Hírek

Karácsonyi Kavalkád disznótorral

December 17-18-án ismét megrendezésre kerül a Karácsonyi Kavalkád a Vasvári Pál Múzeumban. A közelgő ünnephez és népszokásokhoz kapcsolódó változatos, érdekes programokkal várják az érdeklődő kicsiket és nagyokat. Szombaton már kora hajnalban elkezdődik a program a múzeumkertben a hagyományőrző disznótorral, ahol a szervezők bemutatják, hogy elődeink hogyan vágták le a felhizlalt sertést. Természetesen a levágott állat minden részéből valamilyen finomság készül, amit az éhes szájú érdeklődők kóstolójegy váltása után megkóstolhatnak.

Tovább

Hit és gyógyítás

Az idei esztendő utolsó Szabadegyetemi előadásra kerül sor 2011.december 01- én csütörtökön, 17.30-tól ezúttal a Református Egyház gyülekezeti termében (Kálvin u.)"Hit és gyógyítás" címmel. Dr. Makrai Tibor mátészalkai belgyógyász főorvos tart előadást, amelyre Református gyülekezet és a múzeum baráti kör tagjai szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Tovább

I.Szentmihályi Lekvár Mustra

Lehet bársonyos szilva, mézédes sárga vagy kajszibarack, izgalmas som, vadító eper, csipkebogyó vagy áfonya. Készüljön a lekvár bármelyik előbb említett alapanyagból is november közepén már a sötét, hűvös kamrák polcain üvegben pihennek. A magyar lekvár főzésnek komoly hagyománya van, híres-hírhedt lekvárok készülnek a Kárpátoktól az Adriáig.A Vasvári Pál Múzeum és Baráti Köre első alkalommal rendezi meg az I. Szentmihályi lekvárbörzét.

Tovább

Régi korok gyermekjátékai

A Langaméta Óvodai szakmai munkaközösség és a Vasvári Pál Múzeum tisztelettel és szeretettel meghívja Önt a „Régi korok gyermek játékai” című kiállításra. A kiállítás megnyitó után Langaméta – Játszóház az óvónénikkel. Rongybaba, fonalbaba, hintalókészítés. Időpontja: 2011.november 26. szombat 13 óra. A kiállítást megnyitja: Vértes Imréné Piroska

A játszóházra a belépő: 200Ft/ fő

Tovább

Márton napi Borvacsora a Múzeumban

A Vasvári Múzeum igazán különleges programmal várja a minőségi borok kedvelőit a Borakadémia következő rendezvényén ezúttal a Múzeumok Őszi Éjszakája estéjén. 2011. november 12-én, szombaton 19 órakor borvacsorával egybekötött borbemutató lesz, ahol a Tokaj-Hegyaljai Bihari pincészet mutatkozik be. A borokat Bihari Tamás borász mutatja be. A vacsora előtt és után lehetőség van a múzeum megtekintésére tárlatvezetéssel. Kiállításaink közül kiemelten a figyelmükbe szeretnénk ajánlani a „Gombás András emlékezete” című időszaki kiállításunkat, amely a múzeumalapító több évtizedes munkásságát mutatja be. Az est hangulatát kellemes bárzongora estje teszi - reményeink szerint - teljessé.



Részletek a mellékelt invitálóban találhatók.

Tovább

Mártonnapi vigasság a Múzeumkertben

Múzeumok Őszi Fesztiválja zárásaként a Vasvári Pál Múzeum igazán különleges programmal várja látogatóit a Múzeumok Őszi Éjszakáján november 12-én, szombaton. A programok már kora délelőtt elkezdődnek és a hagyományoknak megfelelően a Márton napi népszokásokhoz kapcsolódnak. Újbor ünnep és libator lesz 10 órától a Múzeumkertben ahol az érdeklődők kipróbálhatják libahajtó,kukoricamorzsoló, gágogó, libafogó tudásukat. A nyeremény sem mindennapi, hiszen a nyertesek hazavihetnek egy-egy élő hízott libát. Napközben kirakodóvásár, borkóstoló, kemencében sült libacomb- liba tepertő és kenyérlángos, és még sok finomság várja a korgó gyomrú vendégeket.

Tovább

„Őszi Szöszmötölő” szombat délután

Kukoricázó családi délután tartanak a VASVÁRI PÁL MÚZEUMBAN OKTÓBER 29-én 14 órától. Az izgalmasnak ígérkező családi délutánon mindenki kipróbálhatja, hogyan pattogtatták a sparhelten kukoricát vagy, hogyan morzsolták a tengerit régen nagyszüleink. Míg a múzeumkertben zajlik az őszi munkák bemutatása addig bent a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban tökmécsest és őszi lampiont készíthetnek a gyerekek természetes alapanyagokból. A rendezvény legcsábítóbb pillanata a sütőtökből készült sütemények versenye lesz várhatóan, amelyre bárki jelentkezhet szombaton délután 14 óráig. Aki megméretteti sütőtökből készült süteményét, az INGYEN jöhet a rendezvényre, értékes könyvjutalmakat nyerhet!

Tovább

Dessewffy Emléknap Tiszavasváriban

Büdszentmihály (ma: Tiszavasvári) régóta híres a település szülötteiről így a világhírű feltaláló Kabay Jánosról, a márciusi ifjak kiemelkedő alakjáról, Vasvári (Fejér) Pálról vagy Kisszántói Pethe Ferenc újságíró, szerkesztő, mezőgazdasági szakíróról. Ha nem is a település szülöttje, de évtizedeken át itt élt és alkotott Lukács Dénes 1848-as tüzérőrnagy fia Lukács Ferenc. Méltatlanul kevés szó esik Dessewffy Emilről az MTA tiszteletbeli tagjáról és korábbi elnökéről, aki 16 éves fáradozással, nagy szakértelemmel valódi mintagazdaságot teremtett Büdszentmihályon.

Tovább

Emlékkiállítás a múzeumalapító tiszteletére

„Gombás András emlékezete” címmel emlékkiállítást nyílik a Vasvári Pál Múzeumban. A múzeumalapító Gombás András 1901. január 16-án született büdszentmihályi család sarjaként (születési helye ugyan Újszász, mivel édesapja akkoriban ott kapott éppen munkát). Iskoláit a büdszentmihályi református elemi iskolában végezte, majd a hajdúnánási református gimnáziumban folytatta. Végül a debreceni Tanítóképző Intézetben szerzett tanítói oklevelet. Ezután hosszú éveken át tanított a helyi református iskolában. A szülőföld iránti szeretete késztette arra, hogy szülőfaluja régészeti, történeti és történeti kutatója, írója legyen. Régészeti kutatásaival megteremtette az alapját a helyi múzeum létesítésének. A község apraja és nagyja gyűjtésével 1963-ban létrehozta a Vasvári Pál Múzeumot, melynek vezetője lett.

Tovább

Manóvilág – Tündérország

A Vasvári Pál Múzeum újra várja a gyerekeket a Manóvilág – Tündérország múzeumi játszóházba október 15- én szombaton 14 órától. A gyerekek manó meséket hallgathatnak és nézhetnek a kiállító termekben és közben Harsányi Tiborné kézműves segítségével csuhé és szalmafigurákat, Kovácsné Botrágyi Mónika alkotópedagógus segítségével pedig tusrajzot készíthetnek. Az ügyesebbek készíthetnek manókekszet, tündérszárnyat, manólámpát. Az elkészült remekműveket mindenki hazaviheti. A nap legérdekesebb programja várhatóan a „keresd a manót” verseny lesz, amit a múzeumkertben az esti órákban rendeznek meg a szervezők. A manókat az elkészített lámpás segítségével kell megkeresni.

Tovább

[Első]   << Előző    49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60     Következő >>   [Utolsó]