Múzeumban

Itt a tavasz, itt a könnyed péntek esti borozások ideje. Idén első alkalommal várja kultúra és gasztronómia szerelmeseit a Vasvári Pál Múzeum. Borakadémia című programsorozat 2011 –ben indult azzal a céllal, hogy a kulturált borfogyasztást hirdetése. A programsorozat idei első vendége a Nyakas Pincészet lesz április 27- én pénteken este 19 órától. A pince az Etyek-Budai borvidéken található meg, ahol több 120 hektárnyi szőlőültetvényen állítanak elő kiváló minőségű borokat. A Nyakas Pincészet a meszes altalajú Zsámbéki-medencén kívül a Budai-hegység lejtőin rendelkezik dűlőkkel.A nevét a medencét átszelő Gerecse nyúlványáról kapta. A kizárólag kézzel és a fajták jellegéhez igazodó szüretelésnek köszönhetően a Nyakas Pincészet borai hamar a magyar borkedvelők egyik kedvenceivé váltak.

. Az Irsai Olivér, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Kadarka és Pinot Gris fajták mellett barrique és cuveé különlegességekről ismert a Nyakas Pincészet. A minőségi borászkodást 1997-ben indult melynek fejlesztése Malya Ernő főborász nevéhez fűződik. Erőfeszítéseiket a szakma 2002-ben az "Év Bortermelője" kitüntető címmel jutalmazta. A péntek esti bormustra közben finom falatok várják a borok szerelmeseit.