Hírek

Szentmihályi fonó- ahogy régen vót…

Büdszentmihályon (ma: Tiszavasvári) kora tavasztól késő őszig a földműves munkával, állat gondozással foglalkoztak. Előkészítették a fonni valót (kendert, lent és gyapjút) biztosították a család számára az élelmet, a pincék, kamarák megteltek télire. A faluban élő földműves emberek életében a legvidámabb, legboldogabb napok a fonókban eltöltött órák voltak. Szentmihályon nem tudják meghatározni azt az évet, amióta fonóházakban gyűltek a fiatalok és az öregek, mert a legidősebb ember is azt mondja még nagyanyáink is jártak november elsejétől húshagyókeddig fonóba, ez ősi szokás volt. Amíg a legények megjöttek a lányok vicceket, tréfás történeteket mondtak, énekeltek, de serényen fontak, hogy teljen az orsó.

Tovább

LEKVÁRMUSTRA A MÚZEUMBAN

A Vasvári Pál Múzeum és Baráti Köre 2012. november 24-én 13 órától második alkalommal rendezi meg a Szentmihályi lekvárbörzét. A szervezők várják mindazon vállalkozó kedvű magán személyek jelentkezését (nem csak Tiszavasváriból), akik szívesen megmutatnák mások előtt lekvárkészítő tehetségüket. Kizárólag házi készítésű termékekkel lehet jelentkezni a versenyre, ahol a háromtagú zsűri íz kategóriánként dönti majd el, hogy kié is a legfinomabb.

Tovább

„Kinyitott a bábszínház”!

Az idei év utolsó időszaki kiállítását nyitja meg szombaton a Vasvári Pál Múzeum. A” Tanító Tárgyi Örökségünk” címet viselő TÁMOP 3.2.8 –as pályázatnak köszönhetően családi napra invitálja a kicsiket és nagyokat a múzeum. „Kinyitott a bábszínház!„ címmel új időszaki kiállítás nyílik, ahol a Langaméta Óvodai Szakmai munkaközösség által kiállított bábokat csodálhatják meg az érdeklődők. A kiállítás célja közelebb hozni és megismertetni a mai fiatalokat a bábozás élményével legyen az otthoni vagy színházi esemény.

Tovább

Márton napi Libator a Múzeumkertben

A Vasvári Pál Múzeum igazán különleges programmal várja látogatóit a Múzeumok Őszi Éjszakáján november 10-én, szombaton. A programok már kora délelőtt elkezdődnek és a hagyományoknak megfelelően a Márton napi népszokásokhoz kapcsolódnak. Újbor ünnep és libator lesz 10 órától a Múzeumkertben ahol az érdeklődők kipróbálhatják libahajtó, kukoricamorzsoló, gágogó, libafogó tudásukat. A nyeremény sem mindennapi, hiszen a nyertesek hazavihetnek egy-egy élő hízott libát.

Tovább

Ruszin Kulturális Nap a múzeumban

A Tiszavasvári Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat együttműködve a Vasvári Pál Múzeummal október 20-án második alkalommal rendezi meg közös kulturális napját. A Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat 2010 őszén alakult a helyhatósági választások alkalmával. A városban élő ruszinok célja az önkormányzati munka mellett kultúrájuk megismertetése, valamint az utókor számára néphagyományaik bemutatása. Az idei rendezvény számos különlegességet kínál az érdeklődők számára.

Tovább

Finom borok, finom falatok a múzeumban

Korábban elmaradt rendezvényét pótolja a borbarátok számára a Borakadémia rendezvényen a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeumban. A Balatonfőkajári Feind Pincészet borainak bemutatójára számíthat mind az, aki 2012.szeptember 28-án pénteken este ellátogat a  vacsorával egybekötött borestre.

Tovább

Újra itt a Szentmihályi Kézműves és Lovas hétvége

Szeptember 29-30-án, harmadik alkalommal rendezi meg a Vasári Pál Múzeum a térség legnagyobb kézműves és lovas eseményét a Szentmihályi Kézműves és Lovas hétvégét Tiszavasváriban. A rendezvény a hagyományoknak megfelelően a kultúra és a gasztronómia jegyében telik majd. Szombaton a megszokott helyszíneken így a múzeumkertben a Szentmihály téren találkozhatnak az érdeklődők a kézműves mesterekkel, termény árusokkal és a városból és térségből érkező lovasokkal.

Tovább

Orgonakoncert a Református Templomban

A Vasvári Pál Múzeum által szervezett Szentmihály Hava rendezvénysorozat következő eseménye különleges komolyzenei élmény adhat mindazoknak akik szeptember 19-én pénteken 19 órakor ellátogatnak a Tiszavasvári református templomban megrendezésre kerülő ingyenes komolyzenei programra, ahol Sárosi Dániel orgonaművész ad egy órás koncertet. Sárosi Dániel középiskolai tanulmányait a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakán szerzett orgonaművész-tanári oklevelet.

Tovább

Szent Mihály Hava Tiszavasváriban

Szeptember, a szentek hónapja, a szüreti előkészületek, betakarítások és az iskolakezdés hónapja, vagyis a legmunkásabb időszak mindannyiunk számára. A dolgos hétköznapok után kikapcsolódásként érdekes és tartalmas programsorozattal várja az érdeklődőket a Nyíri Mezőség múzeuma szeptember 11-30-a között.

Tovább

KORONGOZÓ CSALÁDI NAP A MÚZEUMBAN

Vasvári Pál Múzeum Családi Napra várja az érdeklődőket 2012. szeptember 15. szombaton 14.00-tól. A szervezők elsősorban az agyagozni, gyúrni, formázni szerető gyerekeket várják. Egész délutános családi napon játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a kerámia fajtákat, a fazekas mesterség fortélyait pedig Vámos Nóra fazekas mester segítségével sajátíthatják el.

Tovább

[Első]   << Előző    49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60     Következő >>   [Utolsó]