Hírek

Adventi vasárnapok a Múzeumban

Adventi vasárnapok a Múzeumban

A Vasvári Pál Múzeum idén  is várja az érdeklődőket advent vasárnap délutánonként a múzeum néprajzi épületébe. Az ünnepi készülődés jegyében november 29. és december 20. között vasárnaponként tematikus kreatív kézművesfoglalkozásra várjuk az érdeklődő gyerekeket és szüleiket. Az adventi vasárnapokon az ünnep elmaradhatatlan kellékeit készítjük el.

Tovább

Libás finomságok - Egri borok az év utolsó Borakadémiáján

 Libás finomságok - Egri borok az év utolsó Borakadémiáján

November 27-én 19 órakor ismét a kultúra és a borok szerelmeseit várjuk a Vasvári Pál Múzeumba. A pénteken este 19 órakor kezdődő rendezvény vendége a fiatal egri borász, Bukolyi Marcell lesz. A Vasvári Pál Múzeumban ezekben a hetekben tekinthető meg az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből a magyar népművészeti remekeket bemutató vándorkiállítás. A vendégkiállítás apropóján az idei esztendő utolsó borkultúrát népszerűsítő eseményére a fiatal egri borászt Bukolyi Marcellt hívtuk meg.

Tovább

Szabadegyetem a Dessewffy családról

Szabadegyetem a Dessewffy családról

A Vasvári Pál Múzeum, és a Múzeum Baráti Köre Egyesület tovább folytatja a Dessewffy család múltját feltáró és bemutató előadássorozatot. A Szabadegyetem programsorozat következő eseményén két előadást is meghallgathatunk a család múltjával, illetve a Petőfi úti kripta kapcsán. November 19-én csütörtökön délután 17 órától "Egy mágnásasszony  szereplehetőségei a 19. században" címmel Dessewffy Blanka életútját ismerhetjük meg - dr. Zsoldos Ildikó Nyíregyházi Főiskolai docensének előadásában.

Tovább

Feltalálók Napja -Kiállítás az Osztályteremben

Feltalálók Napja -Kiállítás az Osztályteremben

November 09. a Feltalálók Napja. Az öreg kontinensen ezen a napon tartják a feltalálók napját Hedy Lamarr tiszteletére, aki 1914. november 14-én született Bécsben. Az amerikai színész- és feltalálónő nemcsak a férfiakat bűvölte el szépségével, hanem a torpedók irányítására használt frekvenciaváltású adóvevő rendszer megalkotása is az ő nevéhez fűződik. Nekünk Tiszavasváriban élőknek a sok híres magyar feltaláló közül is a legfontosabb a Kabay János a magyarországi morfin gyártás atyja aki, mint köztudott Büdszentmihályon (Ma: Tiszavasváriban) született.

Tovább

Változott a nyitva tartási rend

Változott a nyitva tartási rend

A Vasvári Pál Múzeum értesíti a tisztelt látogatókat, hogy 2015. november 1. és 2016. február 28. között a téli nyitva tartási rend szerint fogadja látogatóit, mind két épületében. Ennek megfelelően a fent említett időszakban a múzeum hétfőtől péntekig 9-17 óra között tart nyitva!

Tovább

Gágogjatok Libáim...Márton nap a Múzeumkertben

Gágogjatok Libáim...Márton nap a Múzeumkertben

A Vasvári Pál Múzeum november 07-én, szombaton ismét várja az érdeklődőket  ezúttal Márton nap alkalmából. Az előző évekhez hasonlóan a programok délelőtt elkezdődnek és a hagyományoknak megfelelően a Márton napi népszokásokhoz kapcsolódnak. A programok között a gyerekek megismerkedhetnek Szent Márton történetével. Készíthetnek Márton napi vásárfiát és lampiont.

Tovább

„ Kocsira ládám, hegyibe párnám…”

„ Kocsira ládám, hegyibe párnám…”

Ácsolt- és festett ládák a Palócföldről címmel nyílik időszaki kiállítás november 05-én csütörtökön a Vasvári Pál Múzeumban Tiszavasváriban. Az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből magyar népművészeti remekeket láthat az érdeklődő közönség. A Dobó István Vármúzeum gyűjteményében több tucat, ácsolt és asztalos készítette láda található. A legrégebbi darabok közel 250 évesek.

Tovább

Nyitott Templomok hete: Cigány misszió Nyírtelek - Görögszálláson

 Nyitott Templomok hete: Cigány misszió Nyírtelek - Görögszálláson

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében október 27-29. között rendezik meg a Nyitott Templomok hetét. A tiszavasvári történelmi egyházak gyülekezeti közösségei és a Vasvári Pál Múzeum szeretettel vár minden érdeklődőt a Nyitott Templomok hete rendezvényre. Otóber 29-én csütörtökön 17.30-kor a Tiszavasvári Református gyülekezetben tart előadást Györfi Mihály evangélikus lelkész Cigány misszió Nyírtelek - Görögszálláson címmel.

Tovább

Nyitott Templomok hete: Katolikusok Debrecenben 1715-2015

Nyitott Templomok hete: Katolikusok Debrecenben 1715-2015

  A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében október 27-29. között rendezik meg a Nyitott Templomok hetét. A tiszavasvári történelmi egyházak gyülekezeti közösségei és a Vasvári Pál Múzeum szeretettel vár minden érdeklődőt a Nyitott Templomok hete rendezvényre. Október 27-én a „Katolikusok Debrecenben 1715-2015" című  közelmúltban megjelent kötet szerkesztője Takács József a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye Könyvtár és Levéltár igazgatója tart előadást.

Tovább

Múzeumi gyermekmegőrző az őszi szünetben

Múzeumi gyermekmegőrző az őszi szünetben

Hamarosan itt az őszi szünet, amely ebben az évben meglehetősen hosszúra nyúlik.(október 23.-nov 2.) Sok szülőnek gyakran okoz gondot ilyenkor, hogy a szünet alatt hová is tudja gyermekét "elhelyezni" és tartalmas programot szervezni. A nyári táborok sikerén felbuzdulva a Vasvári Pál Múzeum kétnapos szünidei gyermekmegőrzővel egybekötött kézművesnapokra várja az óvodás és kisiskolás korú gyerekeket október 28-29-én 07.30-tól 17.00-ig.

Tovább

[Első]   << Előző    25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36     Következő >>   [Utolsó]