Újra felavatják a megszépült Dühös Bakát

Tiszavasvári főterén található az I. és II. világháborús magyar hősi emlékmű, mely Görömbei Imre alkotása. A bűdszentmihályi közösség nevében az 1914-18. közötti I. Világháborúban elesett katonáink emlékére emelt hősi emlékművet 1934-ben avatták fel. Büdszentmihály első hősi halottja, első áldozata a mindenki által szeretett Balázs Andor tizedes, címzetes őrmester volt. Nevét az I. Világháborús emlékmű talpazatára vésték, aztán nem maradt egyedül. Ahogy telt az idő, úgy szaporodtak a hősi halottak. Balázs Andor 1943. november 20-án megkapta a posztumusz Tűzkereszt I. fokozatát.

1989-ben, amikor Hircsu Mihály helyi vállalkozó megtervezte a „Nagy nyitott könyveket”, melyeket a Görömbei Imre által megálmodott és megalkotott „Hajrá”–, vagy ahogy a nép elnevezte, a „Dühös baka”– szobra két oldalán helyeztek el, a talapzatra vésett neveket bevakolták s a hősök nevei a nyitott lapokra, a nagy fekete márványtáblákra kerültek.

Az emlékmű több, mint 20 évvel később 2014. őszén új köntöst kapott, régi megkopott gúnyáját újjávarázsolták szorgos kezek. A koszorúzással egybekötött szoboravató ünnepség április 24-én, 14 órakor kezdődik a Találkozások Háza előtti téren, majd a Szabadság téri emlékműnél folytatódik számolt be oldalán online oldalán a Vasvári Hirmondó.