Dessewffy Emlékhét

  Dessewffy Emlékhetet rendeznek Tiszavasváriban. Büdszentmihály (mai: Tiszavasvári) mindig is bővelkedett talentumokban. A település méltán híres szülöttjei között kell megemlíteni Vasvári (Fejér) Pált a 1848-as márciusi ifjak kiemelkedő alakját. Kisszántói Pethe Ferenc mezőgazdasági szakírót a keszthelyi Georgikon alapító tagját vagy a világhírű feltaláló Kabay Jánost. Az elmúlt években méltatlanul kevés szó esett a 8 évszázados Dessewffy nemzetségről.

Pedig a család élete szorosan összekapcsolódott a település és a megye életével. Kezeik nyomát otthagyták úton-útfélen. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Dessewffyek nélkül másként alakultak volna a történelem lapjai a krónikákban. Elég csak megemlíteni: Dessewffy Józsefet az MTA alapítóját, Dessewffy Emilt a MTA korábbi elnökét, vagy Dessewffy Aurél Országbírót. A Vasvári Pál Múzeum kezdeményezésére évekkel ezelőtt indult el együttgondolkodás annak érdekében, hogy az utókor ismerje meg a Dessewffy-nemzetség múltját.

A Nyíri Mezőség múzeuma szeptember közepén egy héten keresztül kulturális programokkal emlékezik a Dessewffy családra. Szeptember 11-19. között kiállítás, könyvbemutató, Szabadegyetemi előadás, kastély, kripta és templomlátogatásra várják az érdeklődőket Tiszavasváriba. Az emlékhéten megnyíló ARISZTOKRATÁK című kiállítást 900.000 forinttal, míg a Történelmi családok Tiszavasváriban című  könyv megjelenését 300.000 Ft összeggel támogatta a Nemzeti Kulturális Alap. A részletes programokról a múzeum weboldalán olvashatnak.