Borakadémia: Bemutatkozik a Bükkaljai borvidék

A Vasvári Pál Múzeum Borakadémiájának következő vendége április 29-én 18 órától a Bükkalja Borvidék. Az Észak- Magyarországi tájba illeszkedő borvidék a Bükk déli, délkeleti lejtőin, az Egri és Tokaj-hegyaljai borvidék között terül el, az Egri borvidék határától Miskolcig húzódik, mintegy 2200 hektáron. Az egykor híres vidék két nagy hírű szomszédjának árnyékában még nem tudta kialakítani önálló arculatát. A terület adottságai valószínűleg a lendületes fehérboroknak kedveznek. A Bükkalja borvidék létrehozását egy 1970-es rendelet tette lehetővé, amely a korábbi években a térségben megindult szőlőtelepítések eredménye volt.

Hasonlatosan az egri és a tokaji borvidékhez, itt is riolittufába vájt - olykor hatalmas méretű - pincékben tárolják a bort. Némelyik falát, oszlopait népi kőfaragók értékes munkái díszítik. A híres miskolci bort nemes penésszel vastagon borított pincékben érlelték. Az Avas-hegyen, mely mindössze 100 méter magas, valamikor gazdag szőlőskertek voltak, oldalába ezernél is több pincét vájtak. A XIX. századtól pezsgő alapborokat is termelnek. A borvidéken elsősorban Kékfrankost, Zweigeltet, Leánykát, Olaszrizlinget, Chardonnayt, Zenitet és Zengőt kóstolhatnak a borkedvelők. A borvidéket a térség legkiemelkedőbb képviselője a tibolddaróci Mezei Pince képviseli pénteken este. Az előadást követően lesz különleges sajt bemutató, borskóstoló és b borvásár is.

Asztalfoglalás, Bővebb információ:20/281-6929