ARISZTOKRATÁK - új időszaki kiállítás

  Idén első alkalommal rendeznek Dessewffy Emlékhetet Tiszavasváriban. Az elmúlt években csak kisebb ünnepségek, tudományos előadások keretében elevenítették fel a nyolc évszázados Dessewffy nemzetség büdszentmihályi életét. Ezúttal - a szervező Vasvári Pál Múzeum - egy héten keresztül várja programjaira az érdeklődőket. A Nyíri mezőség múzeuma stílszerűen új időszaki kiállítással nyitja meg a  szeptember 11-én induló emlékhetet. Az ARISZTOKRATÁK című új időszaki kiállítás a Dessewffy család századfordulós arcát mutatja be, visszarepülve az időben, érzékeltetve az akkori társadalmi, gazdasági viszonyokat  és a mindennapi életet.

A szecessziós bútorokkal, kandallóval, a divat terén férfi és női ruharekonstrukciókat bemutató kiállítás visszaemlékezik  Gróf Dessewffy Józsefre az MTA alapítójára, Gróf Dessewffy Emilre a MTA korábbi elnökére és Dessewffy Aurél Országbíróra. A kiállítás nem csak a Dessewffyek, hanem a Korniss- Dogály család életébe is bepillantást enged élükön Korniss Ferenc független magyar bíróval a tiszaeszlári vérvád vagy egyszerűen tiszaeszlári perben eljáró bíróval.


A kiállítást az Nemzeti Kulturális Alap 900.000 Ft-al támogatta. A tárlatot szeptember 11-én pénteken 17 órakor a múzeum főépületében Dr. Szabó Sarolta a Sóstói Múzeumfalu Igazgatója nyitja meg.