Hamarosan új kiállítás méltatja a megye orvosait-gyógyszerészeit

Jövő tavaszra megújulhat Szabolcs- Szatmár- Bereg- Megye Orvos és Gyógyszerészettörténetét bemutató állandó kiállítás Tiszavasváriban a Vasvári Pál Múzeumban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston múzeumszakmai támogatási program célja a települési önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények szakmai támogatása. A múzeumok esetében állandó kiállítás előkészítésére, létrehozására, teljes körű felújítására vagy korszerűsítésére használható fel – különös tekintettel a közönség számára eddig nem hozzáférhető műtárgyak bemutatására.

A pályázat emellett infrastrukturális fejlesztésekre és közösségi programok szervezésére is lehetőséget nyújt. A Kormany.hu- oldalon pénteken megjelent pályázati eredmények listáján a támogatott projektek között ott szerepel a Nyíri Mezőség múzeuma is. A Vasvári Pál Múzeum a fenntartó Tiszavasvári Önkormányzattal közösen benyújtott pályázatnak köszönhetően bruttó hat millió forint forrást nyert a gyógyszerészet megyei történetet bemutató állandó kiállítás teljes körű felújítására. A kiállítás 2012-ig volt látható a Kálvin úti néprajzi épületben. Ekkor döntött a múzeum vezetése arról, hogy a tárlatot új formában, új helyen az Ady Endre úti főépületben kívánja bemutatni egy infrastrukturális fejlesztést követően.


Ilyen volt...
Az orvoslás mellett fontos volt a gyógyszertárak, patikák szerepe is a megyében. Hazánk harmadik, Szabolcs megye első nyilvános patikáját 1648-ban nyitották meg Nyíregyházán. Az „Arany Sas” gyógyszertár 1950-ig működött. A 19. század elejétől minden nagyobb Szabolcs megyei helység rendelkezett már nyilvános patikával, míg a megyeszékhelyen már három is működött. Olyan nevek által lett ismert ez a szakma mint, Sztarek Rudolf, Jósa András, Korányi Frigyes, Hörömpő Imre, Lukács Dénes. A kiállítás megnyitása  várhatóan nemcsak a helyi kulturális élet kínálatát szélesíti, de mozgatórugója lehet az utóbbi időben egyre gyakrabban térségünkbe pihenni - kulturálódni látogató turisták számára.


Ilyen lesz..


Büdszentmihály orvostörténeti múltjából az első adat a 18. század végéről származik. A település viszonylag fejlett egészségüggyel rendelkezett, hiszen a községben 1787-től három okleveles bába és betegszoba működött. A település betegeinek gondozására rendelte el a vármegye az állandó sebész alkalmazását, így 1787-től Ferdinánd, 1791-től Pap Imre chirurgus működött a szentmihályi betegszobában. Szentmihály első okleveles hatósági orvosa Sztarek Rudolf volt, aki 1831-ben – a lengyel szabadságharc után – menekült hazánkba. Előbb uradalmi orvos, 1851-től Szentmihály, Tiszabüd és Lök hatósági körorvosa lett.