Egy hónap alatt közel 1500-an látták az „5000 Év Titkai” kiállítást

A Vasvári Pál Múzeum „5000 Év Titkai” kiállítása a Nyíri mezőség páratlan régészeti leleteit mutatja be. A Hortobágy, a Nyírség és a Tisza keleti partja között fekvő Nyíri mezőség olyan ritka terület, amelyen a Kr.e. 5000-től a középkorig feltárt települések és temetők reprezentálják az egymást követő civilizációk fejlődését. Az arany és ezüst leleteket, amforákat is bemutató régészeti kiállítás régi formájában 2000-2012 között volt látható a múzeumban néprajzi épületében.

A 2013-ban lezajlott múzeumi rekonstrukciós munkálatokkal párhuzamosan született a fenntartó önkormányzattal közös döntés,hogy az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága Múzeumfejlesztési Programjában(ALFA program) elnyert 1.500.000 Ft összegű pályázati támogatásból az elavult, korszerűtlen régészeti kiállítást meg kell újítani.

A kiállítás másfél év hosszas háttérmunka után, új formában, új helyen a múzeum Ady Endre úti főépületben kapott végleges helyett. A kiállítás interaktív, három dimenziós látvány élményekkel, mobil applikációs tárlatvezetővel kiegészülve június 21-én a  Múzeumok Éjszakáján nyílt meg.