Hírek

Emléktábla őrzi az iparosok nevét a múzeumban

Emléktábla őrzi az iparosok nevét a múzeumban

Május 1-én ünnepélyes keretek között felavatták az egykori Büdszentmihályi Iparos Kör emléktábláját, amely a Vasvári Pál Múzeum Ady Endre úti épületének aulájában került elhelyezésre. Az avató eseményén részt vett és köszöntőt mondott Dr. Fülöp Erik polgármester. Az emléktábla az elmúlt közel száz év alatt a településen működő iparosok - köztük számos zsidó származású mester - nevét őrzi az utókor számára.

Tovább

Google autó a Múzeumkertben

Google autó a Múzeumkertben

A Google Utcaképben - angol nevén Street View-ban - 360 fokos panorámaképek keltik azt az érzést, mintha a valóságban is a város utcáin vagy éppen egy épület belsejében sétálna az ember. Körbe lehet fordulni, előre-, hátramenni, le- és felnézni néhány kattintással. Magyarország autóval bejárható részein áprilistól lehet virtuális sétát tenni a Street View-ban.A Google érdeklődést mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy autójuk a közelmúltban egészen a múzeumkertig gurult.

Tovább

Tekerj a múzeumba!

 Tekerj a múzeumba!

A Tisza menti térségének egyik legnagyobb kiugrási lehetősége lehet az érintetlen természeti környezet a sokszínű és gazdag növény és állatvilág, és a folyó menti települések kulturális, gasztronómiai sokszínűsége. A Nyíri mezőség kerékpárral az EuroVelo nemzetközi kerékpárútvonalon déli irányból kiválóan megközelíthető Szolnoktól - Tiszalökig a folyó gátján és a településeken átvezető kerékpárutakon.

Tovább

Múzeumi Majális - fúvószenekari koncertekkel

Múzeumi Majális - fúvószenekari koncertekkel

Hosszú évek után újra ünnepi program várja a kikapcsolódni vágyókat május 01-én Tiszavasváriban. Az egész napos program szinte minden korosztály számára kínál érdekességet a rendezvénynek helyet biztosító Vasvári Pál Múzeumban.

Tovább

Böjtzáró húsvéti játszóház

Böjtzáró húsvéti játszóház

A kereszténység legnagyobb ünnepén, a megváltó Krisztus feltámadása napján hagyományőrző játszóházzal várja a Vasvári Pál Múzeum az érdeklődőket a  Kálvin úti néprajzi épületbe és múzeumkertbe. Délután 14 órától tojásfestés, "simakodás - locsolkódás", kemencés étel kóstolása, kisállat simogatás (nyúl és bárány) tojásfestés, tojáspatkolás, tojásszínezés és kézműves  foglakozás várja a kicsiket és nagyokat.

Tovább

KORTÁRS 3

KORTÁRS 3

Három nagyszerű kortárs művész kiállítása nyílik meg, egy közös kiállításban április 17-én csütörtökön a  Vasvári Pál Múzeumban Tiszavasváriban. Holló László Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész olajfestményeiből és grafikáiból, Boncsér Árpád szobrászművész alkotásaiból valamint Vencsellei István debreceni fotográfus, fotóművész képeiből nyílik hármas kiállítás.

Tovább

Háromdimenziós térben csodálhatjuk a Nyíri mezőség régészeti leleteit

 Háromdimenziós térben csodálhatjuk a Nyíri mezőség régészeti leleteit

A Hortobágy, a Nyírség és a Tisza keleti partja közötti Nyíri mezőség olyan ritka terület, amelyen a Kr.e. 5000-től a középkorig feltárt települések és temetők reprezentálják az egymást követő civilizációk fejlődését. A legkorábbi emlékek az új kőkori Tiszadob csoport idejéből származnak. A tájegység történetét bemutató régészeti gyűjtemény a térség múzeumában a  Vasvári Pál Múzeum látható. A Nyíri mezőség páratlan régészeti leleteit bemutató kiállítás a tavalyi esztendőben  lezajlott nagyszabású Európai Uniós forrásból megvalósult múzeum felújítás miatt jelenleg nem látogatgatható.

Tovább

Kézműves móri borok a múzeumban

Kézműves móri borok a múzeumban

Április 04-én pénteken rendezi meg a Vasvári Pál Múzeum a hazai borok népszerűsítését szolgáló Borakadémiai rendezvénysorozatának következő előadását.  Az esemény vendége Miklós Csabi móri borász lesz. Az est folyamán megismerkedhetnek a történelmi Móri borvidék hagyományos szőlőfajtáival és boraival. Miklós Csabi és pincészete igazi családi vállalkozás, ahol apa és fia együtt őrzik és művelik a móri borkészítés hagyományait. A kézműves manufaktúra borászatából a legizgalmasabb borokat (Pinot Blanc, Ezerjó, Cuvée, Rajnai) kóstolhatják meg az érdeklődők.

Tovább

Interaktív táblán és tableten az 1848-as forradalmi események

Interaktív táblán és tableten az 1848-as forradalmi események

Nagyszabású programmal emlékezik március 15-én az 1848-49 –es forradalmi események 166. évfordulójára Tiszavasvári önkormányzata és a forradalmár nevét viselő  Vasvári Pál Múzeum.A délelőtti program a szokásoknak megfelelően 10 órakor a Március 15. téren álló Vasvári Pál szobránál kezdődik, ahol az ünnepi beszédek és kulturális műsor mellett az emlékezés virágait helyezhetik el az emlékezők. Az ünnep program délután a  Múzeumkertben folytatódik Vasvári Pál mellszobrának megkoszorúzásával.

Tovább

Vasvári Édes Forradalma (újra sütemény és torta verseny)

Vasvári Édes Forradalma (újra sütemény és torta verseny)

A Vasvári Pál Múzeum sütemény és torta versenyt hirdet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére. A szervezők várják mindazok jelentkezését, akik érzik magukban a „márciusi ifjak” kiemelkedő bátorságát és elszántságát, hogy valami újat, valami történelmit hozzanak létre. Magyarországon az első kávéházat 1714-ben Pesten alapították. A kávédivat igazi elterjedése a 18-19. század fordulójára tehető, amikor is Budapesten már több mint ötszáz kávéház és közel ugyanennyi kávékimérés működött.

Tovább

[Első]   << Előző    37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48     Következő >>   [Utolsó]