Szentmihályi Kenyérünnep a megújult Múzeumkertben

Mozgalmas programmal várja a kultúra és gasztronómia szerelmeseit az augusztus 20- 21-én a Vasvári Pál Múzeum Tiszavasváriban. A hosszú hétvége első napi programja 20- án pénteken avatóünnepséggel kezdődik. Ekkor adják át látogatóknak a megújult - 18. század végén épült, korábban református parókiaként funkcionáló épület kertjét és a hozzá tartozó Sőrés Sétányt.

A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert forrásból és önkormányzati saját erőből a közmunka programnak köszönhetően két köztéri alkotás, szabadtéri búbos kemence, pihenő padok, új díszburkolat, köztéri kút, ad kikapcsolódási lehetőséget a múzeumba látogatóknak. A program ezután a népi hagyományok felelevenítésével folytatódik. Lesz cséplőgép bemutató Hoffer Traktorral, pékmesterek bemutatója, gyúrás, dagasztás, kenyérsütés, kenyérszentelés a történelmi egyházak közreműködésével. Természetesen bárki megkóstolhatja a kemencében sült újkenyeret.
A nap folyamán nyílik egy új képzőművészeti kiállítás a múzeumban. Az "ALPECSKA" (Alkotó Pedagógusok Csoportos Képzőművészeti Kiállítása) a kistérségben alkotó pedagógusok alkotásait mutatja be festmények, grafikák, batikolt textilképek, szobrok, dísztárgyak, csuhédíszek, origami tárgyak segítségével.
Interaktív kiállítás és palacsinta
Augusztus 21- én szombaton LEGO NAP lesz a helyi múzeum kiállítójában és a múzeumkertben. A gyerekek interaktív kiállítás keretében a multinacionális cég játékaiból készíthetnek különböző alkotásokat. A legszebbek a gyermekjáték gyűjtemény kiállító vitrinekbe kerülnek. A kora este talán egyik legnagyobb érdeklődéssel várt programja a palacsinta rekord. A szervezők tervei szerint 2010 db palacsintát készítenek a gyerekek nagy örömére. Az est zárásaként két zenekar is tiszteletét teszi a Múzeumkert színpadán. Este nyolctól a Casting, majd 21 órakor a nyíregyházi Jay-Jay lép a színpadra.
A rendezvény mindkét napján délutántól késő éjszakáig Magyar Borok utcája a várja a vendégeket a Sőrés Sétányon. A belépés díjtalan.