Hírek

Szabadegyetemi előadás - Szabolcsi viseletekről

Szabadegyetemi előadás - Szabolcsi viseletekről

Újabb, érdekes előadással várja az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum  Baráti Köre Szabadegyetemi előadására. Március 31-én kedden 18.00 órakor a múzeum Ady Endre úti főépületében Sipos Eszter néptánc pedagógus tart előadást az időszaki kiállítóban. A téma Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népviselete.

Tovább

Villányi borok a múzeumban

Villányi borok a múzeumban

Március 20-án ismét egy kellemes hangulatú borest várja a kikapcsolódni vágyókat a Vasvári Pál Múzeumba Tiszavasváriba. Az este 7 órakor kezdődő rendezvény vendége Günzer Zoltán, villányi borász lesz. A Günzer család a borvidéken generációk óta foglalkozott szőlőtermeléssel és bor-készítéssel. Egyrészt saját fogyasztási igényük kielégítésére másrészt a borpiacra történő értékesítésre. Günzer Zoltán családi gazdasága 1993-ban kezdte meg működését, kezdetben 0,5 ha ültetvénnyel és évi 1500 palack bor értékesítésével.

Tovább

Édes Forradalom a múzeumban

Édes Forradalom a múzeumban

  A Vasvári Pál Múzeum sütemény és torta versenyt hirdet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére. A szervezők várják mindazok jelentkezését, akik érzik magukban a „márciusi ifjak” kiemelkedő bátorságát és elszántságát, hogy valami újat, valami történelmit hozzanak létre. Magyarországon az első kávéházat 1714-ben Pesten alapították. A kávédivat igazi elterjedése a 18-19. század fordulójára tehető, amikor is Budapesten már több mint ötszáz kávéház és közel ugyanennyi kávékimérés működött.

Tovább

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit!

  A színes programmal emlékezik március 15-én az 1848-49 –es forradalmi események évfordulójára Tiszavasvári Város önkormányzata a  Találkozások Háza és a forradalmár nevét viselő  Vasvári Pál Múzeum. A délelőtti program a szokásoknak megfelelően Március 15. téren álló Vasvári Pál szobránál kezdődik, ahol az ünnepi beszédek és kulturális műsor mellett az emlékezés virágait helyezhetik el az emlékezők. Az ünnep program délután a  Múzeumkertben folytatódik Vasvári Pál mellszobrának megkoszorúzásával.

Tovább

PI nap a múzeumban

PI nap a múzeumban

A Vasvári Pál Múzeum március 13-án pénteken a nemzetközi PI- nap alkalmából  egész napos programmal várja az általános iskola felső tagozatos és a középiskolák diákjait. Ez a nap minden tekintetben a PI,azaz a 3.14 körül forog majd. A gyerekek a múzeumpedagógusok segítségével megismerkedhetnek Einstein életével és főbb elméleteivel, az amerikai rapperrel Eminemmel és mindennel, ami PI a zenében.

Tovább

„Tánc- LÉLEK - Kép”- fotókiállítás a múzeumban

„Tánc- LÉLEK - Kép”- fotókiállítás a múzeumban

„Tánc – LÉLEK - Kép” címmel Gorácz József fotográfus képeiből nyílik időszaki fotókiállítás március 09-én hétfőn délután 17 órától a Vasvári Pál Múzeumban. Gorácz József Jászberényben élő néptáncoktató a Jászság Népi Együttes aktív tagja. A kiállított fotósorozat táncos portrékon és különleges pillanatokban megörökített mozdulatokon keresztül mutatja a tánc világát. A kiállítást Demarcsek György Csokonai- és Príma- díjas, Örökös Aranysarkantyús táncos a Nyírség táncegyüttes vezetője nyitja meg.

Tovább

Az Alkaloida ipar- és technika története (Benyusz Marcell publikációja)

Az Alkaloida ipar- és technika története (Benyusz Marcell publikációja)

Közel 90 éve egy büdszentmihályi fiatal kutató, gyógyszerész, Kabay János bejelentette eljárását a zöld máknövényből való morfin kivonásának megoldására, mellyel forradalmasította az ópiumalkaloid kinyerését. Az 1925-ben bejegyzett szabadalom lehetővé tette Kabay számára, hogy 1927-ben szülőfalujában létrehozza az Alkaloida Vegyészeti Gyárat, ahol nagyüzemi körülmények között dolgozhatott elméletének minél sikeresebb és gazdaságosabb gyakorlati megvalósításán.

Tovább

Találd meg a nevem - és vigyél haza

Találd meg a nevem - és vigyél haza

Találj nevet a múzeum kabala báránynak és találkozz vele a múzeumpedagógiai foglalkozásokon. A Vasvári Pál Múzeum pályázatot hirdet óvodás és iskolás gyerekek számára.Várjuk kreatív név javaslatodat ! Ötletedet küld el e-mail- ban szüleid segítségével a: muzped@vasvaripalmuzeum.hu címre,  vagy ad le személyesen a múzeum néprajzi épületében(Kálvin út 7.) elhelyezett gyűjtőládában. A nevezési lapon tüntesd fel nevedet, korodat, iskoládat és elérhetőségedet.

Tovább

Szabadegyetem: előadás Gróf Dessewffy József - író és politikusról

Szabadegyetem: előadás Gróf Dessewffy József - író és politikusról

  A Vasvári Pál Múzeum és a múzeum baráti köre az Anyanyelv Nemzetközi Világnapja alkalmából újabb Szabadegyetem előadásra invitálja a tisztelt érdeklődőket. Február 19-én csütörtökön délután 17 órától "Gróf Dessewffy József - író és politikus" címmel Vaderna Gábor az ELTE BTK XVIII-XIX. Századi  Magyar Irodalomtörténeti Tanszék adjunktusa tart előadást  Dessewffy József politikus, író, költő, műfordítóról, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egykori tagjáról. Az előadás apropóját az Anyanyelv Nemzetközi Világnapja, Kazinczy Ferenc és gróf Dessewffy József barátsága mellett az elmúlt napok eseményei még időszerűbbé tették.

Tovább

Célba ért segítség - Eszter járássegítő gépet kapott

Célba ért segítség - Eszter járássegítő gépet kapott

  Talán sokan emlékeznek rá, hogy tavaly ősszel a múzeumbarátok segítségét kértük egy nemes cél érdekében. A Tiszavasváriban elő 12 éves Almási Eszter gyógykezelésére (rehabilitációjára) - gyűjtöttünk a szeptemberi rendezvényünkön. A kislány mozgásában korlátozott, csak négykézláb tud közlekedni. Nem tud beszélni. Nem tud önállóan enni. Az orvosok sem tudják diagnosztizálni betegségének az okát. A szülők mindent megtesznek annak érdekében, hogy Eszter állapotában javulás következzen be, pl. akupunktúrás kezelésekre is hordják.

Tovább

[Első]   << Előző    37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48     Következő >>   [Utolsó]