Hírek

Civil forradalomra szólítanak Vasvári Pál utódai…

Immár hagyomány, hogy nagyszabású programmal emlékezik évről – évre március 15-én az ország, az 1848-49 –es forradalmi események kapcsán. Nincs ez másként Tiszavasváriban sem ahol a település szülöttjére a márciusi ifjak egyik legnagyobb alakjára, Vasvári Pálra emlékeznek a városban működő és a forradalmár nevét viselő múzeumban is. Az idei esztendőben a helyi civilszervezeteket megszólítva a szervezők több érdekes programmal, koszorúzással, lovas felvonulással, ágyúszóval, kulturális programmal, kiállítás megnyitóval, és játszóházzal várják az emlékezni vágyókat.

Tovább

Majdnem tizenháromezer…

Csak kevés hiányzott ahhoz, hogy elérje a tizenháromezer látogatót a Vasvári Pál Múzeum Tiszavasváriban 2011- ben. December utolsó napjaiban fogadta a 2011-es év 12.917-ik látogatóját a Vasvári Pál Múzeum. Hunyadvári Nándort és édesanyját Baloghné Szűcs Zsuzsanna Múzeumvezető ajándékcsomaggal köszöntötte.

Tovább

„ Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön”

December középén nyílt meg a „Raktárleletek és kincsek a Dunától keletre az őskortól a XX. századig” című időszaki kiállítás, amely több megye legértékesebb régészeti leleteit mutatja be. A kiállításban többek közt láthatóak a nagyszentmiklósi aranyleletek művészi másolatai a csókai, (Szeged) Boldogkőváraljai és prügyi, nyírlugosi leletek is.

Tovább

Karácsonyi Kavalkád disznótorral

December 17-18-án ismét megrendezésre kerül a Karácsonyi Kavalkád a Vasvári Pál Múzeumban. A közelgő ünnephez és népszokásokhoz kapcsolódó változatos, érdekes programokkal várják az érdeklődő kicsiket és nagyokat. Szombaton már kora hajnalban elkezdődik a program a múzeumkertben a hagyományőrző disznótorral, ahol a szervezők bemutatják, hogy elődeink hogyan vágták le a felhizlalt sertést. Természetesen a levágott állat minden részéből valamilyen finomság készül, amit az éhes szájú érdeklődők kóstolójegy váltása után megkóstolhatnak.

Tovább

Hit és gyógyítás

Az idei esztendő utolsó Szabadegyetemi előadásra kerül sor 2011.december 01- én csütörtökön, 17.30-tól ezúttal a Református Egyház gyülekezeti termében (Kálvin u.)"Hit és gyógyítás" címmel. Dr. Makrai Tibor mátészalkai belgyógyász főorvos tart előadást, amelyre Református gyülekezet és a múzeum baráti kör tagjai szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Tovább

I.Szentmihályi Lekvár Mustra

Lehet bársonyos szilva, mézédes sárga vagy kajszibarack, izgalmas som, vadító eper, csipkebogyó vagy áfonya. Készüljön a lekvár bármelyik előbb említett alapanyagból is november közepén már a sötét, hűvös kamrák polcain üvegben pihennek. A magyar lekvár főzésnek komoly hagyománya van, híres-hírhedt lekvárok készülnek a Kárpátoktól az Adriáig.A Vasvári Pál Múzeum és Baráti Köre első alkalommal rendezi meg az I. Szentmihályi lekvárbörzét.

Tovább

Régi korok gyermekjátékai

A Langaméta Óvodai szakmai munkaközösség és a Vasvári Pál Múzeum tisztelettel és szeretettel meghívja Önt a „Régi korok gyermek játékai” című kiállításra. A kiállítás megnyitó után Langaméta – Játszóház az óvónénikkel. Rongybaba, fonalbaba, hintalókészítés. Időpontja: 2011.november 26. szombat 13 óra. A kiállítást megnyitja: Vértes Imréné Piroska

A játszóházra a belépő: 200Ft/ fő

Tovább

Márton napi Borvacsora a Múzeumban

A Vasvári Múzeum igazán különleges programmal várja a minőségi borok kedvelőit a Borakadémia következő rendezvényén ezúttal a Múzeumok Őszi Éjszakája estéjén. 2011. november 12-én, szombaton 19 órakor borvacsorával egybekötött borbemutató lesz, ahol a Tokaj-Hegyaljai Bihari pincészet mutatkozik be. A borokat Bihari Tamás borász mutatja be. A vacsora előtt és után lehetőség van a múzeum megtekintésére tárlatvezetéssel. Kiállításaink közül kiemelten a figyelmükbe szeretnénk ajánlani a „Gombás András emlékezete” című időszaki kiállításunkat, amely a múzeumalapító több évtizedes munkásságát mutatja be. Az est hangulatát kellemes bárzongora estje teszi - reményeink szerint - teljessé.Részletek a mellékelt invitálóban találhatók.

Tovább

Mártonnapi vigasság a Múzeumkertben

Múzeumok Őszi Fesztiválja zárásaként a Vasvári Pál Múzeum igazán különleges programmal várja látogatóit a Múzeumok Őszi Éjszakáján november 12-én, szombaton. A programok már kora délelőtt elkezdődnek és a hagyományoknak megfelelően a Márton napi népszokásokhoz kapcsolódnak. Újbor ünnep és libator lesz 10 órától a Múzeumkertben ahol az érdeklődők kipróbálhatják libahajtó,kukoricamorzsoló, gágogó, libafogó tudásukat. A nyeremény sem mindennapi, hiszen a nyertesek hazavihetnek egy-egy élő hízott libát. Napközben kirakodóvásár, borkóstoló, kemencében sült libacomb- liba tepertő és kenyérlángos, és még sok finomság várja a korgó gyomrú vendégeket.

Tovább

„Őszi Szöszmötölő” szombat délután

Kukoricázó családi délután tartanak a VASVÁRI PÁL MÚZEUMBAN OKTÓBER 29-én 14 órától. Az izgalmasnak ígérkező családi délutánon mindenki kipróbálhatja, hogyan pattogtatták a sparhelten kukoricát vagy, hogyan morzsolták a tengerit régen nagyszüleink. Míg a múzeumkertben zajlik az őszi munkák bemutatása addig bent a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban tökmécsest és őszi lampiont készíthetnek a gyerekek természetes alapanyagokból. A rendezvény legcsábítóbb pillanata a sütőtökből készült sütemények versenye lesz várhatóan, amelyre bárki jelentkezhet szombaton délután 14 óráig. Aki megméretteti sütőtökből készült süteményét, az INGYEN jöhet a rendezvényre, értékes könyvjutalmakat nyerhet!

Tovább

[Első]   << Előző    49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60     Következő >>   [Utolsó]