Hírek

Jó együtt lenni, jó valahova tartozni

Jó együtt lenni, jó valahova tartozni

  A Vasvári Pál Múzeum és a Múzeum Baráti Köre Egyesület szeretettel invitál minden érdeklődőt a Tiszavasvári Napraforgó Nyugdíjas Klub történetének 34 évét bemutató időszakos kiállításának megnyitójára 2015.december 3-án csütörtökön 17 órára a múzeum főépületébe. A kamara kiállítás célja, hogy bemutassa a városban immár 34 éve működő közösség életét. A kiállítás nagy hangsúlyt fektet a klub népdalkörének programjaira, mindennapjaira, fellépéseikre, sikereikre.

Tovább

Szerelmesek fája – Nyerjen páros múzeumi belépőt!

Szerelmesek fája – Nyerjen páros múzeumi belépőt!

 A „Kocsira ládám, hegyibe párnám” Palócföldet bemutató időszakos vándorkiállításhoz kapcsolódóan múzeumunk nyereményjátékot hirdet az adventi időszakban. Azon múzeumi látogatóink között, akik az ebben az időszakban (november 29.- december 20. között) a néprajzi épületében található „szerelemfán” megjelölnek és elhelyeznek egy fa szívet nevükkel és elérhetőségükkel sorsoláson vesznek részt.

Tovább

Lekvár Mustra: Mutasd meg a legfinomabb lekvárodat

 Lekvár Mustra: Mutasd meg a legfinomabb lekvárodat

A Vasvári Pál Múzeum és Baráti Köre 2015. november 29-én 14 órától ötödik alkalommal rendezi meg a Szentmihályi Lekvárbörzét. A szervezők várják mindazon vállalkozó kedvű magán személyek jelentkezését (nem csak Tiszavasváriból), akik szívesen megmutatnák mások előtt lekvárkészítő tehetségüket. Kizárólag házi készítésű termékekkel lehet jelentkezni a versenyre, ahol a háromtagú zsűri íz kategóriánként dönti majd el, hogy kié is a legfinomabb.

Tovább

Adventi vasárnapok a Múzeumban

Adventi vasárnapok a Múzeumban

A Vasvári Pál Múzeum idén  is várja az érdeklődőket advent vasárnap délutánonként a múzeum néprajzi épületébe. Az ünnepi készülődés jegyében november 29. és december 20. között vasárnaponként tematikus kreatív kézművesfoglalkozásra várjuk az érdeklődő gyerekeket és szüleiket. Az adventi vasárnapokon az ünnep elmaradhatatlan kellékeit készítjük el.

Tovább

Libás finomságok - Egri borok az év utolsó Borakadémiáján

 Libás finomságok - Egri borok az év utolsó Borakadémiáján

November 27-én 19 órakor ismét a kultúra és a borok szerelmeseit várjuk a Vasvári Pál Múzeumba. A pénteken este 19 órakor kezdődő rendezvény vendége a fiatal egri borász, Bukolyi Marcell lesz. A Vasvári Pál Múzeumban ezekben a hetekben tekinthető meg az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből a magyar népművészeti remekeket bemutató vándorkiállítás. A vendégkiállítás apropóján az idei esztendő utolsó borkultúrát népszerűsítő eseményére a fiatal egri borászt Bukolyi Marcellt hívtuk meg.

Tovább

Szabadegyetem a Dessewffy családról

Szabadegyetem a Dessewffy családról

A Vasvári Pál Múzeum, és a Múzeum Baráti Köre Egyesület tovább folytatja a Dessewffy család múltját feltáró és bemutató előadássorozatot. A Szabadegyetem programsorozat következő eseményén két előadást is meghallgathatunk a család múltjával, illetve a Petőfi úti kripta kapcsán. November 19-én csütörtökön délután 17 órától "Egy mágnásasszony  szereplehetőségei a 19. században" címmel Dessewffy Blanka életútját ismerhetjük meg - dr. Zsoldos Ildikó Nyíregyházi Főiskolai docensének előadásában.

Tovább

Feltalálók Napja -Kiállítás az Osztályteremben

Feltalálók Napja -Kiállítás az Osztályteremben

November 09. a Feltalálók Napja. Az öreg kontinensen ezen a napon tartják a feltalálók napját Hedy Lamarr tiszteletére, aki 1914. november 14-én született Bécsben. Az amerikai színész- és feltalálónő nemcsak a férfiakat bűvölte el szépségével, hanem a torpedók irányítására használt frekvenciaváltású adóvevő rendszer megalkotása is az ő nevéhez fűződik. Nekünk Tiszavasváriban élőknek a sok híres magyar feltaláló közül is a legfontosabb a Kabay János a magyarországi morfin gyártás atyja aki, mint köztudott Büdszentmihályon (Ma: Tiszavasváriban) született.

Tovább

Változott a nyitva tartási rend

Változott a nyitva tartási rend

A Vasvári Pál Múzeum értesíti a tisztelt látogatókat, hogy 2015. november 1. és 2016. február 28. között a téli nyitva tartási rend szerint fogadja látogatóit, mind két épületében. Ennek megfelelően a fent említett időszakban a múzeum hétfőtől péntekig 9-17 óra között tart nyitva!

Tovább

Gágogjatok Libáim...Márton nap a Múzeumkertben

Gágogjatok Libáim...Márton nap a Múzeumkertben

A Vasvári Pál Múzeum november 07-én, szombaton ismét várja az érdeklődőket  ezúttal Márton nap alkalmából. Az előző évekhez hasonlóan a programok délelőtt elkezdődnek és a hagyományoknak megfelelően a Márton napi népszokásokhoz kapcsolódnak. A programok között a gyerekek megismerkedhetnek Szent Márton történetével. Készíthetnek Márton napi vásárfiát és lampiont.

Tovább

„ Kocsira ládám, hegyibe párnám…”

„ Kocsira ládám, hegyibe párnám…”

Ácsolt- és festett ládák a Palócföldről címmel nyílik időszaki kiállítás november 05-én csütörtökön a Vasvári Pál Múzeumban Tiszavasváriban. Az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből magyar népművészeti remekeket láthat az érdeklődő közönség. A Dobó István Vármúzeum gyűjteményében több tucat, ácsolt és asztalos készítette láda található. A legrégebbi darabok közel 250 évesek.

Tovább

[Első]   << Előző    25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36     Következő >>   [Utolsó]