Vágod? - Az olló és a design

Új időszaki kiállítás nyílik május 04-én hétfőn 17 órakor a Vasvári Pál Múzeumban. A fővárosi Semmelweis Orvostörténeti Múzeum nagy sikerrel mutattata be a tavalyi esztendőben az olló és a vágás történetével foglalkozó kiállítást, amelyet a MOME hallgatóinak egy csoportjával közösen rendezett. A tárlat a vágóeszköz(ök) históriáját nem szokványos módon taglalja, azaz nem orvosi-eszköztörténeti tárlatot tekinthetünk meg, hanem inkább egy látványos olló-design kiállítást. Az orvosi ollók sokfélesége, a formai és szerkezeti megoldások híven tükrözik, hogyan változik az eszköz használata. Az olló elválasztó és preparáló kézi eszközként az orvoslásban nélkülözhetetlen, számos orvosi szakterület legfontosabb kelléke – ebből következik, hogy a legkülönfélébb formai megoldásokkal találkozunk.

Ugyanakkor a mindennapi életben is nélkülözhetetlen eszköz alaki változásain keresztül kiderül, milyen jelentősége van a formának abban, hogy az adott eszköz a funkcióját maradéktalanul betölthesse. A tárlat annak ellenére, hogy nem olló történeti kiállítás, a korai ollótípusokat is bemutatja. A látogató a tárlókban elhelyezett eredeti vágóeszközök segítségével nyomon követheti a vágás, nyírás technikájának fejlődését, az ollók alaki változásait, a forma és a funkció egységének kialakulását a kezdetektől napjainkig. A digitális technikán keresztül pedig érzékelhetővé válik az olló térhódítása, valamint a különböző foglalkozások munkafolyamatainak ollótípusai.

A formabontó tárlat Budapest után elsőként a vidéki múzeumok közül a Vasvári Pál Múzeumban tekinthető meg a Kabay János Emlékhét alkalmából. A kiállítás Varga Benedek a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Főigazgatüja nyitja meg.A kiállítás másfél hónapon keresztül, 2015.június 15-ig (hétfőig) tekinthető meg a múzeum
főépületében nyitva tartási időben.