Hírek

Táncházba hivogat a Múzeum

Táncházba hivogat a Múzeum

A hideg téli napok beköszöntével Fonóba és Táncházba várja az érdeklődőket a Nyíri Mezőség kincseit őrző Vasvári Pál Múzeum. November 29-én pénteken este határtalan vigassággal és Batyus bállal egybekötött táncházra hívogat a múzeum és a Göbölyös tánccsoport. A program ezúttal nem a múzeum épületében hanem a Találkozások Házában kerül megrendezésre 19 órai kezdettel. Zenél Kósa Péter és bandája.

Tovább

Múzeumpedagógiai Szakmai Találkozó

Végéhez közeledik a magyar múzeumi életben elnyert egyik legnagyobb Európai Uniós pályázat, az 5 éven át tartó Múzeumok Mindenkinek Program, – Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés (TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002), melynek egyik utolsó nagyszabású eseménye a november 28-án Tiszavasváriban megrendezésre kerülő Regionális Múzeumpedagógiai Szakmai Találkozó lesz.

Tovább

Újra itt a Szentmihályi Lekvármustra

A Vasvári Pál Múzeum és Baráti Köre 2013. november 23-án 13 órától harmadik alkalommal rendezi meg a Szentmihályi lekvárbörzét. A szervezők várják mindazon vállalkozó kedvű magán személyek jelentkezését (nem csak Tiszavasváriból), akik szívesen megmutatnák mások előtt lekvárkészítő tehetségüket. Kizárólag házi készítésű termékekkel lehet jelentkezni a versenyre, ahol a háromtagú zsűri íz kategóriánként dönti majd el, hogy kié is a legfinomabb.

Tovább

A Rizling fiú a Vasvári Pál Múzeumban

Márton napi borvacsorára várja a hazai borok szerelmeseit a Vasvári Pál Múzeum Borakadémia rendezvénye november 15-én pénteken 19 órakor. A tárlatvezetéssel egybekötött boresten ezúttal a badacsonyi borvidék és a badacsonytomaji Laposa Birtok mutatkozik be. A Laposa név összekapcsolódott a Laposa család által készített borokkal. A család első borásza, dr. Laposa József tájépítész és borász 1992 óta foglalkozik a bortermeléssel, számos könyve jelent meg a borkészítéssel kapcsolatban, tagja a Magyar Borakadémiának, többször jelölték a Borászok Borásza díjra.

Tovább

Őszi Napok a Múzeumban

Novemberben is érdemes a Vasvári Pál Múzeumot választani, hiszen az idén ötven éves múzeum szinte minden korosztály számára kínál érdekes programot az év utolsó előtti hónapjában.November 09-én, szombaton Márton napi Újbor ünnep és Libator lesz. November 15-én pénteken a badacsonytomaji Laposa pincészet mutatkozik be a Borakadémiai következő eseményén.November 23-án szombaton harmadik alkalommal rendezi meg a Szentmihályi lekvármustrát.

Tovább

Márton nap a múzeumban

A Vasvári Pál Múzeum igazán különleges programmal várja látogatóit a november 09-én, szombaton Márton nap alkalmából. Az előző évekhez hasonlóan a programok már kora délelőtt elkezdődnek és a hagyományoknak megfelelően a Márton napi népszokásokhoz kapcsolódnak. Újbor ünnep és libator lesz 10 órától a Múzeumkertben és a Szentmihály téren, ahol az érdeklődők kipróbálhatják libahajtó, kukoricamorzsoló, gágogó, libafogó tudásukat. A nyeremény sem mindennapi, hiszen a nyertesek hazavihetnek egy-egy élő hízott libát.

Tovább

Sírhantokat gondoznak az utódok

Több tucat helyi lokálpatrióta vett részt a Tiszavasváriban a Petőfi utcai temetőben tartott őszi sírgondozáson. A Vasvári Pál Múzeum dolgozói és baráti körének tagjai, civil érdeklődők ragadtak seprűt, locsolókannát, drótkefét és ecsetet, irtották a gyomnövényeket október 22-én, hogy méltóvá varázsolják a Kabay család nyughelyét. A családi sírban a híres gyáralapító édesapja Kabay József a település egykori jegyzője és családja nyugszik.

Tovább

Ruszin Kulturális Nap a Múzeumban

A Tiszavasvári Város Ruszin Nemzetiségi Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum idén harmadik alkalommal rendezi meg október 19-én szombaton, 14.00 órától „Ruszin Kulturális Napját ”. A helyszín ezúttal is a Vasvári Pál Múzeum és Múzeumkert. A rendezvényt Giricz Vera az ORÖ elnöke nyitja meg majd köszöntőt mond:Tircsi Richárd az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi Főosztályának osztályvezetője és Dr. Vinnai Győző kormánymegbízott. Ezt követi a "Görög katolikus egyházi emlékeink " című időszaki kiállítás megnyitása amit a Tiszabüdi tiszta szobában tárlatvezetéssel tekinthetnek meg az látogatók.

Tovább

Nyitott Templomok a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját, melynek továbbra is a legfőbb célkitűzése a múzeumok széleskörű népszerűsítése. Ebben az évben 94 település 170 intézménye várja az érdeklődőket. A Múzeumok Őszi Fesztiválján országszerte 1515 programmal várja az érdeklődőket szeptember 30. október 27. között.A kezdeményezéshez csatlakozott a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum is.Idén második alkalommal rendezi meg a Nyíri mezőség múzeuma - csatlakozva az országos Kulturális Örökség Naphoz, valamint a Szakrális Művészetek hetéhez - a "Nyitott Templomok Hete" programot.

Tovább

Csipetnyi Büdszentmihály - kóstold meg!

Tiszavasvári egy kis város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részén, három megye találkozásánál, a Nyíri Mezőségben. Mai nevét 1952-ben kapta Büdszentmihály és Tiszabűd egyesítésével. Még napjainkban is él a köztudatban a Bűd és Szentmihály név, melyek szájról szájra hagyományozódnak.„Szegény ember vízzel főz”- járja mifelénk a mondás. Amilyen nyersanyag volt a háznál- liszt, zsír, krumpli, tojás stb.- abból főztek az asszonyok. Nagyon találékonyak voltak, ugyanabból az alapanyagból számtalan ételféleséget tudtak készíteni.

Tovább

[Első]   << Előző    37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48     Következő >>   [Utolsó]