Hírek

Kezdődik a Kabay János Emlékhét

Kezdődik  a Kabay János Emlékhét

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Kabay János emlékhetet, amelyen tiszavasvári világhírű szülöttjére a fájdalomcsillapítás atyjára emlékeznek. Az esemény szervezője a Vasvári Pál Múzeum május 04-08. között kiállításokkal, ünnepi megemlékezéssekkel, tudományos témanapokkal, előadásokkal várja az emlékezni vágyókat. Az idei emlékhét díszvendége ezúttal nem csupán egy személy, hanem egy teljes múzeum lesz hiszen az emlékhét nyitányaként nyílik meg a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Vágod? - Az olló és a design című kiállítása.

Tovább

Újra felavatják a megszépült Dühös Bakát

Újra felavatják a megszépült Dühös Bakát

Tiszavasvári főterén található az I. és II. világháborús magyar hősi emlékmű, mely Görömbei Imre alkotása. A bűdszentmihályi közösség nevében az 1914-18. közötti I. Világháborúban elesett katonáink emlékére emelt hősi emlékművet 1934-ben avatták fel. Büdszentmihály első hősi halottja, első áldozata a mindenki által szeretett Balázs Andor tizedes, címzetes őrmester volt. Nevét az I. Világháborús emlékmű talpazatára vésték, aztán nem maradt egyedül. Ahogy telt az idő, úgy szaporodtak a hősi halottak. Balázs Andor 1943. november 20-án megkapta a posztumusz Tűzkereszt I. fokozatát.

Tovább

„Ilyen méta a Langaméta” - Múzeumi játszóház a tavasz jegyében

„Ilyen méta a Langaméta” - Múzeumi játszóház a tavasz jegyében

A Vasvári Pál Múzeum és a Langaméta Óvodai Munkaközösség Családi múzeumi délutánt rendez április 18-án szombaton, 14 órától 18 óráig a néprajzi épületében. Az érdeklődő gyerekek készíthettek: Tavaszi képeket spatulából, tavaszi virágokat kreatív anyagokból, tavaszi pillangókat, bogarakat gyufás dobozból. Lesz még: Népi játékok tanítása a Langaméta gyűjteményes könyvből múzeumpedagógusok segítségével a múzeumkertben!

Tovább

Vágod? - Az olló és a design

Vágod? - Az olló és a design

Új időszaki kiállítás nyílik május 04-én hétfőn 17 órakor a Vasvári Pál Múzeumban. A fővárosi Semmelweis Orvostörténeti Múzeum nagy sikerrel mutattata be a tavalyi esztendőben az olló és a vágás történetével foglalkozó kiállítást, amelyet a MOME hallgatóinak egy csoportjával közösen rendezett. A tárlat a vágóeszköz(ök) históriáját nem szokványos módon taglalja, azaz nem orvosi-eszköztörténeti tárlatot tekinthetünk meg, hanem inkább egy látványos olló-design kiállítást. Az orvosi ollók sokfélesége, a formai és szerkezeti megoldások híven tükrözik, hogyan változik az eszköz használata. Az olló elválasztó és preparáló kézi eszközként az orvoslásban nélkülözhetetlen, számos orvosi szakterület legfontosabb kelléke – ebből következik, hogy a legkülönfélébb formai megoldásokkal találkozunk.

Tovább

Megváltozott a nyitva tartás rendje

Megváltozott a nyitva tartás rendje

Megváltozott a nyitva tartás rendje intézményünkben. A  múzeum április 1-je és október 31-e között keddtől - vasárnapig reggel 9.00 és délután 17.00 óra között fogadja a látogatókat. A kiállítások hétfőnként, mind két épületben zárva tartanak.
Szeretttel várunk minden látogatót soron következő programjainkra.

Tovább

Húsvéti programok a múzeumban

Húsvéti programok a múzeumban

A kereszténység legnagyobb ünnepén, a megváltó Krisztus feltámadása napján hagyományőrző játszóházba hívogat a Vasvári Pál Múzeum. Az idei rendezvény a múzeum főépületben április 05-én húsvét vasárnap lesz délután 16 órától, ahol  tojásfestés, "simakodás - locsolkódás", kisállat simogatás (nyúl és bárány) tojásfestés, tojáspatkolás, tojásszínezés és kézműves foglakozás várja a kicsiket és nagyokat. Ha húsvét, akkor nem maradhat el az ünnephez köthető kalács, és sárgatúró készítés sem.

Tovább

Szabadegyetemi előadás - Szabolcsi viseletekről

Szabadegyetemi előadás - Szabolcsi viseletekről

Újabb, érdekes előadással várja az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum  Baráti Köre Szabadegyetemi előadására. Március 31-én kedden 18.00 órakor a múzeum Ady Endre úti főépületében Sipos Eszter néptánc pedagógus tart előadást az időszaki kiállítóban. A téma Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népviselete.

Tovább

Villányi borok a múzeumban

Villányi borok a múzeumban

Március 20-án ismét egy kellemes hangulatú borest várja a kikapcsolódni vágyókat a Vasvári Pál Múzeumba Tiszavasváriba. Az este 7 órakor kezdődő rendezvény vendége Günzer Zoltán, villányi borász lesz. A Günzer család a borvidéken generációk óta foglalkozott szőlőtermeléssel és bor-készítéssel. Egyrészt saját fogyasztási igényük kielégítésére másrészt a borpiacra történő értékesítésre. Günzer Zoltán családi gazdasága 1993-ban kezdte meg működését, kezdetben 0,5 ha ültetvénnyel és évi 1500 palack bor értékesítésével.

Tovább

Édes Forradalom a múzeumban

Édes Forradalom a múzeumban

  A Vasvári Pál Múzeum sütemény és torta versenyt hirdet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére. A szervezők várják mindazok jelentkezését, akik érzik magukban a „márciusi ifjak” kiemelkedő bátorságát és elszántságát, hogy valami újat, valami történelmit hozzanak létre. Magyarországon az első kávéházat 1714-ben Pesten alapították. A kávédivat igazi elterjedése a 18-19. század fordulójára tehető, amikor is Budapesten már több mint ötszáz kávéház és közel ugyanennyi kávékimérés működött.

Tovább

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit!

  A színes programmal emlékezik március 15-én az 1848-49 –es forradalmi események évfordulójára Tiszavasvári Város önkormányzata a  Találkozások Háza és a forradalmár nevét viselő  Vasvári Pál Múzeum. A délelőtti program a szokásoknak megfelelően Március 15. téren álló Vasvári Pál szobránál kezdődik, ahol az ünnepi beszédek és kulturális műsor mellett az emlékezés virágait helyezhetik el az emlékezők. Az ünnep program délután a  Múzeumkertben folytatódik Vasvári Pál mellszobrának megkoszorúzásával.

Tovább

[Első]   << Előző    37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48     Következő >>   [Utolsó]