A térség Tudásközpontjává válni

A Vasvári Pál Múzeum - mint a Nyíri Mezőség tájegység múzeuma - munkatársai naponta azért munkálkodnak, hogy a múzeum páratlan gyűjteményein, kiállításaikon és tudományos tevékenységeiken keresztül jelentős értéket képviseljenek a hazai múzeumi közegben és szűkebb környezetünkben, térségünkben. Hisszük, hogy múzeumunknak kiemelt szerepe van az térség kultúrájának megőrzésében és továbbadásában.

Hisszük, hogy meghatározó jelentőségű a munkánk a társadalom tudásának, műveltségének gyarapításában és az idelátogató turisták tájékoztatásában. Valljuk, hogy korszerű kiállításokkal, látogató- és iskolabarát környezettel, élmény gazdag és szórakoztató oktató programokkal,magas szintű szolgáltatásokkal intézményünk a térség meghatározó tudásközpontjává válhat.



Az 1963 óta Tiszavasváriban működő múzeum hatalmas folyóirat archívummal rendelkezik, amelyben az elmúlt évtizedekben leginkább a helyi és térségi híreket ollóztuk össze. Múzeumunk új sorozatot indít, amelyben az 1900-as évek elejétől a térségben megjelent lapok anyagaiból szemlézünk. A korabeli újságokban megjelent írások, tudósítások betekintést engednek a kor mára elfeledett szellemébe, amely egyben rámutat a jelenünk és múltunk közötti különbségekre és feltárja egyben azokat az élethelyzeteket is, amelyek több mint 100 év elteltével is hasonlóak maradtak vidékünkön.